Práve čítate

Recept na originálnu chai tea latte aj jeho dirty verziu

28218  
Zdieľať: 

Recept na originálnu chai tea latte aj jeho dirty verziu

Chai latte, ktorý si môžete objednať aj v slovenských kaviarňach, k nám pôvodne pricestovalo až z ďalekej Indie. Podľa legiend chai latte vzniklo ako očistný a liečivý nápoj a jeho recept vychádza z princípov ajurvédskeho liečiteľstva. Ak chcete vyskúšať jeho ozdravné účinky, už naň nemusíte chodiť do kaviarní, ale dokonalé chai latte si môžete pripraviť aj doma.

8. 11. 2023 3 min. čítania Redakce
Recept na originálnu chai tea latte aj jeho dirty verziu

Chai latte patrí medzi nápoje s intenzívnejšou chuťou. Nielen preto, že obsahuje čierny čaj, ktorý je sám osebe dosť výrazný, ale aj vďaka kombinácii mlieka a exotického korenia. Zázvor, klinčeky, pomarančová kôra, kardamóm, šafran, škorica, badián, čierne korenie, muškátový oriešok… Možností je nespočetné množstvo. Ak sa vydáte zlatou strednou cestou a namiešate si kardamóm, škoricu, zázvor a klinčeky, určite si pochutnáte. A aby všetky tieto ingrediencie najlepšie vynikli, objem nápoja sa zväčší o poctivo našľahané mlieko a na záver sa korunuje pridaním cukru alebo medu.

Perfektne našľahané mlieko

Ak si myslíte, že si doma bez stroja za stovky eur nikdy neurobíte perfektne našľahané mlieko, mýlite sa! Stačí len trocha zručnosti a mlieko si našľaháte pomocou domáceho kávovaru, ktorý disponuje dýzou. Musíte len kontrolovať teplotu mlieka a sledovať smer bubliniek.

Teplota mlieka má byť ideálne okolo 65 stupňov Celzia, ak ho ohrejete viac ako na 70 °C, tak sa spáli. Na to profesionálov aj nadšených laikov upozorňuje špičkový barman Dritan Alsela. K úspechu vás dovedie trik s lyžicou. V okamihu, keď mlieko prelievate do hrnčeka, pridržte penu lyžicou a v správny okamih ju pusťte. Tak zostane neporušená a potom ju môžete ozdobiť.

V podstate máte dve možnosti, ako si chai latte pripraviť doma:

  1. Uvaríte čaj s korením (výber korenia je len na vás) a potom do zmesi vlejete našľahané mlieko (nech už ho našľaháte akokoľvek).
  2. Použijete špeciálnu zmes na chai latte, ktorých je na trhu nepreberné množstvo, a zašľaháte ju rovno do mlieka.

Prvý spôsob je nielen zábavnejší, ale nápoj bude mať chuť presne podľa vášho gusta.

Budete potrebovať (môžete pridávať a uberať podľa chuti)

  • 2 hrnčeky vody
  • 5 koliesok čerstvého zázvoru
  • 5 kusov celej škorice
  • lyžičku kardamómu
  • lyžičku klinčekov
  • 2 vrecúška obľúbeného čierneho čaju
  • 1 hrnček mlieka (na obsahu tuku pri šľahaní nezáleží)
  • cukor alebo med podľa chuti

Postup

Rozbaliť

Zbaliť

Do menšieho kastróla pridajte vodu a korenie. Priveďte do varu a 5 minút povarte na miernom ohni. Pridajte čaj a všetko dohromady povarte ďalšie 4 minúty. Čaj s korením odstavte z ohňa a preceďte.

chai tea latte

Medzitým, čo sa varí čaj, si pripravte mlieko ‒ buď ho našľahajte pomocou dýzy na penu, alebo ho najprv ohrejte na odporúčanú teplotu a potom poriadne vyšľahajte v kanvičke na french press.

Čaj nalejte zhruba do tretiny hrnčeka (ak chcete intenzívnejšiu chuť korenia, tak čaju dajte viac) a prilejte mlieko. Nápoj ozdobte a užite si chvíľku pokoja s vôňou Orientu.

Update na nabudenie? Dirty chai tea latte

Pokiaľ sa nechcete len zahriať, ale aj postaviť na nohy, vyskúšajte silnejšiu verziu chai tea latte so šálkou espressa navyše, ktorý čaj tzv. zašpiní (preto v niektorých kaviarňach v ponuke narazíte na názov Dirty chait tea latte). Verte, alebo nie, v tejto kombinácii nápoj chutí skvele a naozaj funguje.

chai tea latte

Zababušte sa do vianočnej pohody

Zababušte sa do vianočnej pohody

Oblečte celú rodinu do pyžamiek a domáceho oblečenia z novej vianočnej kolekcie.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články