Práve čítate

Denníky spokojného spánku alebo Nechaj tie nohy na pokoji!

3275  
Zdieľať: 

Denníky spokojného spánku alebo Nechaj tie nohy na pokoji!

Možno to poznáte. Ľahnete si do postele, pohodlne sa uvelebíte, a v tom to príde. Mravčenie, ťahanie alebo trhanie v nohách, ktoré vám nedá pokoj, pokiaľ s nimi nepošúchate. Prichádza predovšetkým v noci, hlavne pri splne, kedy sa človek namiesto vlkolaka zmení na nočného maratónca. A ako sa dá s nepokojnými nohami žiť?

22. 8. 2020 3 min. čítania Martin Pistulka
Denníky spokojného spánku alebo Nechaj tie nohy na pokoji!

Dvoma slovami – nič moc. Keď rovnako ako ja týmto nočným problémom, odborne nazývaným syndróm nepokojných nôh, prípadne periodické pohyby končatinami, trpíte odmala, zvyknete si a dokážete relatívne normálne zaspať. Horšie je to v prípade, kedy sa podobné problémy vynoria samé od seba (čo môžu) a zaútočia na váš pokojný nočný spánok v neskoršom veku. Nech už ale prídu kedykoľvek, najväčšou obeťou zvyčajne nie ste vy sami, ale váš partner.

Nočné šprinty

Také hrozné, že by sa človek počas zaspávania pravidelne menil na veterný mlyn vlajúcich údov a uštedroval zo spánku facky a kopance napravo naľavo, to samozrejme nie je…

Lenže aj periodické šúchanie nohami sa začne po čase prejedať. Hlavne ako starnete a vašu spálňu začnú navštevovať aj osoby opačného pohlavia. V mojom prípade väčšina reagovala mierne vydeseným údivom. Menšine, ktorá mala rada rozprávky o lokomotívach, to prišlo roztomilé. Celkovo šlo ale o problém, pretože aj rozprávkové príbehy, ak sú opakované stále dokola, sa dospelým ženám po nejakom čase omrzia. A navyše je šúchanie nohami iba polovicou celého problému.

Druhým problémom v mojom prípade tvorí neschopnosť obrátiť sa v posteli pomaly a plynule ako človek, ale namiesto toho v spánku so sebou švihnem ako do vĺn dopadajúci narval. Ak spíte na posteli vybavenej jedným veľkým matracom, funguje to na spiacu partnerku podobne ako katapult. Moja manželka, ktorá si na moje elegantné mimovoľné pohyby už zvykla (nemala totiž na výber), mi kvôli tomu dala rad nežných prezývok ako tuleň, kosatka, prípadne moby dick.

12 polôh pri zaspávaní

12 polôh pri zaspávaní

Čo o vašom vzťahu hovorí poloha, v akej s partnerom zaspávate?

Prečítať článok

Vrchol dosahujú obidva problémy väčšinou počas splnu, takže je to dosť pravdepodobne mierna forma lykantropie. Ktovie. Moderná lekárska veda síce dokáže švihanie a šúchanie utlmiť medikamentmi, ale skutočnú príčinu nepozná. Lenže čo robiť, keď kvôli prevaľovaniu nechcete jesť lieky ako lentilky, pričom množstvo z nich nefunguje stopercentne a môže ťažkosti naopak radikálne zhoršiť?

Žiarenie a čaje

Zdravý rozum by velil snažiť sa zlepšiť kvalitu spánku iným spôsobom. Ak sa unavím na smrť, tak so sebou predsa nemôžem hádzať, no nie?

No… Áno. Aj keď som behal denne desať kilometrov, na šúchanie nohami to malo len pramalý vplyv. Akurát sa mi potom o behaní navyše aj snívalo.

Po preskúmaní najrôznejších studníc internetovej múdrosti som zvolil ďalšiu taktiku. A síce vylúčiť z priestoru spálne všetky negatívne vlny, vypnúť v izbe wi-fi, nemať blízko hlavy telefón a najlepšie napríklad tri hodiny pred zaspaním už vôbec nezapínať televízne a iné obrazovky kvôli modrému svetlu. S posledným som problém nemal, pretože namiesto surfovania na internete si večer radšej niečo prečítam, zvyšok som z experimentálnych dôvodov aspoň skúsil. Škodlivé vlnenie zmizlo, moje telesné nie.

Máte skúsenosť so syndrómom nepokojných nôh?

Hlasovať

Ďalším krokom boli najrôznejšie bylinkové výťažky, ktorými som sa začal pravidelne nalievať. Úspech bol bohužiaľ len polovičný. Užitie väčšieho množstva čaju z medovky, rumančeka a valeriány lekárskej ma síce spoľahlivo odoslalo v ústrety spánku, ale len aby sa mi to nadránom vypomstilo, keď čaj prebehol telesným procesom a dožadoval sa odchodu. Vtedy som sa rozhodol, nedbajúc na svoju ženy, ktorá mi ponúkala, že ma k posteli rada priviaže šnúrou na bielizeň, skúsiť komplexnejší prístup.

Tajomstvo zdravého spánku

Po naštudovaní svedectiev mnohých podobne postihnutých mužov som si uvedomil, že máme všetci niečo spoločné.

A síce záľubu v tučných jedlách, pravidelnú konzumáciu kofeínu v podobe kávy, k tomu alkohol a sladký zákusok, ktorému tiež málokedy pribuchneme dvere pred nosom. Ja tieto veci aspoň kompenzujem behaním. A presne tu bol onen príslovečný kameň úrazu. Teda nie v tom behaní.

Ľahké to nebolo. Miestami som si prial, aby som bol menej tvrdohlavý a mohol ako veľa maloverných so svojím rozhodnutím jednoducho seknúť. Ale neurobil som to. Zredukoval som alkohol, prestal jesť bôčiky, zápalkami v očiach som nahradil kofeín a vypoklonkoval cukor. Jednoducho zlepšil vlastnú životosprávu, ako sa len dalo, aby mi ešte nejaká tá radosť zo života tiež zostala. A, čuduj sa svete, výsledok sa dostavil. Moje nočné maratóny a veľrybie skoky postupne odzneli, a dokonca aj moja žena prekvapene zistila, že sa dokáže v pokoji vyspať až do rána.

Takže, pre všetkých, ktorí trpia podobne ako ja a spôsobujú problémy buď sami sebe, alebo ľuďom okolo – ide to. Šúchania nohami sa dá zbaviť, bez práškov a prirodzene. A či to za to stojí? Ukážte mi, čo je na svete cennejšie ako spokojná a oddýchnutá manželka.

Dámske oblečenie pre domácu pohodu

Dámske oblečenie pre domácu pohodu

Denná aj nočná bielizeň, v ktorej sa budete cítiť skvelo!

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články