Práve čítate

Maslové sušienky ku káve

9376  
Zdieľať: 

Maslové sušienky ku káve

Musím sa priznať: k silnému espressu si rada doprajem dobrú sušienku. A odkedy som si ku káve prvýkrát upiekla tú s vanilkou a limetkou, u nás doma už kupované nemajú šancu.

27. 1. 2018 2 min. čítania Tereza Olivová
Maslové sušienky ku káve

Recept znie skoro až luxusne, ale okrem šťavy z limetky a vanilkového struku naň nemusíte zháňať nič extra. Obidve neobvyklé suroviny dnes už zoženiete v každom dobre zásobenom supermarkete.

Recept: vanilkové maslové sušienky s limetkou

Dokonale nadýchané pečivo je najlepšie ešte vlažné. Pri správnom skladovaní vydržia dobré až päť dní. Najlepšie ich uchováte v krabičke v chladničke alebo chladnej komore, jednoducho presne ako slovenské sladké pečivo.

Suroviny (10 porcií – asi 40 sušienok):

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 120 g rozpusteného masla
  • 5 g kvalitnej vanilkovej pasty alebo semienka z jedného struku
  • 80 g trstinového cukru
  • 5 g prášku do pečiva
  • 1 vajce
  • 1 lyžica vlažného mlieka
  • šťava z jednej limetky

Postup:

  1. Vajce a mlieko necháme odstáť na izbovú teplotu. Potom zmiešame s cukrom. Následne pridáme múku, prášok do pečiva, maslo a všetko poriadne premiešame. Na záver pridáme vanilku a limetkovú šťavu.
  2. Všetky ingrediencie spracujeme na hladké cesto. Že je akurát spoznáme podľa toho, že sa už nelepí k pracovnej doske.
  3. Cesto necháme aspoň 2 hodiny odpočívať v chladničke. Pre kvalitu pečiva je malý oddych dôležitý, tento krok určite nepreskakujte.
  4. Po dvoch hodinách vyhrejeme rúru na 180 °C a pustíme sa do spracovania cesta.
  5. Medzi dvomi papiermi na pečenie vyvaľkáme plát cesta na výšku asi 5 milimetrov. Vykrajujeme tvary a dávame na plech na papier na pečenie. Medzi sušienkami určite nechajte medzery, pri pečení trochu narastú.

Podľa veľkosti vykrajovaných tvarov sa čas pečenia pohybuje medzi 12–15 minútami. Pečivo by malo byť ľahko zlatisté.

Pri niektorých rúrach sa oplatí plech v polovici pečenia otočiť, aby sušienky neboli zlaté iba z jednej strany.

Variácie podľa obdobia a nálady

  • Tieto sušienky sú veľmi variabilné. Nebojte sa pridať 50 g akýchkoľvek mletých orieškov – vynikajúce sú mandle, lieskové oriešky alebo kešu.
  • Orientálne sušienky získate pridaním 20 g prášku z matcha čaju.
  • Deti ocenia kakaové sušienky. Stačí prisypať zhruba 15 g kvalitného kakaa. Podobne môžete vyrobiť aj škoricové sušienky.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články