Práve čítate

Partner ma trestá mlčaním. Ako z takejto manipulácie von?

10208  
Zdieľať: 

Partner ma trestá mlčaním. Ako z takejto manipulácie von?

Prečo sa niekedy zablokuje komunikácia a prečo nás partneri trápia mlčaním? Ako z toho von a kedy to už je patologické správanie? A je pravda, že muži jednoducho majú menšiu potrebu rozprávať?

22. 6. 2021 4 min. čítania Jana Růžičková
Partner ma trestá mlčaním. Ako z takejto manipulácie von?

Všetci si vieme predstaviť, ako má vyzerať správna komunikácia medzi partnermi, ale nie vždy sa podľa toho riadime. Možno už sa aj vám stalo, že po hádke (alebo niekedy len tak) partner prestal rozprávať a mlčanie trvalo dlhšie, ako podľa vás bolo nutné. Tento problém nie je genderovo ovplyvnený, objavuje sa u oboch pohlaví.

„Každý máme svoje dni, je to normálne. Na mňa je tiež niekedy lepšie nerozprávať, potrebujem svoj pokoj.“ – Šárka

Mlčanie nemusí znamenať problém


Niektorí muži majú celkovo menšiu potrebu rozprávať. Nie sú zvyknutí deliť sa o svoje pocity, plány, ani hovoriť informácie o sebe a druhých. Zjednodušene sa dá povedať, že sa cítia bezpečnejšie vo svete, ktorý je racionálnejší, konštruktívnejší a prehľadnejší. V porovnaní s komunikatívnejšími ženami, ktoré inklinujú k intenzívnejšiemu riešeniu vecí, si niekedy muži budujú akýsi obranný mechanizmus, kedy sa stiahnu do seba. Ženy tento spôsob komunikácie buď tolerujú, alebo sú o to invazívnejšie.

V tomto prípade to nie je patológia ani cielená manipulácia, ale o rozdielnosť pohlaví a pováh. V tejto vzťahovej konštelácii je dôležitá vzájomná tolerancia a vnímanie potrieb druhého.  

Keď som pri príprave článku premýšľala o téme nehovoriacich partnerov, stretla som sa s jednou známou, ktorá tieto situácie v manželstve zažívala. Jej reakcia by vás pobavila.

„Keď partner prestane rozprávať? No, o tom mi ani nehovor. Bývalý manžel to robil často a s chuťou. Niekedy sa so mnou nerozprával aj týždeň a ja som sa cítila príšerne. Nemohla som pochopiť, čo som urobila zle a nedalo sa z toho uniknúť. Doma bolo dusno a ja som musela iba čakať, kým sa so mnou manžel zase začne rozprávať. Mala som pocit, že sa mu musím stále ospravedlňovať a byť lepšou gazdinkou, lepšou matkou, lepšou manželkou…“

Už asi tušíte, ako jej príbeh skončil. Tieto nároky sa nedajú uspokojiť, bol to nekonečný boj o prežitie v partnerstve. Štýlom svojho správania dával partner najavo prevahu a dostával tým tak svoju drahú polovičku do submisívnej pozície.

Prečo sa so mnou nerozprávaš?

Nepriepustné mlčanie partnera prichádza často po gradujúcej búrlivej hádke, ktorá nemá víťaza. Hádku jeden z partnerov preruší odchodom a nepriamo potom pokračuje v boji tým, že nerozpráva.

proč se mnou partner nemluví

Dáva najavo svoju silu a prevahu, pretože on určuje pravidlá a okolnosti, kedy druhého odmení tým, že zase začne rozprávať. Zároveň aj bez slov prebieha komunikácia. Je toľko spôsobov, ako môžete niekomu niečo podať, zatvoriť dvere alebo niečo naznačiť. Vaša mimika a „prevrátené“ oči tiež hovoria samy za seba.

Môžete sa stretnúť aj s tým, že partner prestane rozprávať (podľa vás) len tak bez dôvodu. On ten dôvod ale dobre vie, len vás drží v šachu tým, že otvorene svoju nespokojnosť nevyjaví. Typicky na otázku: „Stalo sa niečo?“ odpovedá „Nič“. Alebo len jednoducho mlčí.

Čo chce dosiahnuť?

  • Získať prevahu – dominantné postavenie vo vzťahu. Partner je ten, kto určuje pravidlá, rozhoduje a riadi.
  • Zneistiť vás – zneistenie druhej strany je isté oslabenie partnera. Potom ste nútení sa prispôsobiť. Ten, kto mlčí, si poisťuje vašu väčšiu závislosť na ňom.
  • Vyhrať boj – niektorí muži vnímajú vzťahy a komunikáciu globálne ako boj. Aj keď sa naštvete, on vie, že to nakoniec vzdáte a pristúpite na jeho požiadavky.

Keď je z mlčania pasívne agresívne správanie a manipulácia

Niekto mlčanie vníma ako formu urážania sa a očakávania odprosenia. A je tiež spôsob manipulácie. Dalo by sa to zhrnúť pod pojem pasívna agresia.

proč se mnou partner nemluví

Ak niekto takto reaguje v bežnom živote, v hádke alebo vo všeobecnosti vo vzťahu, je to určitý vzorec správania, ktorý sa v rôznych variáciách opakuje. Títo ľudia často vyrastali v rodinách, kde boli takéto reakcie na dennom poriadku a oni to inak nevedia. Často bývajú viac frustrovaní a nedokážu otvorene vyjadrovať svoje potreby, emócie a nesúhlas, sú neistí, emočne nezrelí… Lenže takýto spôsob komunikácie a správania je často nevedomý – partner to nerobí zámerne.

Pasívne-agresívne správanie prvýkrát klinicky definoval americký psychiater William Claire Menninger počas 2. svetovej vojny v súvislosti s reakciou niektorých vojakov na dodržovanie rozkazov. Niektorí vojaci prejavovali tvrdohlavosť, váhanie a pasívne obštrukcie. Vysvetlenie tohto správania potom spájal s osobnostnou nezrelosťou.

Ako zlepšiť komunikáciu s mlčiacim partnerom

Ak žijete s partnerom, ktorý často skĺzne k blokovaniu komunikácie, uráža sa a trestá vás mlčaním, je náročné to ustáť. Ako základ odporúčam na pravidlá takéhoto správania nepristúpiť. Z tohto cyklického kruhu je potrebné vystúpiť.

proč se mnou partner nemluví

Moje odporúčanie, čomu sa vyhnúť:

  • Prosby o odpustenie a komunikáciu – najväčšou chybou je zo zúfalstva prosiť, aby partner zase začal rozprávať. Núti vás to ospravedlňovať sa za veci, na ktoré často nemá právo. Stavia vás to do podriadenej pozície. Oslabuje vás to a povzbudzuje partnera v opakovaní tohto správania – jeho stratégia bola úspešná.
  • Hnevanie sa – aj to, že sa naštvete, je niečo, čo posilňuje partnera v predlžovaní mlčania aj opakovaní jeho správania. Po tom, čo vás prejde hnev, budete mať tendenciu sa zmieriť a ste zase naspäť pri prosení o odpustenie.

„Keď nerozpráva, neriešim to a začne sám. Po toľkých rokoch manželstva nie som ten, kto začne prvý.“ – Eva

Moje odporúčanie na otvorenie komunikácie:

Je to ako kartová partia, kedy vám partner nechce ukázať svoje karty. Vy ich naopak môžete ukázať a otvoriť tak hru a komunikáciu. Povedzte partnerovi, že sa vám jeho správanie nepáči, čo vo vás takýto spôsob komunikácie vyvoláva a že vám na partnerovi záleží, ale takto fungovať nechcete. Vysvetlite mu svoje emócie – ako sa cítite, keď sa s vami nerozpráva a že je nutné, aby o svojich potrebách a pocitoch hovoril aspoň v náznakoch.

Uvedomte si a niekedy aj partnerovi pripomeňte, že vzťah a vzájomná komunikácia nie je boj. Ste partnermi preto, aby ste stáli pri sebe, pomáhali si a boli si oporou. Ak potom dokáže partner prejsť k lepšiemu spôsobu komunikácie, máte vyhrané. Keď na to ale nepočuje, odporúčam porozprávať sa o terapii, komunikačnom koučovi alebo návšteve psychológa. Ak ani tadiaľto cesta nevedie, zvážte, či vám takýto vzťah stojí za to. Konflikty môžu byť častejšie a bolestivejšie.

Vo chvíli, kedy na tresty v podobe mlčania pristúpite, máte tendenciu prevziať tento spôsob komunikácie a trestať na oplátku partnera zase vy. Tým vytvárate zhubné rodinné prostredie, v ktorom takýto postup riešenia konfliktov učíte svoje deti a pokračujete tak v nekonečnom reťazci zlých vzorcov správania. Verte mi, nikdy nie je neskoro na nápravu a na to začať prežívať šťastnejší život.

Osviežujúce spojenie kávy a ovocia Mazagrande

Osviežujúce spojenie kávy a ovocia Mazagrande

Doprajte si osviežujúci mix kávy a citrusov bez pridaného cukru, sladký iba vďaka prirodzenej chuti ovocia.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články