Práve čítate

Načerpajte energiu s ashtanga jogou

2638  
Zdieľať: 

Načerpajte energiu s ashtanga jogou

Jogu si často spájame so zotrvávaním v pozíciách a pomalým tempom. Ak vám táto metóda však nevyhovuje a od cvičenia očakávate viac pohybu a potu, môžete skúsiť ashtanga jogu.

16. 11. 2016 2 min. čítania Redakce
Načerpajte energiu s ashtanga jogou

Pôvodne nešlo o cvičenie, ale o osemstupňovú cestu k osvieteniu. S týmto cieľom sa ashtanga praktikovala pravdepodobne už 400 rokov pred naším letopočtom. Na cvičenie sa premenila pomerne nedávno, keď jogín Krishnamacharya našiel niekoľko rokov starý rukopis, popisujúci pravé jogové učenie.

Rukopis opisoval systém ucelených zostáv a jeho pravosť vyznávači starého štýlu často spochybňovali. Aj napriek tomu, že sa existencia rukopisu neoverila, pretože prastará kniha zhorela, ashtanga joga ako cvičenie žala úspech a dnes patrí k najrozšírenejším jogovým cvičeniam.

IMG_8566

Lekcie pre náročných

Na lekciách ashtanga jogy sa v rovnakom rytme opakujú pozície, ktoré plynulo prechádzajú do ďalších pozícií. Na lekcii sa tak dokola opakujú zostavy pozícií, ktoré rozvíjajú silu, posilňujú telo a zlepšujú jeho pružnosť. Dôležitá je aj práca s dychom, napríklad hlboké dýchanie cez hlasovú štrbinu.

Tieto cvičenia sú náročné na fyzickú kondíciu, preto sa odporúčajú najmä mladým ľuďom, ktorí od cvičenia očakávajú, že sa „zničia“. Cviky môžu pomôcť pri bolestiach chrbta, pozor by si však mali dať ľudia s bolesťami kĺbov.

Zastavte všetky myšlienky a načerpajte energiu

Energiu a dobrú náladu čerpá každý z rôznych prameňov, nikdy však neurobíte chybu, keď ju pôjdete hľadať na kurz jogy. Po celodenných povinnostiach, či už v práci, doma alebo v škole, sa na lekcii jogy budete musieť zamerať na svoje telo a pri cvičení ashtanga jogy aj na svoj dych. Pritom sa vám môže podariť zastaviť tok myšlienok a nájsť tak pocit šťastia, keď si konečne budete môcť oddýchnuť.

IMG_8547

Pozícia sviečky

Vďaka tejto prevrátenej pozícii dochádza k prekrveniu tváre a mozgu, odkrvujú sa dolné končatiny, takže pôsobí preventívne proti vzniku kŕčových žíl, a stimuluje aj štítnu žľazu.

IMG_8552

Pozícia vrany

Touto pozíciou rozvíjate rovnováhu, posilníte ruky, plecia, zápästie a brušné svaly.

IMG_8556

Pozícia holubice

Tento cvik uvoľňuje bedrové kĺby, natiahne prednú stranu stehien aj plecia.

IMG_8566

Pozícia kobylky

Chceli by ste posilniť zadnú časť tela, predovšetkým bedrovú oblasť chrbta? Pozícia kobylky vám s tým pomôže! A okrem toho si premasírujete orgány uložené v brušnej a panvovej oblasti.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články