Práve čítate

5 kreatívnych tipov na menovky, ktoré sa vám budú hodiť nielen na svadobné stoly

2515  
Zdieľať: 

5 kreatívnych tipov na menovky, ktoré sa vám budú hodiť nielen na svadobné stoly

Sú veci, ktoré je najlepšie v rámci organizácie podujatí nechať na profesionáloch. Potom je tu ale veľa maličkostí, ktoré si človek na svadbu alebo väčšie slávnostné akcie môže vyrobiť aj sám. Je to udržateľnejšie, ušetríte a navyše takéto dekorácie majú dušu.

13. 6. 2023 4 min. čítania Natálie Hilgertová
5 kreatívnych tipov na menovky, ktoré sa vám budú hodiť nielen na svadobné stoly

Tentokrát som dala dokopy 5 návodov na menovky na stôl, každá z nich je trochu iná, má svoje výhody aj nevýhody, ale určite ich hostia neprehliadnu. A možno ich aj zabavia počas čakania na prípitok alebo prvý chod.

Menovka z kamienka

Časová náročnosť: podľa počtu menoviek, cca 2 minúty na meno

Finančná náročnosť: 0 – 4 eur (za špeciálnu fixku)

Výhoda: poslúžia aj ako ťažidlo na obrus

Čo budete potrebovať: kamienky, vodu na opláchnutie kamienkov, hrubú kefu alebo kefku, kokosový olej (voliteľné), špeciálnu fixku

jmenovky na kamínkách

Možno si kamienok niekto odnesie na pamiatku, možno si kamienky necháte na pamiatku vy. Alebo ich odnesiete tam, kde ste ich našli. Nech to bude vo finále akokoľvek, tieto menovky urobia parádu a radosť ako hosťom, tak prírode. Podľa výzdoby miesta oslavy môžete pridať napríklad drobné kvetinky alebo vetvičky. Určite sa tento spôsob hodí pri organizovaní svadby vonku, pri ktorej môže občas zafúkať a pripravené servítky na sviatočnej tabuli by mohli ľahko odletieť. Táto ceduľka totiž zároveň slúži ako ťažidlo.

Návod je jednoduchý:

  1. Nazbierajte kamienky, ktoré budú tak akurát veľké na mená. A ak chcete, aby fungovali aj ako ťažidlá, zbierajte také, ktoré sú dostatočně ťažké.
  2. Kamienky doma nechajte odmočiť vo vode, vydrhnite ich od všetkých nečistôt a potom ich aj osušte. (Ak chcete, aby boli tmavšie a lesklejšie, votrite do nich trochu kokosového oleja, ale naozaj len trochu, aby neboli mastné).
  3. Teraz už len zoberte zoznam hostí a píšte a píšte… Odporúčam na to akrylovú alebo kriedovú fixku.

Lístočky z lístov

Časová náročnosť: podľa počtu menoviek, cca 2 minúty na meno

Finančná náročnosť: 0 – 4 eur (za špeciálnu fixku)

Výhoda: veľmi ozdobné, hodia sa azda k akejkoľvek výzdobe

Čo budete potrebovať: veľa čerstvo odtrhnutých lístočkov z vhodných stromov, kríkov, fixku (akrylovú alebo kriedovú), farby, ktoré sa budú na lístočku vynímať – v tomto prípade určite svetlé farby, ostré nožničky („okúsané“ lístočky nie sú ničím lákavým)

lístečky na jmenovky

Toto je môj najobľúbenejší spôsob! Postup bude podobný ako pri kamienkových menovkách, len myslite na to, že lístočky môžu uschnúť, a tak je lepšie pripraviť si ich čo najbližšie k svadobnému dňu a nechať odpočívať niekde vo vlhku a mimo slnečného svetla. Lístočky, ktoré vidíte na fotkách, som natrhala jeden deň vopred.

A ako na to:

  1. Lístočky natrhajte. Najlepšie sú pevné listy, ktoré udržia tvar aj farbu, napríklad z vavrínovca lekárskeho, nájdete ho v mnohých živých plotoch. 
  2. Utrite ich handričkou, aby boli čisté od peľu a prachu.
  3. Skladujte ich vo vlhku a pri izbovej teplote (škatuľka s navlhčenou papierovou servítkou postačí).
  4. Mená na ne napíšte špeciálnou fixkou.

Upečené menovky

Časová náročnosť: 4 hodiny

Finančná náročnosť: 25 eur (do ceny som počítala aj formičky, ktoré si ale môžete požičať)

Čo budete potrebovať: Recept, podľa ktorého chcete sušienky napiecť, a suroviny na cesto. Formičku v tvare kolieska alebo obdĺžnika a písmenká na vytlačenie mena – tu ale pozor, nech sú dostatočne veľké, ja som použila až príliš malé, a tak nápis nie je dostatočne čitateľný.

Tu to chce trochu viac prípravy, ale určite to stojí za to. Ak máte svoj obľúbený recept na sušienky, tak si pripravte cesto podľa neho. Môžete tiež využiť ľubovoľný recept z našich článkov.

Vianočné medovníkové cesto

Maslové cesto

Recept na rozkvitnuté sušienky (ten som využila ja)

Recept na mrkvové cesto

Potom už len vykrojte z cesta kolieska alebo obdĺžniky a otlačte do nich mená. Ja som do postupu pridala ešte umiestňovanie kvetov, pretože som využila recept na rozkvitnuté sušienky. Vyzerá to skvelo!

Kolíčky, ktoré udržia aj váš drink

Časová náročnosť: podľa počtu menoviek, zhruba 2 minúty na meno

Finančná náročnosť: 10 eur (tu asi niečo chýba

Čo budete potrebovať: kolíčky a špeciálnu fixku

Výhoda: Tento variant má 10/10 v kategórii praktické. Páči sa mi, že poslúži nielen ako menovka na stôl, ale v momente, kedy sa hostia začnú premiestňovať, môžu si kolíček zobrať aj k drinku a ten sa im potom nestratí.

Postup je superľahký a rýchly:

  1. Zoberte si kolíček, napíšte naň meno.
  2. Kolíček pripnite na pohár a je to.
  3. Ľubovoľne potom ešte dozdobte sušenými kvetmi alebo vetvičkami, ktoré k poháru prikolíčkujete.

psaní jména na kolíčky

Môže sa vám stať, že sa bude pri písaní farba na kolíku rozpíjať. To je dané hustotou farby a tým, ako je kolík pórovitý. Je dobré mať teda farbu čo najhustejšiu (odporúčam akrylovú fixku all-in-one od značky Molotow). Pórovitosť dreva odstránite tým, že kolíček navoskujete (stačí raz pretrieť sviečkou povrch kolíčka a zahladiť vosk prstom) alebo nalakujete (napríklad aj lakom na nechty).

Vlajočka na bonbóne

Toto je jediný variant, pri ktorom nám vznikne trocha odpadu, ktorý pôjde do koša. Ak ale máte nejaké to euro navyše, pozrite sa po rastúcom papieri. Je to papier rozložiteľný v prírode, v ktorom sú zalisované semienka. Menovku potom svadobčania môžu zasadiť a napäto čakať, čo im z toho vyrastie. Na trhu je takýchto papierov niekoľko druhov (šaláty, bylinky, paradajky, lúčne kvety…).

vlaječky se jmény

Ak pre vás rastúci papier nie je ideálny variant, použite klasický kancelársky papier alebo napríklad ten z papierových nákupných tašiek (priestor na upcyklovanie).

Čo budete potrebovať: špáradlá, papier, lepidlo, pero, bonbóny

A ako budete postupovať:

  1. Nastrihajte si obdĺžničky cca 10 × 3 cm.
  2. Obdĺžnik preložte a napíšte naň meno hosťa.
  3. Papierik potom zase rozložte a stranu, na ktorej nie je meno, natrite lepidlom.
  4. Potom obdĺžniček zase zložte a na miesto, kde je preložený, vlepte špáradlo. Mala by vám vzniknúť obdĺžniková vlajočka.
  5. Vlajočku potom zostrihnite do tvaru trojuholníka. Tým sa vám aj začistia hrany a máte to.
  6. Teraz už zostáva len vlajočky napichať do tej správnej pochutiny.

TIP: Variant s tlačiarňou

Ak sa nechcete s menami vypisovať alebo neveríte svojmu krasopisu, môžete využiť aj tlačiareň. Skopírujte si mená do jedného dokumentu. V dokumente ich potom dajte do dvoch stĺpcov tak, aby mali okolo seba dosť miesta, aby ste mohli okolo mena vytvoriť rovnako veľký priestor ako v návode vyššie.

Menovky už máte, zostáva ešte hostí dobre posadiť a zosadiť

Budú si mať čo povedať? Nebudú sa tu cítiť odstrčení? Asi nikto nechceme mať na oslave alebo svadbe hosťa, ktorý si ju nebude môcť naplno užiť kvôli zlému miestu pri stole. Oslávenci na čele, blízkosť rodičov a prarodičov alebo ženy po pravici mužov sú istota. Ako ale uspokojiť všetkých účastníkov hodovania? Tu je niekoľko tipov, ktoré som pri návštevách svadieb vypozorovala ja.

Premiešajte rodiny aj skupinky

Teraz je najlepší čas spoznať sa. Prestriedajte pri stole mužov a ženy, rovnako ako rodiny nevesty a ženícha.

Vytvorte spoločenský tvar

Písmená U, T alebo I sú tie, ktoré chcete zo svojich stolov vytvoriť. Oddelené stolíky by síce hanblivým jedincom poskytli komfortnú zónu, ale za nové známosti pri spojených stoloch vám nakoniec poďakujú.

Zoznámte spolusediacich hrou

Čo takto napísať na každú menovku jeden prekvapivý fakt o človeku sediacom po ľavici? S touto aktivitou ľahko prelomíte prípadné nervóznejšie ľady na začiatku hostiny.

Skvelo tiež fungujú kvízy typu „Ako dobre poznáte novomanželov“. Jednotlivé skupinky pri  stoloch môžu dať v tomto zákernom teste hlavy dokopy a vy si overíte, ako dobre vás vaši blízku poznajú.

Singles spoločne

Každý poznáme nejaký pár, ktorý sa zoznámil na niečej svadbe. Pomôžte nezadaným so zoznamovaním tým, že ich posadíte spolu.

A samozrejme sa bavte

Tvorba zasadacieho poriadku nemusí byť otrava. Vneste do procesu zábavy čo najviac nadsádzky a vtipu – nakoniec tak dospejete k výsledkom a novým známostiam, ktoré predčia vaše najvyššie očakávania.

Prečítajte si ďalšie inšpirácie na svadby a slávnosti

Ako si vyrobiť voňavé kvetinové konfety

Návod na svadobný fotokútik

Dekorácie na pamiatku zo svadobnej kytice

Ako si vhodne vybrať svadobné šaty a kde ich hľadať

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články