Práve čítate

Pestujem vianočný stromček od semienka zo šišky. Návod, ako na to

4739  
Zdieľať: 

Pestujem vianočný stromček od semienka zo šišky. Návod, ako na to

Tento rok som sa rozhodla zasadiť si vianočný stromček! Kým vyrastie, tak to potrvá, ale ak sa uchytí, radosť bude obrovská. Neviem ako vy, ale k rastlinám, ktoré vypestujem od semienka, mám srdcový vzťah. Ako teda na to? Nájdite si v lese šišku a môžete sa pustiť do práce.

7. 11. 2021 2 min. čítania Natálie Hilgertová
Pestujem vianočný stromček od semienka zo šišky. Návod, ako na to

Už nejaký ten piatok pestujem najrôznejšie rastliny z kôstok. Avokádo, mango, citrusy… Jednoducho, čo mi príde pod ruku, mám tendenciu vyskúšať, či to sa uchytí. :-) Keď trochu vyrastú, dávam tieto rastlinky občas ako darček svojim blízkym a s nimi aj príbeh o tom, ako som ich pestovala a napríklad aj to, z akej vzdialenosti semienko do hliny putovalo. Všetko to sú kôstky, ktoré nepotrebujú veľkú starostlivosť.

Tento rok som si povedala, že je čas skúsiť zase niečo trošku náročnejšie. Pokúsim sa o „domáci“ vianočný stromček! Síce bude trvať, kým ho budem môcť ozdobiť, ale na trénovanie trpezlivosti som zvyknutá aj u ostatných rastlín, takže mi to nevadí. Poznáte to, trpezlivosť ruže prináša, tak prečo by nemohla priniesť aj stromčeky?

Strati.. Čo? Veď chcem len zasadiť semienko

Najviac nervózna som bola z procesu, ktorý znie skôr ako zaklínadlo – stratifikácia. Nervozita ale začala pomaly opadať, keď som sa na ňu spýtala skúsenejších pestovateľov a prečítala si informácie na internete.

Celý problém je v tom, že šiška, ktorú nájdete na jeseň, ešte neprešla dlhším obdobím chladu. Príroda je múdra a semienko vyrobila tak, aby pred dlhou zimou nevyklíčilo. Ak teda chcete mať semienko aktivované, musíte mu zimu nasimulovať pomocou chladničky. Alebo ak máte viac trpezlivosti ako ja, môžete si semienka zasadiť hneď von do kvetináča a čakať na jar.

Ako teda vypestovať stromček zo semienka?

Ja som si vybrala smrek obyčajný. Na Slovensku rastie celkom bežne a často sa používa aj ako vianočný stromček. Uvedené časy na stratifikáciu a rast sú teda pre tento druh stromu. Pre ostatné ihličnany sa to ale dá vyhľadať na internete.

Budete potrebovať:

  • Šišky so semienkami
  • Piesok
  • Krabičku alebo vrecko
  • Hlinu
  • 1,5 – 3 mesiace trpezlivosti

pěstování stromečku

Postup:

  1. Rozoberte šišky a vyberte z nich čo najviac semienok – čím viac, tým väčšiu šancu máte, že sa nejaké chytí.
  2. Do krabičky alebo vrecka nasypte piesok, semienka na neho položte, všetko navlhčite a zasypte ešte tenkou vrstvou piesku.
  3. Zatvorenú krabičku dajte do chladničky a mesiac čakajte. Semienka nesmú vyschnúť, radšej ich teda z času na čas skontrolujte a prípadne piesok navlhčite. Dobré je si na krabičku napísať dátum, aby ste vedeli, kedy ste ich do chladničky dali.
  4. Po mesiaci semienka vyberte z chladničky a zasaďte do zeminy, do kvetináčikov alebo nádob, v ktorých ich chcete mať prvý polrok. Semienka by mali byť 1 cm pod povrchom. Zalejte a čakajte. Rôzne zdroje uvádzajú rôzne časy klíčenia, pretože každé semienko je iné, ale všetky sú v rozmedzí 14 dní až 2 mesiacov.
  5. Kvetináčik majte vnútri, čo najviac na dennom svetle.

Pre rýchlejšie klíčenie

Pre urýchlenie klíčenia môžete kvetináčik priklopiť pohárom na zaváranie a udržovať pod ním stálu vlhkosť. Pozor ale na vysoké teploty na oknách pri radiátoroch. Radšej vyberte okno v chladnejšej miestnosti, s dostatkom svetla.

Tak veľa šťastia v pestovaní!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články