Lebo neexistuje nič lepšie než paradajky dozreté na slnku! To musíte uznať! Ich sladkastá lahodná chuť sa skvele snúbi s olivovým olejom a cesnakom, ktorý im dá „šmak“, a tymian túto jazdu po chuťových pohárikoch doladí.
Tento recept je skvelým predjedlom. Ja si s obľubou pripravujem večeru zloženú práve z takýchto malých predkrmov. Nakladané paradajky, olivy, syr feta, kus parmezánu, hríbibky na kyslo a napríklad mozzarellu… Pokvapkám balzamikovým octom a kvalitným olejom (nielen olivovým) a doplním ciabattou. Úžasné!
A ak máte deti s rovnakou vášňou pre „Taliansko na tanieri“, tak im môžete tieto chutné paradajky naservírovať do bagetky a poslať ich s touto vynikajúcou desiatou do školy. Tak ja letím, lebo prvé červené plody už dozreli!
Suroviny:
2 kg paradajok
pretlačené hlavičky cesnaku
tymian
soľ
olivový olej
Postup:
Môžete sa rozhodnúť, či nakladané paradajky chcete mať v šupke, alebo bez šupky. Ak bez šupky, potom paradajky nakrojte dookola, na dve minúty ich vložte do vriacej vody, potom vyberte a vložte do studenej vody. Teraz sa šupky dajú krásne odlúpnuť. Paradajky pokrájajte na polovičky, poukladajte na pekáč stredmi paradajok nahor a pečte v rúre 40 minút pri 180 °C. Potom na ne poukladajte pretlačený cesnak, osoľte a posypte posekaným tymianom. A nakoniec k sebe priložte 2 polovičky, čím paradajky uzavriete a takéto ich pomerne natesno uložíte do zaváraninového pohára. Zalejte olivovým olejom až po vrch a dajte do chladničky.