Práve čítate

Byť v menopauze neznamená, že som neviditeľná

11932  
Zdieľať: 

Byť v menopauze neznamená, že som neviditeľná

Keď som bola mladá, pripadala mi menopauza niečo ako puberta. Je to nepríjemné, ale je potrebné to vydržať. S pribúdajúcim vekom a vlastnými skúsenosťami som prišla na to, že všetko je úplne inak.

17. 8. 2019 7 min. čítania Kamila Šemberová
Byť v menopauze neznamená, že som neviditeľná

Ide nepochybne o prelomové životné obdobie (po puberte je človek dospelý, po menopauze starý). Dôležité pre mňa bolo priznať si, čo sa deje, a pochopiť, že aj keď vo svojej hlave som stále tá istá žena, moje telo a moje okolie ma už tak nevníma a vnímať ani nemôže. Na druhej strane mi toto obdobie prináša radosti, o ktorých som ani netušila, že prídu.

Menopauza z medicínskeho pohľadu

Z čisto lekárskeho hľadiska počas nej dochádza k útlmu činnosti vaječníkov: menštruačný cyklus slabne, až sa celkom zastaví, a žena už nie je schopná prirodzenou cestou otehotnieť. Menopauza (klimaktérium, prechod – používajú sa všetky tri termíny) nastáva okolo 50. roku života ženy, existujú však aj pomerne výrazné odchýlky oboma smermi.

Ako bude vyzerať práve vaša menopauza, môže dosť napovedať to, akým spôsobom sa s ňou vyrovnávala vaša matka.

Často ju sprevádzajú nepríjemné príznaky, ktoré spôsobujú práve hormonálne zmeny. K prvým náznakom ťažkostí môže prísť zhruba päť rokov pred poslednou menštruáciou. Zmeny, ktoré ženy čakajú, sú fyzické aj psychické, pretože hormóny v našom tele ovplyvňujú veľa vecí.

Ilustračné foto

Podľa údajov MUDr. Hany Ismailovej, gynekologičky Polikliniky AGEL Plzeň, ťažkosťami v období prechodu trpí až 90 % žien, samozrejme sa líši ich intenzita. Zhruba tretina žien má príznaky veľmi mierne, dve tretiny žien silnejšie až veľmi nepríjemné.

Ako bude vyzerať práve vaša menopauza, môže dosť naznačiť to, akým spôsobom sa s ňou vyrovnávala vaša matka. Je síce pravda, že kedysi nebolo zďaleka toľko možností a prostriedkov, ale priebeh menopauzy je podobne ako pôrod čiastočne dedičný.

„Moderná žena pred prechodom neuteká, ale postaví sa mu čelom.“

Táto veta pre mňa predstavovala zjavenie. Asi som si ju prečítala v pravý čas. Vždy totiž máme na výber – buď môžeme byť obeťou danej situácie, alebo sa jej postaviť a nejakým spôsobom ovplyvniť jej riešenie.

Buď sa môžeme trápiť tým, že už nevyzeráme ako kedysi a muži sa skôr otočia za našou dcérou či mladšou kolegyňou ako za nami, alebo toto obdobie prijmeme s jeho plusmi aj mínusmi. Nedávno som čítala v jednom ženskom časopise anketu, kde ženy v strednom veku odpovedali, ako sa cítili v dvadsiatke, v tridsiatke, v štyridsiatke. A prekvapujúco s odstupom času takmer všetky mali pocit, že sa aktuálne nachádzajú v najlepšom veku, pretože už vedia, čo od života chcú, a netrápia sa starosťami, ktoré im vtedy pripadali zásadné, ale potom sa ukázali ako nedôležité. Takže menopauza určite nie je problém, aj keď so sebou nesie pár nepríjemných príznakov. Ide len o to, ako sa k tejto novej situácii postavíme a čo si z novej situácie zoberieme.

Ilustračné foto

Nová energia

Životný cyklus ženy má z pohľadu celostnej medicíny aj z pohľadu prírodných národov dve fázy – plodnú, v ktorej žena každý mesiac menštruuje a vydáva tým veľké množstvo energie, a neplodnú – kedy energiu môže využiť tak, ako sama chce.

V prvej fáze sa stará, rozdáva sa, trénuje svoju empatiu, buduje svoju osobnosť, spoznáva svoje limity. Druhá fáza je príležitosťou, aby sa žena stala sama sebou, mocnou a silnou. Už sa dobre pozná, veľa energie môže venovať sama sebe, svojim plánom a túžbam. Je tvorivá a oveľa sebaistejšia ako v mladosti. V tejto fáze už ideálne má odrastené deti, vyriešený partnerský vzťah a môže sa venovať tomu, čo ju naozaj teší.

Mnohé ženy sa vrhnú na cestovanie, nájdu si kreatívne záľuby alebo úplne zmenia prácu a ešte sa pustia do podnikania či charitatívnej činnosti. Všetky možnosti sú otvorené. Veľmi pekne to vystihla americká herečka Meryl Streep: „Už nechcem strácať čas vecami, ktoré ma popudzujú alebo zraňujú. Stratila som záujem robiť radosť ľuďom, ktorým na mne nezáleží, milovať ľudí, ktorí ma nemilujú a usmievať sa na tých, ktorí sa na mňa neusmievajú.“

Ilustračné foto

Pokiaľ sa však žena bráni prichádzajúcim životným aj fyzickým zmenám, či už je to odchod detí z domova a s tým súvisiaca zmena partnerského vzťahu, či telesné zmeny atď., vyplytvá veľa energie na zakonzervovanie stavu, ktorý ale dlhodobo nie je možné udržať.

Je tiež potrebné si uvedomiť, že dnešné ženy prežijú až tretinu života v neplodnom období. Ako nám povedala MUDr. Ismailová, rozdiel vo vnímaní ťažkostí spojených s klimaktériom pred rokmi a dnes je v tom, že dnešné ženy sú sexuálne aktívnejšie aj v neskoršom veku, hľadajú kvalitu života, viac riešia únik moču, kvalitu pleti a vlasov. Často sú v tomto období nútené vychovávať a živiť malé deti, predĺžil sa odchod do penzie a ženy potrebujú byť psychicky a fyzicky v pohode aj po prechode. O to dôležitejšie je sa na toto obdobie dobre pripraviť a zvládnuť ich so cťou.

Japonské ženy


Obdobie menopauzy neprežívajú všetky ženy na svete rovnako, napríklad japonské ženy vraj klimakterické ťažkosti takmer nepoznajú. Je to dané hlavne ich stravou tvorenou rybami a bohatou na fytoestrogény.

Dôležité je chodiť pravidelne na gynekológiu

Ak je menštruácia veľmi silná či nepravidelná, môže to byť začiatok klimaktéria. Dôležité je nepodceňovať pravidelné prehliadky u gynekológa, aj keď z vášho pohľadu všetko napovedá tomu, že prechod sa blíži, môžu sa za týmito ťažkosťami skrývať iné a veľmi závažné zdravotné problémy. Teda najskôr je potrebné mať istotu, že to je naozaj začínajúci prechod.

Prichádzajúcu menopauzu je možné riešiť mnohými spôsobmi – všetko je dobré prebrať s gynekológom, ktorý vás pozná a vie, čo by konkrétne pre vás bolo ideálne. Moja pani doktorka veľmi dobre vedela, ako nemám v obľube klasické lieky, takže ani nenavrhovala hormonálnu substitúciu, skôr ma orientovala na najrôznejšie bylinné preparáty, ktoré mi tiež nakoniec pomohli. Bolo to obdobie nie úplne príjemné, prvýkrát a dúfam, že posledný, som zažila depresívnu epizódu, ale nepribrala som, skôr som vďaka častejšiemu pohybu trochu schudla. A hýbem sa s chuťou dodnes.

Príznaky klimaktéria

  • Návaly horka a noční pocení
  • Nespavost, podrážděnost
  • Rychlé změny nálady, úzkost až deprese
  • Suchost pochvy při intimním styku
  • Bušení srdce
  • Častější nucení na močení
  • Časté bolesti hlavy a kloubů

Laboratórnym vyšetrením je možné zistiť zvýšenie LDL cholesterolu (nebezpečenstvo infarktu a cievnych ochorení) a stratu kostnej hmoty (zvýšené riziko osteoporózy).

Symptómy prechodu môžete zmierniť vhodnou prevenciou

V súvislosti so životným obdobím, ktoré sa pred vami otvára, je pravý čas na to, začať viac počúvať svoje telo, vnímať, čo vám pomáha a čo nie a podľa toho prípadné prípravky a zmeny životného štýlu zavádzať do života.

Keďže menopauza býva často spojená s priberaním na váhe, je dobré si navyknúť na pravidelný pohyb, ktorý je v podstate prospešný aj ako prevencia osteoporózy, ktorou sú ženy po menopauze ohrozené. Pravidelným pohybom podporíte zdravé a pevné kosti, svaly, pružné väzy a šľachy. Posilníte svoje srdce a krvný obeh, ale tiež budete lepšie spaľovať tuky a dosiahnete aj spevnenie celého tela. Vďaka pohybu narastá energia a chuť do života.

Ilustračné foto

Podľa čínskej medicíny by sa ženy nemali v práci prepínať, mali by pravidelne cvičiť, nemali by piť alkohol a fajčiť a pokiaľ je to možné, vyhýbať sa stresu, strachu a hnevu. Dôležité je tiež nekonzumovať príliš veľa mliečnych výrobkov (napriek predchádzajúcemu presvedčeniu môže totiž podľa najnovších poznatkov ich zvýšená konzumácia spôsobovať až odvápnenie kostí).

Klimakteriálne ťažkosti majú aj svoju „liečbu“

Každá žena je iná, má iné príznaky, inú intenzitu ťažkostí, nie je teda možné odporučiť jeden zaručený prostriedok, ktorý ako mávnutím čarovného prútika všetky ťažkosti zaženie.

Najneskôr počas menopauzy by sme sa konečne mali naučiť poznať svoje telo, vnímať ťažkosti, či už zdravotné alebo psychické, ako následok určitých situácií. Tým, že sa budeme dobre poznať, si tiež môžeme zvoliť najvhodnejší prostriedok. Pokiaľ mu totiž budeme dôverovať, je veľmi pravdepodobné, že nám pomôže. Nikde tiež nie je povedané, že to bude hneď prvá zvolená metóda, dôležité však je, aby sme sa s výberom stotožnili. Potom je najväčšia nádej na úspech.

Ilustračné foto

Na riešenie ťažkostí existuje celá škála prípravkov – doplnky stravy, bioinformačné kvapky, čínska medicína, homeopatiká, veľmi blahodarná a účinná hormonálna joga, masáže, bylinné preparáty, ale samozrejme tiež hormonálna substitúcia či psychofarmaká, pokiaľ sú ťažkosti naozaj silné. Ako uvádza MUDr. Ismailová, pri prírodných produktoch tzv. fytoestrogénoch je možné pozorovať výraznú úpravu nepríjemných sprievodných príznakov menopauzy do cca 6 týždňov až 3 mesiacov, pri hormonálnej substitučnej liečbe približne za mesiac u väčšiny pacientok.

Veľmi žiaduca je v tomto období tiež úprava stravy – drvené ľanové semienka (pozor, musia byť namleté tesne pred konzumáciou), šošovica, cícer, fazuľa, sójové produkty, čučoriedky, černice, maliny, čerešne, červená repa, listová zelenina, mandle, morské plody, ryby atď. Prospešné je obmedziť v tomto období pitie kávy a alkoholu (s výnimkou nepasterizovaného a nefiltrovaného piva, samozrejme v rozumnom množstve) a fajčenie.

Ilustračné foto

Je nevyhnutné, aby žena doplnila telu minerály a vitamíny (vápnik, železo a vitamín E). Je potrebné zaistiť dostatočný príjem vody, aby nedochádzalo k nadmernému vysychaniu pokožky a slizníc.

Jogová hormonálna terapia – na otehotnenie aj pri menopauze


Špeciálna zostava cvikov harmonizuje hormóny celého tela. Pozitívne podporuje nielen otehotnenie, ale pôsobí aj na sprievodné symptómy menopauzy. Cvičenie reguluje hladiny estrogénu a progesterónu. Špeciálna zostava cvikov je veľmi účinná, a v oboch skúmaných skupinách (ženy, ktoré chcú otehotnieť, aj ženy v menopauze) vykazuje skvelé výsledky už po 3 až 4 mesiacoch cvičenia. Jej jedinou nevýhodou je to, že cvičenie je monotónne, zostava cvikov musí byť totiž stále rovnaká, čo môže byť pre niektoré ženy problém.

Takže sa nie je čoho báť. Menopauza je len jedným zo životných období, ktoré má svoje špecifiká, sú s ňou spojené určité nepríjemné príznaky, ale môže vám priniesť do života aj veľa zaujímavých aktivít a radosti. Niektoré ženy v staršom veku vyslovene žiaria, samozrejme majú vrásky, ktoré kedysi nemali, ale ich krása vychádza zvnútra, je im dobre samotným so sebou a ostatným je dobre s nimi. Iste ich vo svojom okolí pár poznáte a celkom určite môžete patriť medzi ne.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články