Práve čítate

Veľkonočné dekorácie, na ktorých si pochutnáte

3706  
Zdieľať: 

Veľkonočné dekorácie, na ktorých si pochutnáte

Dekorácie, ktoré sa dajú zjesť, sú perfektné – nemusíte nič skladovať, a navyše vám urobia hneď dvojnásobnú radosť. :-)

30. 3. 2020 4 min. čítania Jana Duffková
Veľkonočné dekorácie, na ktorých si pochutnáte

Na Veľkú noc chystajú aspoň jednu „jedlú dekoráciu“ skoro všetci – áno, veľkonočného barančeka. V pondelok na raňajky nechýba ani u nás. Recept naň má každá rodina, ale možno sa vám bude hodiť bezlepkový variant.

Ako doma krájate barančeka?

Veľa ľudí ho krája obyčajne – odzadu dopredu, ale ja používam trik, ktorý ma naučila moja mama. Rozkrojím ho presne v strede – neodkrajujem teda barančeka od konca, ale vykrojím kus zo stredovej časti. Ako barančeka postupne zo stredu odjedáme a síce sa zmenšuje, ale stále má krásny tvar.

Ostatné roky ale vždy pripravujem ešte ďalšie dobroty, ktoré ozdobia stôl a vinšovníci, alebo náš malý Tonko, si na nich s chuťou pomaškrtia.

Tortové lízanky „cake pops“

Vďaka nim nikdy nevyhadzujem odrezky z korpusov alebo nedojedenú bábovku. Navyše existuje veľa možností, ako ich ozdobiť a akú chuť budú vôbec mať.

Samotná príprava spočíva v tom, že nadrobíte ľubovoľný tortový korpus (kľudne aj zvyšok barančeka) a zmiešame ho s krémom alebo tvarohom tak, aby vznikla konzistencia cesta, z ktorého pôjdu tvarovať guľôčky. Tie môžete máčať napríklad do čokolády (alebo ich nechať len tak) a ozdobiť ich marcipánom, jedlými perličkami alebo aj mrazom sušeným ovocím.

Ak sa ale u vás doma vždy všetko zje, nemusíte zúfať. Cake pops si pripravte jednoducho podľa môjho receptu – z čerstvo upečeného „korpusu“:

Ingrediencie na korpus na zhruba 30 cake pops:

  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • ½ hrnčeka krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • ½ hrnčeka 30 % smotany
  • ½ hrnčeka rozpusteného masla
  • 2 lyžice holandského kakaa
  • 130 g mascarpone
  • 30 g rozpustenej čokolády
  • 2 lyžice rumu

Na zdobenie:

  • kus bieleho marcipánu
  • jedlé konfety (ružovej a modrej farby)

Príprava cake pops

Ak nemáte žiadne zvyšky, pripravte si najskôr korpus:

  1. Do misy nasypte múku, kypriaci prášok, cukor a holandské kakao.
  2. V druhej mise rozšľahajte vajcia so smotanou a rozpusteným maslom.
  3. Zmiešajte obe časti a vzniknuté cesto nalejte do ľubovoľnej formy vyloženej papierom na pečenie.
  4. Pečte na 180 °C tak dlho, kým cesto nebude hotové (to spoznáte tak, že do neho zapichnete špajľu a keď vyjde von čistá, máte upečené). Čas pečenia závisí od veľkosti formy.
  5. Hotový korpus nechajte vychladnúť a potom ho prstami rozdrvte na „strúhanku“

Ak spracovávate kúsky barančeka alebo iného pečenia, začnite až tu:

  1. K rozdrvenému korpusu pridajte mascarpone, rum a rozpustenú čokoládu.
  2. Rukami prepracujte. Vznikne vám „cesto“, z ktorého tvarujte rovnako veľké guľôčky s priemerom asi 3 cm.
  3. Každú guľôčku napichnite na pevnú špajľu alebo na papierovú slamku a potom všetky nechajte zachladiť v chladničke.
  4. Teraz už zostáva len zdobenie. Ak chcete, môžete guľôčky pred zdobením ponoriť do rozpustenej čokolády. Potom pridajte ušká vymodelované z marcipánu a oči a nos z jedlých konfiet.

Ako tortové lízanky umiestniť na stôl?

Ja väčšinou nasypem do hrnčeka väčšie množstvo cukru a cake pops do neho jednoducho zapichnem. Na Veľkú noc vyzerá pekne, keď tortičky pozapichujete napríklad do kvetináča so zeleným  žitkom, ale je potrebné myslieť na to, že koniec špajle alebo slamky bude potom zašpinený od hliny.

Rozkvitnuté sušienky

Keď na Veľkú noc pečiem sušienky, často hrajú všetkými farbami. Tieto sviatky sa k tomu priam ponúkajú. Buď môžete sušienky poliať bielkovou polevou alebo bielou čokoládou, so štipkou potravinárskeho farbiva, alebo ich jednoducho dozdobíte farebnými detailmi, ktorými môžu byť aj jedlé konfety. Tie kupujem bežne v obchode v sekcii surovín na pečenie.

Keď chcem, aby boli sušienky chuťovo ešte zaujímavejšie, zlepujem ich podobne, ako na Vianoce linecké – niekedy džemom, inokedy čokoládou.

Ingrediencie na 30 sušienok (množstvo ale záleží na veľkosti vykrajovačky):

  • 280 g ražnej múky (alebo klasickej bielej, hladkej)
  • 50 g mandľovej múky
  • 140 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 140 g zmäknutého masla
  • 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
  • Jedlé konfety (a žlté perličky) na zdobenie

Postup:

  1. Všetky uvedené ingrediencie vložte do misy a vypracujte z nich hladké cesto.
  2. Cesto uložte na 30 min. do chladničky a potom ho vyvaľkajte.
  3. Vykrajujte jednotlivé kvetinky a ukladajte ich na plech s papierom na pečenie.
  4. Každú kvetinku ozdobte jedlými konfetami tak, ako vidíte na obrázku.
  5. Pečte na 180 °C dozlata (asi 5–10 min. v závislosti od veľkosti sušienok)

Marcipánové zvieratká

Zvieratká z marcipánu farebne rozžiaria napríklad podnos s barančekom, alebo tanier s mazancom uprostred stola. Deti ich milujú a vždy sa tešia, kedy už nastane tá chvíľa, aby ich mohli aj ochutnať.

Tu je návod, ako jednoducho vymodelovať veľkonočné kuriatko.

Pravý marcipán nemá čisto bielu farbu a väčšinou tak ani pri použití potravinárskych farbív veľmi pastelovo nežiari, ale má oveľa lepšie zloženie ako snehovo biely fondán, z ktorého tiež môžete modelovať (kupuje sa napr. v cukrárskych potrebách). Vo fondánovej modelovacej hmote ale na rozdiel od marcipánu nebývajú mandle, ktoré sú práve pre marcipán typické. To je dôvod, prečo u mňa víťazí práve menej žiarivý, zato oveľa chutnejší marcipán.


Zvieratká si môžete pripraviť aj vopred a nechať ich odležať pri izbovej teplote. Mierne vytvrdnú a budú dobre držať tvar.

Ingrediencie na asi 7 malých zvieratiek:

  • 150 g marcipánu
  • Žltá a oranžová gélová potravinárska farba
  • 1/2 lyžičky holandského kakaa

Postup:

  1. Marcipán si rozdeľte na 4 časti. Najväčšiu časť zafarbite na žlto, menšiu na oranžovo, malinkú nechajte bielu a druhú malú zafarbite kakaom na hnedo.
  2. Zo žltej časti vytvarujte guľôčku s priemerom asi 2 cm – to bude telo kuriatka.
  3. Pripravte dve rovnako veľké guľôčky s priemerom asi 0,5 cm – budúce krídla. Každú guľôčku na jednom mieste vytvarujte do špičky a potom celú plochu sploštite pomocou prstov. Na každú stranu tela kuriatka pripevnite jedno krídlo.
  4. Pripravte si dve biele guľôčky, to budú oči. Do stredu každej z nich umiestnite kúsok hnedého marcipánu. Ja robím oči skôr väčšie, pretože tak mi zvieratká pripadajú roztomilejšie.
  5. Zobák vyrobíte tak, že kúsok oranžovej vytvarujete do malého kužeľa. Nožom ho od špičky mierne rozrežete a potom už ho môžete umiestniť do stredu hlavy, pod oči.
  6. Z rovnakej oranžovej si pripravte 2 malé guľôčky a pomocou noža ich na niekoľkých miestach nakrojte, aby vyzerali ako nohy. Potom ich aj na príslušné miesto pripevnite.
  7. Na záver kuriatku vytvarujte 3 rozježené pierka na vrch hlavy.

Čím som farbila marcipán?


Používam gélové farby z cukrárskych potrieb. Stačí ich použiť úplne malé množstvo. Keď chcem zafarbiť marcipán na hnedo, farbím holandským kakaom.

Je jasné, že jedlé dekorácie vám nevydržia na stole celé sviatky, na rozdiel od žitka a kraslíc. A keď vydržia, asi už potom nebudú vhodné na jedenie. Preto je najlepšie pripravovať tieto dekorácie až na ten deň, kedy už sa „môžu“ konzumovať. Z mojich tipov sú najtrvanlivejšie sušienky – tie samozrejme vydržia niekoľko dní.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články