Práve čítate

Menu z filmov: viedenské noky ako z Pelíškov (a k nim bravčové na smotane)

4462  
Zdieľať: 

Menu z filmov: viedenské noky ako z Pelíškov (a k nim bravčové na smotane)

Takže knedličky alebo noky? Jednoznačne noky! Kto by si tiež chcel dávať k bravčovému na smotane niečo také tuctové, ako je knedľa, keď môže mať „maminčiny senzační noky“ tak, ako ich pripravovali v kultovej filmovej komédii.

19. 1. 2018 2 min. čítania Michaela Šupáková
Menu z filmov: viedenské noky ako z Pelíškov (a k nim bravčové na smotane)

Doma omáčky jednoznačne milujeme. A od Pelíškov milujeme aj bravčové na smotane (s nokmi, samozrejme), ktoré nám zo stolu skoro vytlačilo sviečkovú. Je to pre nás sviatočné jedlo; však aj v Pelíškoch ju jedli na Boží hod, teda na Božie narodenie.

Nokom som sa vždy vyhýbala hlavne preto, že mi ich príprava prišla zložitá a zdĺhavá. Tak to ale len vyzerá. V skutočnosti nie sú oveľa zložitejšie ako normálna knedľa. A k bravčovému na smotane sú úplne bezkonkurenčné.

Čo budete potrebovať? (pre 2 osoby)

Na bravčové

  • cca 300 g bravčového stehna alebo pliecka
  • 3 stredne veľké mrkvy
  • 1 petržlen
  • kúsok zeleru
  • 1 cibuľa
  • 125 ml smotany
  • bobkový list
  • nové korenie
  • 20 g masti
  • soľ, mleté čierne korenie
  • citrónová šťava

Na noky

  • 300 g zemiakov
  • 130 g hrubej múky alebo krupice
  • 1 vajce
  • soľ

Ako na to?

  1. Cibuľu nakrájame nahrubo a necháme ju na masti speniť. Medzitým očistíme koreňovú zeleninu, nakrájame ju na väčšie kusy a následne pridáme k cibuli. Všetko orestujeme.
  2. Mäso osolíme, okoreníme a pridáme k zelenine na panvicu. Opečieme ho z oboch strán. Hneď, ako bude mäso opečené, pridáme nové korenie a bobkový list. Všetko podlejeme vodou tak, aby bolo mäso do polovice potopené.

Vepřová na smetaně s bramborovými noky

  1. Pekáčik priklopíme a strčíme do vopred vyhriatej rúry na 190 °C. Pečieme približne 90 minút.
  2. Keď bude mäso mäkké, vytiahneme ho z rúry. Zo šťavy vyberieme korenie a následne ju aj so zeleninou rozmixujeme. Omáčku zjemníme smotanou, osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou.

Vepřová na smetaně s bramborovými noky

  1. Zemiaky uvaríme v šupke domäkka. Keď vychladnú, ošúpeme ich a nastrúhame. Tip: pokiaľ máte málo času, môžete ich roztlačiť v mise.
  2. K zemiakom pridáme vajce, múku, soľ a rukami spracujeme pružné cesto. Že je akurát spoznáte podľa toho, že sa vám prestane lepiť na podložku alebo pracovnú dosku. Vyvaľkáme z neho valčeky s priemerom asi 1,5 centimetra.

Vepřová na smetaně s bramborovými noky

  1. Valčeky si rozkrájame na približne rovnako veľké noky. Tie ihneď hádžeme do vriacej vody, kde ich krátko povaríme. Keď budú hotové, samé vyplávajú na hladinu.
  2. Uvarené noky scedíme a je to. Na tanieri ich zalejeme omáčkou. Výborne sa k tomu hodí aj troška brusníc, pokiaľ ich máte radi.

Menu z filmů: vepřová na smetaně s bramborovými noky

Dobrú chuť!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články