Práve čítate

Torty k MDŽ, ktoré zvládnu urobiť aj chlapi

5050  
Zdieľať: 

Torty k MDŽ, ktoré zvládnu urobiť aj chlapi

MDŽ si vlastne pamätám skôr ako detský sviatok. Bola to totiž ďalšia príležitosť, ako urobiť mamičke radosť. V škôlke sa maľovali obrázky a v škole sme na domácich prácach (to bol povinný predmet) ušili chňapku a chlapci zhotovili drevenú podložku pod horúce hrnce. Hrdo sme naše výtvory niesli domov a po ceste nakúpili nevyhnutné karafiáty s asparágom. Nezabudnúť na vlastnoručné papierové prianie s venovaním a oslava Medzinárodného dňa žien sa mohla začať.

4. 3. 2016 4 min. čítania Kateřina Winterová
Torty k MDŽ, ktoré zvládnu urobiť aj chlapi

U nás doma sa teda veľmi neoslavovalo. Nepamätám sa na torty, limonády ani kafíčka. To si skôr mama užila s babami v kancli, išlo sa na vínko a ďalší pracovný deň utiekol ako voda. Ako som bola staršia, nejako som tento sviatok vypustila z hlavy. Ku kráse sprofanovaných karafiátov som si našla cestu až pred pár rokmi a z MDŽ sa stal vďaka našej nedávnej histórii len vtip. Ale nevadí, keď sa obzrieme na začiatok 20. storočia, musíme obdivovať odvahu obyčajných žien, ktoré aj pre nás vydobyli nielen volebné právo. Však to boli v roku 1908 krajčírky, ktoré išli štrajkovať do newyorských ulíc. ☺

A to je treba patrične osláviť. Preto vyzývam našich zákonitých manželov, partnerov aleboprieteľov k akcii! Páni, nie je na tom nič ťažké, tieto recepty sú šité na mieru práve pre vás! Už sa teším na komentáre vašich drahých polovičiek, ako im vaša chlapská tortička urobila radosť. Karafiát za ucho, varešku do ruky a oslavujte!

Čokoládové muffiny s Pinot Noir

chlapske dortyDSC00052

Suroviny:

1 hrnček hladkej múky (250 g)
1 lyžička kypriaceho prášku
½ lyžičky jedlej sódy
4 vrchovaté lyžice kakaa holandského typu
1 vrecúško vanilkového cukru
štipka soli
125 g zmäknutého masla (1/2 kocky)
1 hrnček trstinového cukru (200 g)
2 vajcia
1 pohár červeného vína Pinot Noir / Rulandského modrého (150 ml)

Postup:

Rúru predhrejte na 175 °C. Papierové košíčky alebo formy na muffiny rozmiestnite na plech a vymažte ich maslom (dobre to ide obalom od masla). Múku, kypriaci prášok, jedlú sódu, kakao, vanilkový cukor a soľ premiešajte. V inej nádobe ušľahajte (mixérom) na svetlú penu maslo s trstinovým cukrom, trvá to zhruba 5 minút. Po jednom pridajte vajce a zašľahajte ho k maslu s cukrom. Ak by sa krém začal zrážať (tvorili by sa v ňom hrudky), vmiešajte lyžicu múky a pokračujte. Metličkou alebo špachtľou vmiešajte múku, prilejte víno, zľahka premiešajte a rozdeľte do košíčkov. Do dvoch tretín ich naplňte cestom, pečením sa zväčšia. Vložte do rúry a pečte 12 až 15 minút.

Či sú muffiny upečené, zistíte testom špajdľou: zapichnite ju do stredu muffinu a ihneď vyberte. Ak je špajdľa suchá, vyberte muffiny, keď je cesto na nej mazľavé, nechajte muffiny dopiecť. Upečené muffiny nechajte 10 minút odpočinúť, potom ich opatrne vyklopte z formy (ale nevyberajte ich z košíčkov) a nechajte úplne vychladnúť.

Medzitým si môžete pripraviť polevu:
1 hrnček malín alebo jahôd
½ pohára červeného vína Pinot Noir
3 lyžice trstinového cukru

Ovocie vsypte do rajnice, zalejte vínom, prisypte cukor a zahrievajte na strednom ohni, až sa cukor úplne rozpustí. Potom zvýšte teplotu a nechajte tekutinu variť zhruba 5 minút, potom oheň stlmte a nechajte ešte pár minút na sporáku, než zmes zhustne. Nechajte vychladnúť a polejte ňou muffiny.

Listový koláč s hruškami

chlapske dortyDSC00121

Suroviny:

1 balenie lístkového cesta
1 vrecúško vanilkového pudingu
2 lyžice trstinového cukru
500ml plnotučného mlieka
semienka z 1struku vanilky
2 hrušky
1 lyžica mletej škorice
maslo na vymastenie formy
hladká múka na vysypanie formy a pomúčenie
práškový cukor na posypanie

Postup:

Rúru predhrejte na 200 °C. Pracovnú plochu posypte múkou a vyvaľkajte na nej valčekom lístkové cesto. Alebo použite cesto v pláte, ktoré stačí len rozbaliť. Koláčovú formu vymažte maslom, vysypte múkou a vyložte ju cestom. Cesto popichajte na viacerých miestach vidličkou, nech z neho môže unikať vzduch.

Pudingový prášok dohladka rozmiešajte s cukrom v 1/3 litri mlieka. Do zvyšného mlieka vyškrabte semienka vanilky, vhoďte do neho pokojne aj celý struk a zahrievajte. Keď sa mlieko začne variť, ihneď doň vlejte rozmiešaný puding, premiešajte, minútu povarte, znížte teplotu a miešajte do zhustnutia. Horúci puding jemne posypte práškovým cukrom, aby sa na ňom nevytvorila kôrka a nechajte vychladnúť.

Hrušky umyte, vykrojte jadrovník a nakrájajte na tenké plátky (zhruba 3-milimetrové). Puding vlejte na cesto, obložte hruškami, posypte škoricou a pečte v predhriatej rúre zhruba 15 až 20 minút, až kým cesto nezíska zlatistú farbu a mierne sa nafúkne.

Nepečená torta s ovocím

chlapske dortyDSC00046

Suroviny:

300g cukrárskych piškót
4 lyžice bieleho rumu, amaretta alebo griotky
300g ovocia podľa chuti (čerstvé mango, jahody, banány, zavárané marhule, broskyne, ananás, mandarínky) + na ozdobu strúhaná kôra z ½ pomaranča
500g mäkkého tvarohu (polotučného)
150g kyslej smotany
1 vrecúško vanilkového cukru
3 lyžice javorového sirupu alebo medu

Postup:

Piškótami obložte servírovaciu misu alebo tortovú formu a pokvapkajte ich alkoholom. Ak vám ostali piškóty, nechajte si trochu alkoholu na neskôr. Ovocie nakrájajte na kúsky veľkosti sústa a polovicu dajte na piškóty. Pomaranč umyte pod horúcou vodou, osušte a kôru postrúhajte na jemnom strúhadle do misy s tvarohom. Tvaroh vyšľahajte so smotanou, cukrom a sirupom alebo medom na hladký krém.

Polovicu zmesi rozotrite na ovocie, obložte zvyšnými piškótami, ak máte, pokvapkajte zvyškom alkoholu a posypte zvyškom ovocia. Zakryte krémom, uhlaďte špachtľou, jedálenským nožom alebo obrátenou stranou lyžice, zakryte potravinárskou fóliou a uložte aspoň na dve hodiny do chladničky. Tortu v nej pokojne môžete nechať aj cez noc. Pred podávaním ozdobte ovocím.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články