Práve čítate

Zladili sme detskú izbičku do jedného štýlu tak, aby zostala funkčná

3634  
Zdieľať: 

Zladili sme detskú izbičku do jedného štýlu tak, aby zostala funkčná

Zariadiť detskú izbu tak, aby bola vkusná, ale zároveň spĺňala potreby detí, to sa niekedy môže zdať ako nereálna disciplína. Keď sme ale zariaďovali izbu našej dcéry v novom byte, podarilo sa mi nájsť rovnováhu.

22. 6. 2020 6 min. čítania Kateřina Jašková
Zladili sme detskú izbičku do jedného štýlu tak, aby zostala funkčná

Na chvíľu, kedy sa nasťahujeme do vlastného bytu a ja budem môcť zariadiť všetky miestnosti podľa svojich predstáv, som sa neskutočne tešila. V hlave som mala určitú predstavu. Som minimalista, snažím sa o to, aby interiér pôsobil útulne, ale zároveň mám rada čisté plochy a upratané veci.

Túžila som po štýlovom byte, kde sa aj dcéra bude cítiť dobre

Milujem kombináciu dreva, prírodných materiálov a bielej farby. A práve táto kombinácia sprevádza celý náš domov. Bolo mi však jasné, že jedna miestnosť bude musieť byť kompromisom ako môjho štýlu, tak aj požiadaviek mojej takmer trojročnej dcéry. A tak som netrvala na strohej nefarebnej izbičke, ale chcela som vytvoriť miesto, kde sa moje dievčatko bude cítiť príjemne, kde bude mať svoje obľúbené prvky a kde bude bezpečne zaspávať a ráno sa krásne prebúdzať.


Tiež sa stretávate s názormi, že štýlová detská izba je dobrá len pre oko dospelých a deti v nej nebudú spokojné, alebo sa dokonca nebudú dobre rozvíjať? Podľa mňa je dôležité nájsť rovnováhu, pretože aj hravá izba plná detailov, ktoré deti milujú, môže byť harmonicky zladená.

A nakoniec sa možno aj samotné deti v takom prostredí môžu cítiť kľudnejšie ako vo farebnej džungli. Ako všetko ostatné, aj toto má svoje pre a proti a záleží len na tom, čo vy a vaše deti preferujete. Preto si do toho nenechám hovoriť a riadim sa našimi pocitmi. :-)

Rozmiestniť nábytok bola hračka

Čo sa týka rozmiestnenia nábytku, to pre mňa bola asi tá úplne najjednoduchšia vec. Chcela som, aby bola posteľ čo najďalej od okna, predovšetkým kvôli svetlu a vytvoreniu bezpečného priestoru. Nábytok sme rozmiestnili po stranách stien a uprostred tak vznikol dostatočne veľký hrací priestor, ktorý sme vyplnili dvomi kusovými kobercami.

Podlaha, predovšetkým v jesenných a zimných mesiacoch, pôsobí chladne, takže je určite fajn mať v izbičke koberec, na ktorom deti môžu sedieť a hrať sa na ňom. Koberce som zámerne nechcela  veľmi farebné a so žiadnymi zvieratkami a postavičkami, takže kombinácia farieb ružová, šedá a biela bola úplne ideálna. Svetlé farby sú však o niečo horšie na údržbu, takže človek musí dbať na to, aby sa na koberec nechodilo s jedlom ani s farbami.

Bazénik s loptičkami a skrývačka pre deti sú u nás favoriti

Bazénik s loptičkami bola jedna z najlepších investícií. Vrelo ho odporúčam všetkým svojim známym už od chvíle, kedy ich dieťa dokáže sedieť. Moje dievčatko sa v ňom tak vybláznilo! A každá detská návšteva mieri vždy priamo do bazénika.

Okrem bazénika sa ako ďalší veľký „hrací kus“ nachádza v izbičke teepee, ktoré je čipkované. Veľmi sa mi do miestnosti pre dievčatko páčilo a som z neho stále nadšená. Na zemi je hrubšia deka s medveďom, takže dieťa sa tam môže skryť a odpočinúť si alebo sa v ňom hrať. Teepee, domček alebo stan je podľa mňa do detskej izby super nápad. Ktoré dieťa sa rado občas neschová?

Na úložné priestory sme šli hlavne prakticky

V izbičke je umiestnená policová skrinka, ktorá má rovnako veľké poličky. Príde mi to super na hračky. Do otvorov sa môžu dať úložné boxy a hračky do nich schovať alebo sa v jednotlivých poličkách môžu vystaviť tie najobľúbenejšie a dieťa si samo vyberá, s čím sa chce hrať.

Na oblečenie, deky a ďalšie hračky potom slúži nízka komoda a skriňa. Komoda mi pre malé dieťa pripadá lepšia v tom, že človek môže do jednotlivých šuplíkov rozdeliť oblečenie podľa svojich potrieb. Napríklad ja mám jednotlivé šuplíky rozdelené na pekné oblečenie na von a do spoločnosti, oblečenie na doma, do lesa a na ihrisko, spodnú bielizeň, pyžamá a bundy.

Vo zvyšných dvoch šuplíkoch sú potom hračky a deky. Je to pre mňa veľmi prehľadné a ušetrí mi to veľa času. Veľkú skriňu zatiaľ využívam na skladovanie sezónneho oblečenia, hračiek, diek a ďalších vecí, ktoré človek nepotrebuje denne. Ale vzhľadom na to, že je to kus nábytku, pri ktorom sme nemali pri kúpe zámer, že by išiel do detskej izby, predpokladám, že ho časom vymeníme.


Aby teraz skriňa do izbičky zapadla, ozdobila som ju lepiacimi tabuľovými nálepkami mačičky a psíka. Vďaka tomu až tak nezáleží, ako samotná skriňa vyzerá a aj tak izbička ako celok pôsobí zjednotene.

Bezpečné a príjemné spanie v nízkej posteli

Posteľ som vyberala pomerne dlho. Chcela som, aby bola nízka a aby mala zábrany. Dôvodom bola samozrejme bezpečnosť, pretože moja dcéra je veľký cestovateľ a tak som mala strach, že z klasickej vyššej postele by mohla ľahko spadnúť na zem.

Zároveň vnímam nízku posteľ pozitívne kvôli tomu, že sa dieťa dokáže samo ľahko dostať do postele aj z nej a nie je závislé na pomoci rodičov. Cez deň potom zakrývam bielizeň dekou. Vytvorím tak ďalší hrací priestor a ochránim tým podušku, perinu aj plachtu pred prípadným zašpinením.

Vymaľovať, alebo nechať steny biele?

Ako si ľahko všimnete, v izbičke prevláda ružová farba, ale steny som chcela nechať biele, a to z toho dôvodu, že v priebehu rokov sa bude izba meniť a príde mi lepšie ozdobiť jednu stenu samolepkami, ktoré sa dajú ľahko odlepiť, ako vybrať farbu, ktorá sa zložito dáva dole a premaľováva.

Ja som vybrala samolepky ružových bodiek, a keďže moja dcéra má rada Minnie, pridala som k bodkám aj samolepku tejto myšacej slečny, a tak má dievčatko v izbičke svoju obľúbenú kamarátku. Sem-tam som biele miesta vyplnila aj ďalšími nálepkami motýlikov, kvetín, obláčikov a tiež som na stenu umiestnila aj lietajúce balóny so zvieratkami. Samolepky podľa mňa danú plochu doladia.


Ak chcete doladiť stenu v izbičke vzorom bodiek, môžete v hobby markete kúpiť kusovú samolepiacu tapetu a vystrihnúť si bodky v presne takej farbe alebo so vzorom, ktoré sa vám budú najviac hodiť. Ak ste zručný, môžete vyrobiť aj veľa iných zaujímavých vzorov a detailov a využiť ich okrem stien napríklad aj na nábytok a iné doplnky.

Na doplnky nedám dopustiť – vytvárajú atmosféru

Pri doplnkoch som asi úplne najviac dbala na pekný vzhľad, pretože ako to už býva, práve detaily a doplnky izbičku zútulnia. A aj keď som minimalista, nechcela som, aby detská izba pôsobila stroho. Predsa len mám malé dieťa, ktoré žije vo svete rozprávok, snov a hier a chcela som vytvoriť také miesto aj pre ňu.

Doplnky som sa snažila vyberať tak, aby k sebe pasovali. Nad posteľou je macramé namiesto lapača snov, vedľa neho sú obláčiky, ktoré znamenajú, že toto je miesto na sladké snívanie. Na stene je ešte aj srdcová polička na drobné predmety, obrázky zvieratiek a obrázok s údajmi o narodení dcéry, papierová girlanda s anglickým nápisom o tom, že našu dcéru milujeme až na mesiac a späť. A tiež som umiestnila na stenu dva vešiaky v tvare mesiaca a hviezdičky, kam môžeme vešať ako oblečenie, tak aj napríklad kruhy na cvičenie.

Dá sa teda zariadiť detská izbička štýlovo, ale aby bola pre dieťa funkčná? Určite áno. Len to chce veľa premýšľať, pozorovať dieťa a jeho potreby, a potom už len zostáva hľadať tie správne kúsky. Zariadiť takto izbičku nemusí byť ani veľmi drahá záležitosť. My osobne sme neinvestovali astronomické sumy do nábytku, ale na čom som si dala viac záležať, tak to boli práve doplnky. Ale ani tie vás nemusia vyjsť závratnú čiastku, ak dokážete prepojiť lacnejšie a drahšie kúsky tak, aby k sebe ladili a vyzerali pekne.

Oplatilo sa nám aj to, že som izbičku nezariaďovala naraz, ale postupne som pozorovala, ako ju dcéra využíva a podľa toho som všetko prispôsobila a postupne zháňala. Nevadí, že hneď nebudete mať všetko. Aspoň sa deti budú mať na čo tešiť. A ak máte staršiu ratolesť, určite sa rada zapojí! Nie je nič lepšie, ako keď sú deti pyšné na to, že niečo vo svojej izbičke samy vymysleli, alebo napríklad pomáhali s montovaním.

Premýšľajte hlavne o tom, aby sa dieťa v izbičke cítilo šťastne a bezpečne. Je to predovšetkým jeho miestnosť, v ktorej bude tráviť väčšinu času, keď bude doma. Určite to však nemusí byť chaotické miesto všetkých farieb sveta. Ale ak si vaše deti práve takúto izbičku prajú, možno je najlepšie im ju dopriať. Malí sme len raz a nič sa nemusí lámať cez koleno. :-)

Doplnky a nábytok do izbičky

Doplnky a nábytok do izbičky

Vyberte vybavenie do detského kráľovstva na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články