Práve čítate

Večera za 30 minút: švédske mäsové guľôčky

2989  
Zdieľať: 

Večera za 30 minút: švédske mäsové guľôčky

Komu by sa chcelo po dlhom dni sa trápiť s večerou, keď aj rožok zasýti? Napríklad niekomu, kto vie, že skvelé guľôčky s omáčkou (čo všetci milujú) sa dajú zvládnuť rýchlejšie, kým povie Štokholm. A navyše zo surovín, ktoré má v chladničke takmer každý.

7. 2. 2018 2 min. čítania Redakce
Večera za 30 minút: švédske mäsové guľôčky

Len pre to mäso sa asi zastavíte u mäsiara alebo v supermarkete cestou z práce.

Čo potrebujete na 2 porcie rýchlej večere?

Na mäsové guľôčky

  • 150 g mletého hovädzieho mäsa
  • 150 g mletého bravčového mäsa
  • 1 žĺtok
  • 40 g strúhanky
  • 1 malá cibuľa
  • 3 lyžice olivového oleja
  • čerstvá petržlenová vňať, príp. pažítka
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • štipka ( ¼-½ lyžičky) muškátového orieška

Na omáčku

  • 200 ml hovädzieho vývaru (pokiaľ ho chcete urobiť z bujónu, odporúčame ten vo vaničke)
  • ½ lyžice hladkej múky
  • 50 ml sladkej smotany
  • soľ a čierne korenie

Celý recept si stiahnite v PDF. Môžete si ho vytlačiť do svojej domácej kuchárky alebo napríklad pripnúť na chladničku.

Videorecept

Prehrať znova

Čas na prípravu celej večere: 30 minút

  1. Najskôr si pripravíme cibuľu (nakrájame nadrobno) a bylinky (nasekáme).
  2. Cibuľu opečieme na panvici dozlata a dáme trochu schladiť. Potom ju zmiešame s mäsom a bylinkami. Pridáme strúhanku, žĺtok a muškátový oriešok a zmes osolíme a okoreníme. Všetko dôkladne premiešame alebo ešte lepšie spojíme rukami.
  3. Potom pripravíme guľôčky (priemer cca 3 cm) a necháme ich chvíľku odpočinúť.
  4. Pripravíme si zemiaky: varíme ich v slanej vode 15-20 minút. (Odporúčame po 15 minútach vytiahnuť 1 zemiak a pustiť ho z miernej výšky na tanierik. Ak sa rozsype, sú zemiaky tak akurát.)
  5. Kým sa uvaria zemiaky, môžeme dokončiť guľôčky: poukladáme ich na rozpálenú panvicu a opekáme 15 minút na miernom plameni.
  6. Z výpeku z mäsa pripravíme aj omáčku: pridáme vývar, smotanu, vmiešame múku, osolíme a okoreníme. Miešame, pokiaľ omáčka nezhustne (cca 3-4 minúty).

Do 30 minút hotové, môžeme servírovať! :)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články