Práve čítate

Chcete sa v zdraví dožiť stovky? Jedzte ázijské jedlá!

3381  
Zdieľať: 

Chcete sa v zdraví dožiť stovky? Jedzte ázijské jedlá!

Zájdete si niekedy na čínu, vietnamskú kuchyňu alebo do indickej reštaurácie? Potom možno robíte pre svoje zdravie viac, než si myslíte. Vďaka ingredienciám a spôsobu stravovania Východu môžete zlepšiť nielen svoju životosprávu, ale s trochou šťastia predísť aj cukrovke, ochoreniam srdca a dokonca aj rakovine.

29. 9. 2016 3 min. čítania Redakce
Chcete sa v zdraví dožiť stovky? Jedzte ázijské jedlá!

Americký Národný inštitút pre výskum rakoviny (National Cancer Institute) v roku 2007 zverejnil výsledky výskumu, v rámci ktorého 3 roky skúmal pacientov s rakovinou. Z výsledkov štúdie vyplynulo, že ľudia žijúci v USA, pochádzajúci však z Ázie, oproti bežným Američanom umierajú na rakovinu v priemere o 65 % menej.

_DSC7507

Čím to je?

Tieto údaje prinútili vedcov k zamysleniu, prečo sú Ázijčania väčšinou štíhli a žijú dlhšie než obyvatelia iných národov. Odpoveď našli v zložení stravy a životnom štýle ázijských národov. Ázijské pokrmy sa tradične pripravujú tak, aby boli zdravé a pri voľbe obedňajšieho jedla si Ázijčania častejšie všímajú, čo je pre nich prospešné, než na čo majú momentálne chuť.

Ázijská kuchyňa je okrem toho bohatá na ryby, nepoužíva mliečne výrobky (až na indickú kuchyňu), biele pečivo a biela múka tu nie je bežnou súčasťou jedálnička a obľúbenou pochúťkou bývajú napríklad orechy s množstvom zdraviu prospešných tukov.

Ázia - Darja

S paličkami sa ťažšie prejete

Jedno z kúziel ázijskej kuchyne spočíva v menších porciách. To neznamená, že by si Ázijčania jedlo upierali, často sa však servíruje v menších miskách, než na aké sme zvyknutí v Európe. Okrem toho sa tieto misky nevyprázdnia veľmi rýchlo, pretože paličkami sa naberie menej jedla. Ázijčania teda jedia pomalšie a pocit sýtosti sa u nich dostaví rýchlejšie.

Súčasťou ázijských chodov často býva polievka. Podľa odborníčky na výživu Barbary Rolls z Pensylvánskej univerzity človek po konzumácii polievky zje až o 20 % menej hlavného jedla.

Čo z ázijskej kuchyne prospieva zdraviu

Jednotlivé ingrediencie samy osebe nič neznamenajú. Pre utuženie zdravia si treba upraviť celý jedálny lístok a žiť aktívnejším životným štýlom. Mnohí obyvatelia Východu si chodia ráno do parku zacvičiť taiči alebo si večer zatancovať na námestie. A všetky tieto malé krôčiky sa počítajú, takže keď do svojho jedálneho lístka zaradíte nasledujúce potraviny, určite neurobíte chybu.

_DSC7462

Sója

Sója sa vyskytuje v mnohých podobách ‒ ako tofu, tempeh, miso, natto alebo sójová omáčka. Nech už má akúkoľvek podobu (snáď okrem práškových zmesí), tak má mnoho zdravotných benefitov. Sója má totiž vysoký obsah proteínov a je bohatá na izoflavóny, ktoré zmierňujú klimakterické ťažkosti a osteoporózu. Zároveň znižuje cholesterol, čím predchádza kardiovaskulárnym chorobám.

Zelenina a ovocie ako pravidelná súčasť jedálnička

Základom ázijských pokrmov býva ryža alebo rezance a v žiadnom prípade nesmie chýbať zelenina. Zelenina dodáva telu veľa vlákniny, ktorá znižuje hladinu cukru v krvi, a vitamíny, ktoré zasa zabraňujú poškodzovaniu buniek. Ako dezert sa namiesto farebných koláčikov a torty často podáva šťavnaté ovocie. V tomto prípade sa snáď ani netreba zmieňovať o pozitívach ovocia na rozdiel od cukrárskych výrobkov.

Asie 3 - Darja

Zelený čaj

Účinky zeleného čaju sa vzhľadom na jeho variácie ťažko odhadujú, avšak podľa Sarah O’Brien zo sanfranciskej univerzity môže pitie jedného až troch šálok zeleného čaju denne zabrániť vzniku rakoviny, pričom najlepšie profylaktické účinky zeleného čaju sa preukázali u rakoviny prostaty. Denné pitie zeleného čaju chráni aj pred kardiovaskulárnymi chorobami.

Tip

Či už chcete pre svoje zdravie niečo urobiť alebo len vyskúšať, čo v sebe ázijská kuchyňa ukrýva, môžete sa rozhodnúť pre jednoduché sushi rolky, vietnamskú polievku pho bo alebo závitky goicuon. A ak si ich chcete vychutnať tradične s paličkami, zaiste vám pomôže tento jednoduchý zlepšovák. :)

Asie 4 - Darja

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články