Práve čítate

Návod na domácu výrobu chai latte

10005  
Zdieľať: 

Návod na domácu výrobu chai latte

Chai latte, ktorý si môžete objednať aj v slovenských kaviarňach, k nám pôvodne pricestovalo až z ďalekej Indie. Podľa legiend chai latte vzniklo ako očistný a liečivý nápoj a jeho recept vychádza z princípov ajurvédskeho liečiteľstva. Ak chcete vyskúšať jeho ozdravné účinky, už naň nemusíte chodiť do kaviarní, ale dokonalé chai latte si môžete pripraviť aj doma.

1. 3. 2017 3 min. čítania Redakce
Návod na domácu výrobu chai latte

Chai latte patrí medzi nápoje s intenzívnejšou chuťou. Nielen preto, že obsahuje čierny čaj, ktorý je sám osebe dosť výrazný, ale aj vďaka kombinácii mlieka a exotického korenia. Zázvor, klinčeky, pomarančová kôra, kardamóm, šafran, škorica, badián, čierne korenie, muškátový oriešok… Možností je nespočetné množstvo. Ak sa vydáte zlatou strednou cestou a namiešate si kardamóm, škoricu, zázvor a klinčeky, určite si pochutnáte. A aby všetky tieto ingrediencie najlepšie vynikli, objem nápoja sa zväčší o poctivo našľahané mlieko a na záver sa korunuje pridaním cukru alebo medu.

DSC_0138

Perfektne našľahané mlieko

Ak si myslíte, že si doma bez stroja za desaťtisíce nikdy neurobíte perfektne našľahané mlieko, mýlite sa! Stačí len trocha zručnosti a mlieko si našľaháte pomocou domáceho kávovaru, ktorý disponuje dýzou. Musíte len kontrolovať teplotu mlieka a sledovať smer bubliniek.

Teplota mlieka má byť ideálne okolo 65 stupňov Celzia, ak ho ohrejete viac ako na 70 °C, tak sa spáli. Na to profesionálov aj nadšených laikov upozorňuje špičkový barman Dritan Alsela. K úspechu vás dovedie trik s lyžicou. V okamihu, keď mlieko prelievate do hrnčeka, pridržte penu lyžicou a v správny okamih ju pusťte. Tak zostane neporušená a potom ju môžete ozdobiť.

V podstate máte dve možnosti, ako si chai latte pripraviť doma:

  1. Uvaríte čaj s korením (výber korenia je len na vás) a potom do zmesi vlejete našľahané mlieko (nech už ho našľaháte akokoľvek).
  2. Použijete špeciálnu zmes na chai latte, ktorých je na trhu nepreberné množstvo, a zašľaháte ju rovno do mlieka.

Prvý spôsob je nielen zábavnejší, ale nápoj bude mať chuť presne podľa vášho gusta.

DSC_0071

Budete potrebovať (môžete pridávať a uberať podľa chuti)

  • 2 hrnčeky vody
  • 5 koliesok čerstvého zázvoru
  • 5 kusov celej škorice
  • lyžičku kardamómu
  • lyžičku klinčekov
  • 2 vrecúška obľúbeného čierneho čaju
  • 1 hrnček mlieka (na obsahu tuku pri šľahaní nezáleží)
  • cukor alebo med podľa chuti

DSC_0118

Postup

Do menšieho kastróla pridajte vodu a korenie. Priveďte do varu a 5 minút povarte na miernom ohni. Pridajte čaj a všetko dohromady povarte ďalšie 4 minúty. Čaj s korením odstavte z ohňa a preceďte. Medzitým, čo sa varí čaj, si pripravte mlieko ‒ buď ho našľahajte pomocou dýzy na penu, alebo ho najprv ohrejte na odporúčanú teplotu a potom poriadne vyšľahajte v kanvičke na french press.

Čaj nalejte zhruba do tretiny hrnčeka (ak chcete intenzívnejšiu chuť korenia, tak čaju dajte viac) a prilejte mlieko. Nápoj ozdobte a užite si chvíľku pokoja s vôňou Orientu.

2

Čítajte tiež

Kapustová polievka so zemiakmi a mliečna hubová polievka
Kapustová polievka so zemiakmi a mliečna…4315
Vegánska plnená paprika
Vegánska plnená paprik3269
Matcha šúlance s kokosom a mandľami
Matcha šúlance s kokosom a mandľami4309
ďalšie články