Práve čítate

Návod na domácu výrobu sviečok a tipy, ako sa vyznať vo voskoch a vôňach

6668  
Zdieľať: 

Návod na domácu výrobu sviečok a tipy, ako sa vyznať vo voskoch a vôňach

V obchodoch nájdete sviečky rozmanitých vôní aj neparfumované, farebné aj prírodné, drahšie, lacnejšie a... často už aj ručne vyrábané. A do tých sa spoločne pustíme dnes. Poradím vám, ako na to a tiež sa pozrieme na zúbok tomu, ako sa vyznať v tých kupovaných.

17. 1. 2022 4 min. čítania Juliána Šoleová
Návod na domácu výrobu sviečok a tipy, ako sa vyznať vo voskoch a vôňach

Výroba sviečok patrí k mojim najmilším koníčkom. Človek si pri tom pekne oddýchne a navyše je produktom krásna vec, ktorá sa skvelo hodí aj ako darček pre mojich blízkych. Kamarátky odo mňa často chcú „recept“, a preto pre ne sem-tam robím babské tvorivé stretnutia, ktoré sú častokrát zábavnejšie ako posedenie pri pohári vína. Aj keď – aj to si k tvoreniu môže človek s chuťou otvoriť.

Vosky, vône a materiál

Už niekoľkokrát som si kúpila sviečku, ktorá nezapálená nádherne voňala, ale po zapálení ma z nej za chvíľu začala bolieť hlava a radšej som otvorila okno. Prečo sa to deje?

Na výrobu sviečok sa najčastejšie používajú štyri (teda tri, ale musím spomenúť aj ten najlepší!) základné druhy voskov a to parafín, sójový, kokosový a včelí:

1. Parafín

Syntetický vosk, ktorý sa získava z ropy. Obvykle sa z neho vyrábajú všetky sviečky predávané za nižšie ceny. Základný parafín je biely a ľahko sa farbí, navyše dobre drží vôňu bez zahriatia, takže aj nezapálená sviečka skvelo a intenzívne vonia. Pri zahrievaní parafínu sa ale uvoľňujú látky ako acetón, benzén, toluén a ďalšie. To niekedy môže byť pri dlhšom dýchaní týchto výparov pôvodcom bolesti hlavy, neľahkého dýchania a pocitu ťažkého vzduchu v miestnosti. Tieto sviečky ľahko spoznáte – pri zapaľovaní a hasení si môžete všimnúť čierny dym.

sfouknutá svíčka

2. Sójový vosk

Je čisto prírodný, zoženiete ho v malých granulkách a má béžovú až žltkastú farbu. Vyrába sa zo sójových bôbov a sám o sebe má jemnú sójovú vôňu. Keď som ho prvýkrát používala, trochu som sa bála, aby to neprehlušilo vôňu éterických olejov. Ale nestalo sa! Na rozdiel od parafínu v nezahriatej forme pohlcuje vôňu, ale po zapálení jeho prirodzená vôňa vymizne a naopak sa podporí vôňa olejov. Prevonia celú miestnosť a nevyparuje škodliviny.

3. Kokosový vosk

Vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe palmového oleja a je čisto prírodný. Zdravotne je vyhovujúci, ale samozrejme, ak nechcete podporovať rúbanie pralesov, kontrujte, kde palmy vyrástli a ako sa s nimi pracovalo. Inak sa jeho vlastnosti viac či menej rovnajú sójovému vosku. Líši sa predovšetkým v olejnatosti a podľa kvality aj v sile horenia. Firmy vyrábajúce kvalitné prírodné sviečky väčšinou mixujú sójový a kokosový vosk v pomere podľa ich tajnej vyskúšanej receptúry.

4. Včelí vosk

Musím spomenúť aj môj milovaný a málo používaný včelí vosk a to z dôvodu jeho úžasných prírodných vlastností. Je ale veľmi drahý a na liate sviečky sa v podstate skoro nepoužíva. Poznáte ho možno skôr ako také tie „plástové papiere“ na výrobu točených sviečok, kedy zrolujete papier okolo knôtu a sviečka je na svete za pár minút.

Zoznam vecí na výrobu sviečok

  • Vosk podľa vlastného výberu – na malú sviečku asi 200 g.
  • Vodný kúpeľ na rozpustenie vosku – odporúčam zavárací pohár a väčší hrniec s vodou.
  • Drievko alebo lyžica na miešanie.
  • Knôt – máte niekoľko možností. Môžete si kúpiť už hotové knôty, ktoré majú dole prirobený kovový pliešok a sú ponorené vo vosku, alebo iba tenký špagátik a kovové pliešky samostatne.
  • Vonné esencie – ideálne prírodné éterické olejčeky podľa toho, čo vám vonia. Na 200 g vosku dávam 4 – 5 ml.
  • Nádoba, do ktorej sviečku odlejete.
  • Držiačik na knôt – dajú sa použiť aj štipce na bielizeň alebo špeciálne tyčky s dierkou, ale odporúčam jednorazové čínske paličky, ktoré vám možno, rovnako ako mne, zostali doma z poslednej ázijskej večere.

Návod na domácu výrobu sviečky

Teraz už viete, čo budete potrebovať a podľa čoho si vybrať vhodný vosk. Môžeme sa pustiť do tvorenia!

  1. Pripravte si vodný kúpeľ, vložte do neho druhú nádobu a do tej vosk. Miešajte, kým nie je celý tekutý a priehľadný – mal by mať okolo 70 °C.
  2. Pripravte si nádobu na sviečku, na dno postavte a pridržujte (alebo nalepte) knôt.
  3. Pomocou držiačika alebo spomínaných paličiek knôt zafixujte, aby držal napnutý vzpriamene (knôt zasuniete medzi paličky).
  4. Do rozpusteného vosku pridajte vonné oleje a premiešajte. Môžete použiť aj viac ako 5 ml esencie, ale nezabudnite, že nezapálená sójová alebo kokosová sviečka vonia oveľa menej ako zapálená a s esenciami sa musí opatrne.
  5. Najskôr do nádobky nalejte vosk iba do výšky okolo 1 cm a nechajte ho pár minút zatuhnúť – to kvôli dobrému ukotveniu knôtu.
  6. Potom dolejte zvyšok vosku do výšky 1 cm od horného okraja a opäť nechajte zatuhnúť.
  7. Na záver dolejte poslednú vrstvičku. Vďaka tejto poslednej vrstve bude povrch sviečky krásne rovný a hladký.
  8. Nádobu neprenášajte a radšej s ňou veľmi nehýbte, kým nezatuhne. Sviečku zapáľte najskôr po 2 dňoch a nechajte ju prvýkrát horieť minimálne 2 hodiny. To preto, aby sviečka pri ďalšom zapálení už rovnomerne klesala a dobre horela.

návod na svíčku

Vždy je skvelé niečo extra

A ešte pár tipov na záver. Na zdobenie, farbenie, nádoby aj upevnenie knôtu.

Vršok sviečok môžete dozdobiť bylinkami alebo korením, ale len jemne. Keď to preženiete, sviečka bude zle horieť, pretože po teplom vosku bude kĺzať zdobenie až ku knôtu.

Vosk sa dá aj zafarbiť. Odporúčajú sa voskovky, ale to sme zase pri vlastnostiach parafínu, takže radšej odporúčam iné možnosti, ako sú potravinárske a prírodné farbivá alebo MICU (minerálny prášok). Prípadne používam spirulinu a kurkumu.

Sviečky nemusíte odlievať len do starých zaváracích pohárov a hrnčekov. Ja rada využívam aj betónové nádoby, malé kvetináče alebo kokosovú šupku. Vychytávkou navyše sú nálepky na knôty na dno nádoby, aby knôt zostal na svojom mieste.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články