Práve čítate

Vietnamská polievka Pho-Bo

5545  
Zdieľať: 

Vietnamská polievka Pho-Bo

Mám rada vietnamskú kuchyňu. Myslím vietnamskú, nie „čínu“. Vietnamské bistrá sa za posledné tri roky vyrojili po celej Prahe a v tých najlepších sa stojí front vlastne na všetko. Mám rada Bun Cha, Nem Lui s rybou omáčkou, ale hlavne Pho Bo.

4. 12. 2015 2 min. čítania Kateřina Winterová
Vietnamská polievka Pho-Bo

Táto polievka je úžasná. Je to niečo medzi raňajkami, večerou, obedom a desiatou. Záleží na pomere rezancov a vývaru. Keď ju nepoznáte a nepoznáte ani vietnamskú kuchyňu, možno budete rovnako nedôverčiví, ako som spočiatku bola ja. Skúste sa však prekonať a začnite práve touto hovädzou polievkou s rezancami a bylinkami. Moju prvú Pho Bo som si dala v Karlíne, v bistre, kam ma vzal fotograf Radek Brúsil. Nájdete ho na Facebooku, fotí si tam každú Pho Bo, takže je to naozajstný znalec. Pamätám si, že chuť mojej prvej Pho Bo bola veľmi výrazná.

Základom Pho Bo je silný vývar z hovädzích kostí. Vo Vietname ho varia aj 12 hodín. A potom  dlhý zoznam ďalších ingrediencií. Preto mi hneď nenapadlo pokúsiť sa ju uvariť doma. K tomu ma priviedol až Herbár, pretože do dielu o psychike sme hľadali vhodnú polievku. Silný hovädzí vývar totiž v tele funguje ako elektrolyt, lebo upravuje tok elektriny v tele a odoženie od nás zlú náladu, opicu či  virózu. Ja Pho milujem s nekonečnou dávkou čerstvo posekaných lístkov koriandra a perlily, čo  ázijská „sestra“ hluchavky.

_MG_5259_1

Budeme potrebovať:

500 g hovädzích špikových kostí
1 citrón
200 g hovädzích chvostových kostí
500 g hovädzieho mäsa (bôčik, stehno, bok)
1 kg ryžových rezancov
3 l vody
2 cibule
1 veľký kus zázvoru
5 g škoricovej kôry a kardamómu
3 semienka fenikla
trocha klinčekov
trocha anízu
na dochutenie vietnamskú rybiu omáčku, štipľavé papričky, jarnú cibuľku, koriander, rôzne čerstvé byliny, limetku na pokvapkanie, korenie, bambusové klíčky

Postup:

Kosti vložíme do vody s rozkrájaným citrónom a necháme variť asi 2 minúty. Potom vodu vylejeme a citrón vyhodíme. Zázvor nakrájaný na asi 1 cm hrubé plátky a cibuľu nakrájanú na 0,5 cm plátky upečieme. Do hrnca so studenou vodou vložíme mäso, kosti, pečenú cibuľu so zázvorom a všetky koreniny.

Privedieme do varu a na miernom plameni varíme aspoň 4 hodiny (vo Vietname túto polievku často varia v noci, aby ju mali na raňajky). Po 2 hodinách varenia mäso vyberieme a vložíme do studenej vody, aby sa „stiahlo“.

Len čo je vývar hotový, scedíme ho. Ryžové rezance namočíme, aby zmäkli (riadime sa návodom na obale), potom ich naservírujeme na tanier, na ne položíme mäso pokrájané na tenké plátky a prelejeme horúcim vývarom. Dochutíme našimi obľúbenými ingredienciami.

Porcia pre 6 osôb
Čas prípravy: 4,5 až 12 hodín (záleží, ako dlho vývar varíme)

_MG_5492

_MG_5709

_MG_5835

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články