Práve čítate

Vzťahy na sociálnych sieťach: Kde končí nablýskaná rozprávka?

4503  
Zdieľať: 

Vzťahy na sociálnych sieťach: Kde končí nablýskaná rozprávka?

Večer. Deti zaspali, vyčerpane sedím v kresle a rutinne prechádzam Instagram známych. Svadba ako od dizajnéra, raňajky na drevenej terase, rande pri sviečkach na brehu jazera, darček k výročiu obsypaný briliantmi, že naň telefón skoro nezaostrí... Môj muž zatiaľ dokončuje projekt v práci, na večeri vo dvojici sme boli poslednýkrát pred dvomi rokmi. Romantika. Mám chuť zahodiť telefón a usedavo sa rozplakať. Prečo práve ja?!

25. 9. 2021 4 min. čítania Redakce
Vzťahy na sociálnych sieťach: Kde končí nablýskaná rozprávka?

Moje manželstvo pritom určite nepatrí medzi tie nešťastné. Naopak. Baví nás to po všetkých stránkach, na všetkom dôležitom sa zhodneme a o všetkom ostatnom sa spolu rozprávame. Máme sa radi, milujeme sa, podporujeme sa. A napriek tomu, alebo možno práve preto, sa mi občas do hlavy vkradnú pochybnosti. Nemal by správny vzťah vyzerať inak? Keď príde náročný deň a ja mám mobil bližšie ako manžela, moja sebaistota je fuč.

Sociálne siete a to, čo na nich vidíme, formuje naše vnímanie normálnosti. V mojej bubline je zjavne normálne organizovať záhradné párty a občas sa s partnerom pohádať, aby sa prečistil vzduch. Ja samozrejme tiež chcem byť normálna. Nechcem byť outsider, chcem patriť do party. A tak sa v slabých chvíľkach trápim tým, že nemám záhradu a riešim, či by som napríklad nemala doma nejakú hádku vyvolať…. Len tak, pre dobrú formu.

„Sociálne siete sa stali súčasťou nášho života, sú jednoducho produktom vývoja našej spoločnosti. Keď sa stretávam (nielen) so svojimi klientmi, vnímam, že niektorým online priestor príliš neprospieva. Napríklad som  videla, ako pri rozchode môže opustený partner aktívne sledovať život svojho bývalého partnera a to sťažuje odpojenie od vzťahu a možnosť vydať sa ďalej svojou cestou.“ – Jana Růžičková, psychoterapeut

Nablýskané ilúzie

Keď zatvorím oči a v pokoji si zrekapitulujem posledné týždne, nevyzerá to s mojím vzťahom vôbec zle.

Rozprávali sme sa, snívali sme, dali sme si krátku prechádzku len vo dvojici. Zažili sme krásne chvíle s deťmi aj spolu. Len to z mojich sociálnych sietí nijako nezistíte. Nenapadne mi chváliť sa kávou na terase alebo dovezenou spoločnou večerou po náročnom dni. Lenže v mojej sociálnej bubline som s týmto prístupom skoro sama.

Nie je žiadnym tajomstvom, že melodramatické príspevky plné citov majú lepšie dosahy. Instagramoví odborníci radia upravovať fotky, odhaľovať svoje súkromie, plánovať čo a kedy zdieľať, zásobiť sledujúcich naleštenými „storíčkami“ a ideálne aj nejakými tými „reels“. Používať trendy hashtagy, navštevovať fotogenické miesta – jednoducho leštiť pozlátko, kým nesvieti ako stowattová žiarovka…

Lenže ja chcem žiť, nie aranžovať fotky a škeriť sa na selfíčka. A nejde len o mňa. Nerada by som svojmu mužovi budovala virtuálnu pseudoidentitu – hlavne keď si ju už roky buduje inde a sám. Ako by ho asi vnímali obchodní partneri a kolegovia, keby som ho naraz začala propagovať ako “sexi fešáčika”?

„Niektorí ľudia majú depresie a pocity úzkosti z dokonalosti života druhých. Každý sa s tým vyrovnáva po svojom, niekto obmedzí svoju online aktivitu, iný sa utápa v sebaľútosti. Jednoduchý recept neexistuje. Ja odporúčam viac sa realizovať v reálnom offline svete, tráviť čas so svojimi blízkymi, starať sa o svoju dušu a telo a sociálne siete užívať len ako doplnok pri komunikácii a zdieľaní s ľuďmi, ktorí sú nám fyzicky vzdialení.“ – Jana Růžičková, psychoterapeut

Raňajkovať, milovať, predstierať?

Je potrebné si uvedomiť, že to, čo na sociálnych sieťach vidíme a čítame, nemusí mať s realitou vôbec nič spoločné.

Jedna vec sú “marketingové filtre”, kde ukazujeme len to a v takej forme, ako to chcú vidieť a čítať tí, ktorí nás na internete stretávajú. Druhá vec je vytváranie ilúzie o celom našom živote, ktorý často podľa instagramového obrazu netvorí nič iné ako nekonečná reťaz raňajok, obrázkov na pressíčkach, romantického skúmania našich citíkov a opulentných galavečerov, vernisáží a večerí pri sviečkach. Keď si odmyslím, ako veľmi musí každovečerné civenie do plamienkov v intímnom šere kaziť oči, dal by sa život v podobnom tempe reálne vydržať tak týždeň. :-)

„To, ako sa prezentujeme na internete, súvisí s teóriou Manažment dojmov. Sme ako herci, ktorí hrajú nejakú rolu a vytvárajú určitú predstavu pre svojich divákov. To sa týka nás všetkých, ale ako to uchopíme súvisí s tým, akí sme. Z jednej štúdie vyplýva, že sa v online priestore prezentujeme rovnako ako v reálnom živote. Ak má niekto tendenciu preháňať a prikrášľovať dokonalosť svojho života, robí to aj v realite. Akurát to na sociálnych sieťach vidí oveľa viac ľudí. Preto buďme realisti, neprijímajme všetko tak, ako je nám prezentované, ale používajme kritické myslenie.“ – Jana Růžičková, psychoterapeut

manželský pár

Ani vyššie spomínaný prúd luxusných raňajok, káv a večerí nemusí znamenať nič zásadné – možno niekto odfotil tú istú akciu z rôznych uhlov a vyrobil si tak materiál na celý mesiac. Na dovolenke pokojne môžete celý deň pozerať do mobilov – ale ak odfotíte maznanie na pláži a okomentujete to srdiečkami, z bežnej nudy sa naraz stane nekonečná romantika.

Chápete správne, kúzlo je v predstieraní. A dôkladnej cenzúre všetkého ostatného. Keď som sa vydávala, písala som o tom s nadšením. Keď som sa rozvádzala… nenapísala som o tom nič. A do poslednej chvíle hovorila, ako nám to pekne funguje. Aj keď už sme spolu nežili.

Filter totiž môže niekedy byť aj pud sebazáchovy. On-line svet často nie je postavený na zdieľaní starostí, ale na závisti. A ak si budujete image úspešnej ženy, je veľmi ťažké verejne priznať, že ten odchod z práce nebol tak úplne na vlastnú žiadosť a že tá svadba nie je odložená kvôli covidu.

Čo teda s tým?

V škole nás učili, že čo je na papieri, to je platné. A tak aj keď o týchto ilúziách vieme alebo aspoň tušíme, bohužiaľ im často automaticky podľahneme. A potom nám v slabších chvíľkach dokážu pekne narušiť sebavedomie.

imstagramová realita

Ak sa pri pozeraní svojich sociálnych sietí necítite dobre a prepadajú vás pochybnosti o vlastnom úspechu a kvalite romantického života, nie je nič jednoduchšie ako ich prestať sledovať alebo ich profily „stíšiť“ (sledovanie zostane, ale príspevky neuvidíte). Veď či chceme alebo nie, život sa zatiaľ našťastie odohráva predovšetkým v realite – a to, čo prežívate každý deň a ako to vnímate, je oveľa dôležitejšie ako to, čo je práve trendy…

Ak ste teda so svojimi vzťahmi v pohode, nekazte si to. A ak s nimi v pohode nie ste, viac ako cudzia romantika na sieti vám pomôže kamarát alebo kamarátka s nohami na zemi, alebo vo vážnejších prípadoch skúsený terapeut. Takže uvoľnite sa, dýchajte a buďte v pokoji. Pretože nikdy neviete, či to more instagramovej lásky nie je náhodou len dorobené vo fotoshope. :-)

„Z výskumov sociálnych sietí vyplýva, že pocity šťastia sú nepriamo úmerné času strávenému na sociálnych sieťach. Čím viac času strávime na Instagrame, Facebooku a ďalších, tým menej šťastní sa cítime. K tomu už snáď nie je čo dodať.“ – Jana Růžičková, psychoterapeut

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Ochutnajte pramenitú vodu so silou kofeínu odpovedajúcou dvojitému espressu. V dvoch príchutiach v predajniach Tchibo, v širokej sieti supermarketov a na benzínových pumpách.

Nájsť obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články