Práve čítate

Pripraviť skvelú tortu aj bez rúry? To zvládnete ľavou zadnou

6867  
Zdieľať: 

Pripraviť skvelú tortu aj bez rúry? To zvládnete ľavou zadnou

Milujem krémové torty. Či už sa pustím do klasického, pečeného cheesecaku z pravej Philadelphie, alebo do nepečenej torty z tvarohu či mascarpone, vždy sa po nej u nás doma zapráši.

27. 3. 2020 3 min. čítania Erika Pilátová
Pripraviť skvelú tortu aj bez rúry? To zvládnete ľavou zadnou

Na krémových tortách si pochutnávali už pred 4 000 rokmi v Starom Grécku, čo dokazujú nálezy starých foriem na ostrove Samos. Oveľa neskôr prišiel na svet pravý cheesecake. Vznikol v čase, keď jeden americký farmár vytvoril čerstvý krémový syr. Určite ho poznáte – dodnes sa predáva ako Philadelphia Cream Cheese a je zásadnou surovinou, ktorá jednoducho v pravom cheesecaku nemôže chýbať. Počas rokov sa ale objavilo veľa podobných variácií postavených aj na inej hlavnej surovine.

Nepečené torty môžu mať veľa podôb

Pravé americké cheesecaky ma síce bavia, ale u nás sú veľmi obľúbené aj ľahšie a nepečené torty. Rovnako ako do cheesecaku, aj do týchto tort rada pridávam Philadelphiu, ale niekedy je až moc hutná a čo si budeme hovoriť, na bežné nedeľné tvorenie v kuchyni niekedy radšej zvolím cenovo dostupnejšie ingrediencie. Napríklad tvaroh, mascarpone, ricotta alebo obyčajná Lučina urobia podobnú službu.

Jeden základ sa dá donekonečna obmieňať

Niekedy základ torty nechávam len tak, napríklad len s troškou vanilky, inokedy ho dochucujem čokoládou alebo najrôznejším ovocím, ktoré je práve v sezóne. To používam aj na zdobenie a keď chcem, aby mala torta hore bohatšiu ovocnú vrstvu, zalejem všetko ešte želatínou. Vďaka želatíne ovocie krásne drží na mieste. Keď mám veľa času na to, aby som sa s tortou vyhrala, pripravujem navyše ovocný alebo iný preliv, ktorým pri servírovaní zdobím jednotlivé porcie.

Jakou používám formu?


Doma máme radšej, keď nie je krému veľmi vysoká vrstva a preto používam formu 
väčšieho priemeru (napríklad 23 cm). Pri rovnakom množstve surovín môžete použiť aj menšie formy – koláč bude vyšší a bude tiež chutiť dobre.

Nepečená torta s bielou čokoládou

Príprava vám zaberie asi 30 minút, ale počítajte ešte aspoň so 4 hodinami na chladenie. Za tento čas sa torta pekne odleží a stuhne.

Ingrediencie na korpus:

  • 300 g maslových sušienok
  • 150 g masla

Ingrediencie na krém:

  • 750 g syru Philadelphia
  • 250 g ricotty
  • 150 g bielej čokolády
  • 150 g práškového cukru
  • Semienka z 1 vanilkového struku
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Na zdobenie:

  • Jahody alebo iné ovocie podľa chuti
  • Lístky mäty


Ak chcete celú tortu pripraviť bez rúry, vrátane „korpusu”, nie iba krém, môžete sušienkový základ nahradiť cukrárskymi piškótami. Stačí ich poukladať na dno formy. Pre zaujímavejšiu chuť ich pokvapkajte rumom alebo rozvareným ovocím.

Postup:

  1. Zo sušienok odoberte pár kúskov na zdobenie. Zvyšnú väčšiu časť nasypte do sáčku a rozdrvte pomocou valčeka.
  2. Zmes nasypte do misy, pridajte pokrájané zmäknuté maslo a dôkladne prepracujte.
  3. Okrúhlu tortovú formu vymažte maslom. Nasypte do nej zmes a postláčajte ju tak, aby vznikla pevná a súvislá vrstva.
  4. Ak chcete mať korpus chrumkavejší, tak ho dajte na 10 až 12 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Potom ho nechajte vychladnúť.
  5. Do misky nalámte čokoládu. Potom ju zahrejte vo vodnom kúpeli, aby sa úplne rozpustila.
  6. Medzitým do väčšej misy vyklopte syry Philadelphia, pridajte ricottu, práškový cukor a citrónovú šťavu. Všetko dôkladne vyšľahajte.
  7. Potom do krému zašľahajte bielu čokoládu. Hotový krém nalejte na vychladnutý korpus. Uhlaďte ho a dajte do chladu. Tortu nechajte chladiť aspoň 4 hodiny.
  8. Nakoniec ju ozdobte nakrájanými čerstvými jahodami, pridajte odložené sušienky a lístky mäty.

Ďalšie tipy na náplne:


Tento recept môžete tiež pripraviť z tvarohu, mascarpone alebo kyslej smotany. Ja rôzne ingrediencie aj kombinujem. Pokiaľ je pre niekoho tvaroh príliš kyslastý, je dobré ho pripraviť na polovicu s mascarpone. Do krému môžete pridávať aj našľahanú smotanu.

Všetko na sladké tvorenie

Všetko na sladké tvorenie

Na Tchibo.sk nájdete veľa vybavenia do kuchyne.

Do e-shopu

Ide to aj bez lepku!

Pri bezlepkovom variante používam na základný korpus nasekané oriešky, ktoré niekedy zmiešam s maslom a rozmixovaným sušeným ovocím. Orieškový korpus je pekne chrumkavý. Skvelo chutí aj z mandľových alebo karamelových sušienok, ale dajte pozor, aby ste aj tie vybrali bezlepkové.

Keď príde na to, ako nepečenú tortu osladiť, občas experimentujem a vytvorím napríklad zdravší variant. Môžete ju osladiť napríklad stéviou, kokosovým alebo brezovým cukrom. Ak použijete mascarpone spolu s kokosovou smotanou, nie je potrebné koláč ďalej sladiť – obe ingrediencie sú jemne sladkasté.

A aké kombinácie by ste pre nepečenú tortu zvolili vy?

 

Ako na výbornú kávu?

Ako na výbornú kávu?

Pripravte si aj doma kávu (skoro) ako z kaviarne.

Prečítať článok
Pečenie tort pre začiatočníkov

Pečenie tort pre začiatočníkov

Namiesto tortičiek by ste radšej tortu? Pozrite sa, ako na ňu!

Prečítať článok
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články