Práve čítate

Nakladané pečené paradajky s tymianom a cesnakom

7554  
Zdieľať: 

Nakladané pečené paradajky s tymianom a cesnakom

Zdravím vás! Neviem, či má tento recept niečo spoločné s talianskou alebo stredomorskou kuchyňou, ktorú milujem, ale rozhodne mi vďaka zrelým paradajkám, tymianu a olivovému oleju Taliansko pripomína.

11. 9. 2015 2 min. čítania Kateřina Winterová
Nakladané pečené paradajky s tymianom a cesnakom

Lebo neexistuje nič lepšie než paradajky dozreté na slnku! To musíte uznať! Ich sladkastá lahodná chuť sa skvele snúbi s olivovým olejom a cesnakom, ktorý im dá „šmak“, a tymian túto jazdu po chuťových pohárikoch doladí.

Tento recept je skvelým predjedlom. Ja si s obľubou pripravujem večeru zloženú práve z takýchto malých predkrmov. Nakladané paradajky, olivy, syr feta, kus parmezánu, hríbibky na kyslo a napríklad mozzarellu… Pokvapkám balzamikovým octom a kvalitným olejom (nielen olivovým) a doplním ciabattou. Úžasné!

A ak máte deti s rovnakou vášňou pre „Taliansko na tanieri“, tak im môžete tieto chutné paradajky naservírovať do bagetky a poslať ich s touto vynikajúcou desiatou do školy. Tak ja letím, lebo prvé červené plody už dozreli!

_MG_2854

Suroviny:

2 kg paradajok
pretlačené hlavičky cesnaku
tymian
soľ
olivový olej

Postup:

Môžete sa rozhodnúť, či nakladané paradajky chcete mať v šupke, alebo bez šupky. Ak bez šupky, potom paradajky nakrojte dookola, na dve minúty ich vložte do vriacej vody, potom vyberte a vložte do studenej vody. Teraz sa šupky dajú krásne odlúpnuť. Paradajky pokrájajte na polovičky, poukladajte na pekáč stredmi paradajok nahor a pečte v rúre 40 minút pri 180 °C. Potom na ne poukladajte pretlačený cesnak, osoľte a posypte posekaným tymianom. A nakoniec k sebe priložte 2 polovičky, čím paradajky uzavriete a takéto ich pomerne natesno uložíte do zaváraninového pohára. Zalejte olivovým olejom až po vrch a dajte do chladničky.

_MG_3054

_MG_3067

_MG_3074

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články