Čokoládou som sa inšpirovala aj pri valentínskej večeri. Pokiaľ sa neuspokojíte s bonboniérou, prekvapte svojho miláčika romantickou večerou. Recept na kura s pikantnou čokoládovou omáčkou (v Mexiku nazývanou „mole“) mám osobne vyskúšaný na svojej drahej polovičke.
Na večeru pre 2 osoby potrebujete:
- 2 kuracie stehná (2× 250 g)
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- šťavu z 1/2 citróna
- 2 lyžice medu
- štipku mletého chilli
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 40 g horkej čokolády
- 300 ml vody alebo kuracieho vývaru
- soľ
- mleté čierne korenie
Samotný recept je pomerne jednoduchý:
Časová náročnosť: necelá hodina (55 minút)
- Kuracie stehná omyjeme a z oboch strán ich osolíme a okoreníme.
- V hrnci alebo vysokej panvici na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak (približne 3 minúty).
- Pridáme kuracie stehná a prudko ich opečieme z oboch strán.
- K opečenému kuraciemu mäsu pridáme citrónovú šťavu, med, mleté chilli, mletú škoricu a všetko nakoniec podlejeme vodou alebo vývarom.
- Hrniec alebo panvicu prikryjeme pokrievkou a mäso pozvoľna dusíme 40 minút.
- Keď je kuracie mäso mäkké, vytiahneme ho a uchováme v teple. Do výpeku pridáme na kocky nalámanú čokoládu a miešame, pokiaľ sa čokoláda nerozpustí.
- Hotovú omáčku rozmixujeme tyčovým mixérom, aby bola krásne hladká.
- Kuracie stehná naservírujeme na tanier, prelejeme čokoládovou omáčkou a podávame s varenými zemiakmi alebo ryžou.