Práve čítate

Návod na výrobu vonných voskov, ktoré navyše krásne ozdobia váš domov

3415  
Zdieľať: 

Návod na výrobu vonných voskov, ktoré navyše krásne ozdobia váš domov

Čo podľa mňa charakterizuje vôňu Vianoc? Jednoznačne aromatické korenie a pomaranče. Milujem, keď ma v tomto období tieto vône doslova obklopujú, preto si ich vyberám ako olejčeky do aromalampy, sviečky a tento rok som sa navyše rozhodla primiešať ich aj do vonných voskov, ktoré si vyrábam doma.

22. 11. 2021 2 min. čítania Małgorzata Boroń
Návod na výrobu vonných voskov, ktoré navyše krásne ozdobia váš domov

Ich história vraj siaha až do 13. storočia, kedy sa vonné voskové tabuľky začali vyrábať vo Florencii. Vtedy (a verím, že aj dnes) bola najobľúbenejšou vôňou levanduľa. Vosky sa vešali predovšetkým do šatníkov, kde nielen príjemne voňali, ale odpudzovali aj šatové mole.

Vône ma dosť ovplyvňujú. Keď sa obklopím tými správnymi, dokáže mi to zlepšiť náladu, prinášajú mi pocit pokoja a bezpečia. Preto sa u nás doma často vznášajú najrôznejšie arómy z difuzérov, sviečok alebo pálim vonné tyčinky. Že som prepadla vonným voskom, tomu už sa nikto ani nedivil. :-) Vyrábam ich rada, pretože si pri ich tvorbe pekne oddýchnem a výsledok za to naozaj stojí. Vosky veľmi pekne vyzerajú v interiéri a rada ich dávam aj ako ručne robený darček.

Vonné vosky – malé umelecké diela s aromaterapiou

Je len na vás, akú vôňu si vyberiete. Ja som sa teraz rozhodla pre kombináciu, ktorá mi evokuje Vianoce a privoláva sviatočnú náladu. Hlavnú úlohu hrajú sušené pomaranče a hrejivá škorica.

Na prípravu 6 voskov budete potrebovať:

  • 300 g vosku (použila som sójový)
  • esenciálne oleje: pomaranč a škorica
  • niekoľko sušených plátkov pomaranča
  • pár kúskov celej škorice
  • pár kúskov klinčeka
  • jutový špagátik
  • silikónovú formu

jak vyrobit vonný vosk

Postup:

  1. 200 g vosku zohrejte vo vodnom kúpeli, najlepšie pri teplote cca 60 stupňov (teplotu vody môžete merať teplomerom).
  2. Rozpustený vosk nalejte do silikónových formičiek do 1/2 výšky.
  3. Do každej formičky pridajte asi 12 kvapiek esenciálneho oleja (6 kvapiek škorice a 6 kvapiek pomaranča) a premiešajte. Na miešanie používam drevenú špachtľu.
  4. Asi po 20 minútach, keď vosk zľahka stuhne, na neho položíte sušené plátky pomaranča, klinček a škoricu.
  5. Vo vodnom kúpeli rozpusťte zvyšok vosku, pridajte do neho 10 kvapiek z každej vône a nalejte opäť do formičiek, aby ste upevnili ozdoby.
  6. Hmotu nechajte odležať asi 2 hodiny, aby úplne stuhla.
  7. Hotové vosky vyberte z formy a pretiahnite špagátik, aby sa dali zavesiť. Ak nemáte formu vyložene na vosky – s otvorom na zavesenie, môžete si nahriať napríklad kovovú ihlicu na pletenie a dierku urobiť dodatočne. Nahriatie je dôležité – vďaka tomu voskom ľahko prejde a otvor bude vyzerať pekne.

Čo sa týka formičiek, môžete sa pozrieť v kreatívnych potrebách priamo po tých určených na výrobu vonných voskov. Ale dobre poslúžia aj ľubovoľné iné formičky. Na nanuky, na domácu čokoládu… prípadne môžete urobiť mini vosky vo formičkách na ľad. Tie potom vyzerajú pekne, keď ich poukladáte na malú mištičku.


Po čase vosky v priestore prestane byť cítiť. Ak si ich nebudete chcieť nechať len ako dekoráciu, môžete vosk rozlámať a dať ho do klasickej aromalampy (predávajú sa aj také určené presne na vosky, tie sú na tento účel najlepšie, ale ja ich dávam do mištičky klasickej aromalampy na čajovú sviečku – len pozor na to, že kvôli vysokej teplote to občas môže pri rozpúšťaní trošku prskať). Rozohriaty vosk uvoľní vonné esencie a vosk vám tak ešte poslednýkrát rozvonia dom. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články