Práve čítate

„Nie som dostatočne dobrá“ – obava, ktorá ma obmedzovala. Ako som sa s ňou vysporiadala?

5013  
Zdieľať: 

„Nie som dostatočne dobrá“ – obava, ktorá ma obmedzovala. Ako som sa s ňou vysporiadala?

Veľkú časť života bol ten pocit stále so mnou. Pripadala som si neúspešná, nemotivovaná a mala som o sebe chabú mienku. Keď som si uvedomila, prečo sa mi to deje, prišla obrovská úľava.

23. 4. 2021 5 min. čítania Marta Kaniewska
„Nie som dostatočne dobrá“ – obava, ktorá ma obmedzovala. Ako som sa s ňou vysporiadala?

Aj keď si to možno neradi pripúšťame, mnohí z nás vyrastali v prostredí, kde nám blízki, učitelia alebo kolegovia dávali najavo, že nie sme dosť dobrí. Niekedy to boli cielené poznámky namierené proti nám, ale často aj signály také jemné a neviditeľné, že bolo ťažké si ich včas všimnúť a reagovať. Aj keď si to možno neuvedomujeme, tieto skúsenosti majú obrovský dopad na to, akým človekom v dospelosti nakoniec sme. Ako veríme sami sebe a svojim schopnostiam, či sme motivovaní konať a ako vnímame prostredie ako celok.

Sama som s tým vo svojom dospelom živote celkom bojovala a donútilo ma to k rozhodnutiu, že už týmto negatívnym pocitom nechcem dovoľovať, aby ovplyvňovali môj život. Počas posledných niekoľkých rokov som sa s nimi naučila pracovať a musím priznať, že to úplne zmenilo moje vnímanie. Ani neviete, ako sa mi uľavilo, keď som si uvedomila, že nie som horšia ako ostatní, že mi nič nechýba a že je len v mojich rukách, aký môj život je a bude. Naučila som sa, že záleží len na mne a nikto nemá právo ma súdiť alebo kritizovať.

Prečo mám pocit, že nie som dostatočne dobrá?

Práca na našich emóciách začína zistením ich príčiny a podľa mňa určite stojí za to porozprávať sa s psychológom.

Možno si hovoríte – k psychológovi chodia len tí, čo majú naozaj závažné psychické problémy, nič pre mňa. Ja som si to hovorila tiež, pretože pre moje okolie boli tí, čo chodia na terapie, jednoducho blázni. A to, ako už teraz viem, je vážne absurdný a hlúpy názor.

Psychológ vás nebude súdiť, ale na základe svojich znalostí a skúseností môže pomôcť nájsť príčinu vášho nedostatku sebavedomia a negatívnych emócií. V pokoji sa s niekým porozprávať a mať možnosť nahliadnuť do seba mi vážne pomohlo. Bez toho by som sa negatívnych myšlienok asi zbaviť nedokázala. Ich potlačenie vôbec nie je riešením – je to možno krátkodobý pocit úspechu, ktorý skôr či neskôr pominie.

Kritike sa v živote nevyhnete – bez ohľadu na to, či sa s ňou stretávate v prostredí blízkych alebo na internete, ktorý sa „hejtami“ len tak hemží. Prišla som na to, že ak nedokážem zmeniť nejakú skutočnosť, musím sa naučiť zmeniť svoj prístup k nej. Akokoľvek to znie – všetko začína v našej hlave a záleží na tom, ako pristupujeme k životu. Viera vo vaše vlastné schopnosti, sebavedomie a sebaprijatie sú základom zdravých vzťahov so sebou samým aj so svetom.

Utečte z porovnávacej pasce

Určite sa zhodneme na tom, že v detstve sme to zažili skoro všetci: „To máš zase trojku? Pozri sa na Moniku, vždy má jednotky. Prečo sa nemôžeš učiť tak dobre ako ona?“

zdravé sebevědomí

Je to jeden z najčastejších dôvodov posilňujúcich pocit, že nie sme dosť dobrí. Či už sa to týka priamo nás, alebo našich detí, mali by sme si pamätať, že okolo nás vždy bude niekto, kto je v niečom lepší, kto dosiahol lepšie výsledky … a nemali by sme to brať ako hru, kde sme vždy porazenými.

Oveľa lepším spôsobom je porovnávať sa sami so sebou. Aká som bola na začiatku mojej cesty? Kam som smerovala? Koľko sily a energie som do toho vložila? Je oveľa príjemnejšie si uvedomiť, koľko sme toho dokázali svojou vlastnou prácou a nasadením, poznať všetky prekážky, ktorým sme na ceste čelili, ako porovnávať sa s ostatnými.

To, čo ľudia ukazujú na internete, sa často od reality na míle líši

Žijeme v internetovej dobe. Instagram je plný dokonalých fotiek, vplyvní ľudia predvádzajú  svoj dokonalý život a sociálne siete sú často plné závistlivých komentárov a nenávisti. Keď sa na to zameriate, je to obrovské množstvo negatívnej energie, ktorá môže ovplyvniť vaše vnímanie samej seba.

Pri prechádzaní sociálnych sietí mám vždy na pamäti jednu vec: Na internet väčšina ľudí dáva len najlepšie okamihy svojho života. Tieto nastajlované fotky sú často len časťou ich skutočného života. Ak veríte, že celý ich deň je práve taký, ako ho vidíte na internete, zbytočne si škodíte. Málokedy to tak naozaj je. Zlé dni máme úplne všetci. Všetci sa trápime s chorobami a ďalšími každodennými starosťami.

Nenechajte sa chytiť do pasce tým, že začnete porovnávať svoje slabosti s ilúziou vytvorenou na Instagrame alebo inej platforme. Naozajstný život je ďaleko za hranicou tejto on-line bubliny.

Prečítajte si tiež: Reč tela naruby: čo by ste mali vedieť o ľuďoch, ktorí (nielen) na Instagrame pôsobia až veľmi dokonale?

Oslavujte svoje úspechy

Nielen tie veľké. Každý malý úspech je výsledkom vašej tvrdej práce a odhodlania.

Radosti z mojich úspechov, bez ohľadu na to, či sú veľké alebo malé, mi dodávajú motiváciu a energiu konať. Vďaka tomu si uvedomujem cestu, ktorou som si prešla, a posilňujem svoju sebadôveru. Každý krok vpred mi dodáva uspokojenie a ukazuje, koľko vlastne mám. Odmeniť sa môžete ľubovoľným spôsobom – výletom mimo mesto, prechádzkou, niečím dobrým – najdôležitejšie je mať pocit, že prežívate špeciálnu chvíľku.

Netrestajte sa, existuje veľa lepších spôsobov, ako sa motivovať

Negatívne emócie plodia ďalšie negatívne emócie. Je to koleso, ktoré sa samo točí. Sebatrýznením si akurát ublížite, upadnete do depresie a namiesto stimulácie motivácie ju v tom momente účinne potláčate.

Možno to tak máte zažité, že za neúspech prichádza trest, ja som to tak tiež mala, ale dospela som k tomu, že takto sa z miesta nepohnem. Je to potom  len začarovaný kruh. Vybudujte si zdravý reťazec správania. Začnite malými krokmi, ktoré vám pomôžu dostať sa z miesta, kde ste práve teraz. Keď sa budete rozprávať sami so sebou, buďte k sebe láskavejší a ak máte pocit, že potrebujete kritiku, robte to konštruktívne.

Dovoliť si chybovať prináša veľkú úľavu a ľahšiu cestu k cieľu.

Pestujte si emócie, vďaka ktorým sa nebudete cítiť previnilo – to, že sa niečo pokazí, ešte neznamená zlyhanie. Niekedy sa jednoducho musíme vydať iným smerom. Bez chybovania nezískavame skúsenosti, takže pocit viny nahraďte vďakou. Trvalo mi dlho, kým som pochopila, že cítiť neustálu vinu mi nikdy nepomohlo dosiahnuť cieľ.

To, čo niekto povedal alebo urobil, možno nebolo myslené proti vám

Všetci sa môžeme stať obeťou kritiky alebo slovného útoku. Najčastejšie sa s tým stretávam na internete, kde anonymita ľuďom dodáva odvahu vylievať svoje negatívne emócie na tých, ktorých ani nepoznajú.

Nikdy si ich slová neberte osobne. Najčastejšia chyba! Možno mali zlý deň, sú frustrovaní nefunkčnými vzťahmi vo svojom živote alebo prosto nesú na svojich bedrách veľkú záťaž, tvorenú vlastnými negatívnymi emóciami a nedokážu sa s nimi vysporiadať. To samozrejme nikoho neospravedlňuje, ale vám hrá do kariet, keď si to uvedomíte. Môžete potom zmeniť vlastný prístup a privolať si pohodu.

Myslite na to vždy, keď vám niekto povie niečo nepekné. Nielen na internete. Uvedomte si, že nemusíte niesť toto bremeno negatívnych emócií. Patria im, nie vám.

Zbavením sa ťaživého tlaku perfekcionizmu sa oslobodíte od úzkosti, ktorú prináša, a dovolíte si dosiahnuť svoje ciele a využiť svoje príležitosti. Budete sa milovať takí, akí ste, pretože ste dosť dobrí. :-) Môžete mi veriť, už o tom niečo viem.

Prečítajte si tiež: Sedenie môže prebiehať aj na diaľku: Mám svojho terapeuta a nehanbím sa za to!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články