Práve čítate

Novoročná hŕstková

4152  
Zdieľať: 

Novoročná hŕstková

Podľa starej tradície na novoročný stôl patrí šošovicová polievka. To preto, aby sa nás v budúcom roku držali peniaze. Samozrejme jednoduchá šošovicová polievka dnes nikoho veľmi nebaví a mnohí z nás na ňu nemajú dobré spomienky z detstva.

1. 1. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Novoročná hŕstková

V dnešnej novoročnej sviatočnej tabuli šošovica často tvorí prílohu k údenému mäsu. Skúste však tradíciu povýšiť a uvariť polievku z rôznych druhov strukovín. Veľa strukovín znamená veľa peňazí, navyše s každou hrsťou strukoviny vloženej do polievky si môžete niečo priať alebo si dať predsavzatia.

Na recept budete potrebovať:

  • za hrsť červenej a čiernej šošovice, namočené aspoň 2 hodiny
  • za hrsť hrachu, namočeného aspoň 2 hodiny
  • za hrsť fazule, namočenej cez noc
  • 2 lyžice masti
  • 1 cibuľu pokrájanú nadrobno
  • 1,5 l vývaru z údeného mäsa
  • 2 strúčiky cesnaku posekaného nahrubo
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • soľ
  • čerstvo pomleté ​​čierne korenie
  • petržlen a ligurček na ozdobenie

_DSC5090

Krok 1:

Každý druh vopred namočenej strukoviny uvaríme v samostatnom hrnci. Varením zvlášť si uchovajú svoju špecifickú chuť, ale možno ich variť aj spoločne.

Krok 2:

Do hrnca dáme 1 lyžicu masti, opražíme na nej cibuľku a zalejeme vývarom z údeného mäsa. Pridáme uvarené strukoviny a cca 10 minút varíme.

Krok 3:

Zo zvyšku masti a z hladkej múky pripravíme na panvici svetlú zápražku a zahustíme ňou polievku. Privedieme k varu, odstavíme a pridáme cesnak. Nakoniec okoreníme a osolíme.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články