V dnešnej novoročnej sviatočnej tabuli šošovica často tvorí prílohu k údenému mäsu. Skúste však tradíciu povýšiť a uvariť polievku z rôznych druhov strukovín. Veľa strukovín znamená veľa peňazí, navyše s každou hrsťou strukoviny vloženej do polievky si môžete niečo priať alebo si dať predsavzatia.
Na recept budete potrebovať:
- za hrsť červenej a čiernej šošovice, namočené aspoň 2 hodiny
- za hrsť hrachu, namočeného aspoň 2 hodiny
- za hrsť fazule, namočenej cez noc
- 2 lyžice masti
- 1 cibuľu pokrájanú nadrobno
- 1,5 l vývaru z údeného mäsa
- 2 strúčiky cesnaku posekaného nahrubo
- 1 lyžicu hladkej múky
- soľ
- čerstvo pomleté čierne korenie
- petržlen a ligurček na ozdobenie
Krok 1:
Každý druh vopred namočenej strukoviny uvaríme v samostatnom hrnci. Varením zvlášť si uchovajú svoju špecifickú chuť, ale možno ich variť aj spoločne.
Krok 2:
Do hrnca dáme 1 lyžicu masti, opražíme na nej cibuľku a zalejeme vývarom z údeného mäsa. Pridáme uvarené strukoviny a cca 10 minút varíme.
Krok 3:
Zo zvyšku masti a z hladkej múky pripravíme na panvici svetlú zápražku a zahustíme ňou polievku. Privedieme k varu, odstavíme a pridáme cesnak. Nakoniec okoreníme a osolíme.