So zvyšujúcimi sa dennými teplotami postupne miznú mnohé rastlinné a živočíšne druhy, a ak sa zmeny klímy nezmiernia, alebo vedci a farmári nenájdu spôsob, ako poľnohospodárstvo prispôsobiť meniacemu sa životnému prostrediu, budúcnosť kávy môže nabrať smutný obrat.
V posledných rokoch sa objavuje čím ďalej viac varovných správ. Napríklad v Indii sa v rokoch 2002 až 2011 znížila produkcia kávy až o 30 %, čo samozrejme viedlo k pozvoľnému rastu ceny za kávové zrná. Vedci sa teda rozhodli na problém bližšie zamerať a v Tanzánii pozorovali, ako sa pestuje populárna kávová odroda arabika. Výsledky ich pozorovaní nie sú príliš ružové. Zistili, že každý 1 °C, o ktorý stúpne teplota v danej oblasti, spôsobí ročnú stratu okolo 137 kg kávy na hektár.
To v prípade Tanzánie znamená u tamojších menších farmárov pokles až o 60 % priemernej produkcie. Kávovník sa pohodlne cíti pri teplotách 18 až 21 °C a ako sa ukazuje, aj minimálne výkyvy teploty majú na neho zásadný vplyv. Vedci upozorňujú, že pokles produkcie spôsobujú samozrejme aj iné javy, ale zvyšovanie teploty je vraj pre kávu z nich najkritickejšie. „Priemysel si je vedomý dôsledkov zmeny klímy na výrobu kávy, ale aby sme presvedčili politikov a úradníkov, že treba rýchlo reagovať a implementovať patričné stratégie, musíme asi predostrieť viac dôkazov,“ vysvetľuje Dr. Piet Van Asten z Medzinárodného Inštitútu tropického poľnohospodárstva.
Farmári sa preto aspoň snažia pestovanie rozšíriť do vyššie položených oblastí, ale aj tých pomaly ubúda a často sa v nich nachádzajú chránené lesy. Vedci a ochrancovia prírody nabádajú, aby sa každý chopil iniciatívy a podieľal sa na rôznych riešeniach, ktoré síce nie sú absolútne, ale až na pol storočia môžu rapídne zlepšiť situáciu. Pre inšpiráciu navštívte stránku Climate Hot Map, kávu si predsa nenecháme vziať.
Kubánska káva
Suroviny
70 g kávy
1 l vody
smotana
0,05 l rumu na osobu
Postup
Kávu, či už filtrovanú, french press alebo moka express, nechajte poriadne vychladnúť. Potom ju v mixéri alebo šejkri vymiešajte so smotanou a rumom. Nápoj nalejte do vopred vychladených pohárov, najlepšie v mrazničke, a poháre po okraj dolejte vychladenou sódou.