Práve čítate

Ako si vybrať splniteľné novoročné predsavzatia

4380  
Zdieľať: 

Ako si vybrať splniteľné novoročné predsavzatia

Som veľmi disciplinovaná a milujem zoznamy. Baví ma vytvárať si nové ciele a predsavzatia ako také so mnou kráčali bok po boku odjakživa. Až do chvíle, kedy som na sebe, z dobrej vôle, napáchala viac škody ako úžitku. Prečo? A nejde to robiť inakšie a lepšie?

17. 12. 2019 5 min. čítania Andrea Krenková
Ako si vybrať splniteľné novoročné predsavzatia

V roku 2010 som si vytvorila zoznam s niekoľkými predsavzatiami. Neboli to krátkodobé veci, ako konečne zájsť k zubárovi, ale veľké úlohy – nájsť si muža, s ktorým by som chcela stráviť zvyšok života; našetriť si na auto; pozrieť sa na Maledivy; nájsť si prácu, ktorá by ma naozaj bavila; naučiť sa po španielsky a tiež hrať na husle.

Koniec predsavzatiam

Týždeň čo týždeň som si ich prezerala v diári. Pozerala som sa na ne a boli pre mňa úplne nedosiahnuteľné. Nevedela som, kde vlastne začať. Cesta, ktorá ma delila od vysnívaného cieľa, bola tak neskutočne ďaleko, že len pri predstave, čo ma čaká, mi bolo nevoľno. A tak som každý týždeň diár zase zatvorila a bola otrávená. Nakoniec som na predsavzatia úplne rezignovala a ďalší rok si pri spomienke na vlaňajšie zlyhanie už žiadne nedala.

Zoznamy robia život jednoduchším

Lenže zoznamy sú pre mňa dôležité, robím si ich pravidelne, v práci aj doma. Dôvodov mám viac: nechcem na tie veci zabudnúť a tiež sa mi páči mať zorganizovaný čas – vedieť, čo ma čaká. Keď úlohy potom zrealizujem, mám z nich nejako väčšiu radosť. Vidím, že mám umyté okná a že sa mi v skrini neváľajú staré haraburdy. Jednoducho sa mi osvedčilo si veci písať a potom ich zase škrtať, pretože cítim pocit zadosťučinenia, pripadám si využitá a nemám pocit, že by som tzv. „stála na mieste.“ Prečo mi teda predsavzatia nevyšli?

Kde sa stala chyba

Verte mi, že mi ten nesplnený zoznam visel v hlave ako výkričník celkom dlho a mala som dosť času premýšľať o tom, prečo som vlastne nič nesplnila, keď z bežných zoznamov plním všetko do bodky – no dobre, niekedy niečo menšie presuniem, ale komu by sa chceli umývať okná, keď vonku prší ako besné. Postupom času som si uvedomila celý rad chýb, ktorú som pri písaní tých osudných predsavzatí urobila.

1. chyba:

Zamenila som si dve veci – ciele a sny. Rad vecí, ktoré som si medzi predsavzatia uviedla, boli moje sny. Predsavzatie má byť ale jasný, čo najviac konkrétny cieľ. Napríklad nájsť si prácu, ktorá ma bude naozaj baviť, keď vlastne neviem, čo by ma bavilo, to je veľmi ťažká úloha, nemyslíte?

2. chyba:

Do predsavzatí som zahŕňala ďalších ľudí – nájsť si muža svojho života. Dávať si predsavzatia, ktoré nemôžete splniť sám bez pomoci alebo prítomnosti ďalších ľudí je jednoducho nezmysel.

3. chyba:

Dala som si veľmi všeobecné ciele bez jasného termínu a jednotlivých krokov. Naučiť sa po španielsky – ako dobre?; ako rýchlo?; budem sa učiť sama doma, alebo budem chodiť niekam na lekcie?

4. chyba:

Naložila som si toho na seba jednoducho veľmi veľa. Napísať si zoznam pätnástich vecí dokáže každý, realizovať ich už málokto a skoro si myslím, že nikto, pokiaľ nie je systematický workoholik a blázon.

Ako teda postupovať?

Stanovte si jedno alebo dve predsavzatia, ktoré si rozpíšete do jednotlivých krokov, ako ich budete plniť. Tieto postupné kroky sú totiž bežné položky našich zoznamov, na ktoré sme zvyknutý, a nie megalomanské ciele so vzdušnými zámkami. Chcete začať športovať? Dobre, vypracujte si plán s termínmi vrátane toho, čo tým sledujete.

Ukážkové predsavzatie: začať športovať

Cieľ:
Schudnúť do začiatku júna 3 kg

Postupné kroky:

  • Nájdem si fitko, ktoré mi bude vyhovovať lokalitou aj vybavením. Do kedy? 15/1. (Dnes máme na výber veľa možností a keď sa nimi človek zaoberá, často ho otrávi už len to, že si nevie vybrať. Dajte si teda na to čas a nesnažte sa 2. januára dohnať to, čo ste minulý rok zameškali.)
  • Pôjdem do fitka na ukážkovú lekciu a následne si vybavím permanentku. Do kedy? 22/1. (Ruku na srdce, začiatkom januára nikto nemá peniaze na permanentku do fitka, pretože boli Vianoce a je pred výplatou. Nemá zmysel sa teda hneď na začiatku vystavovať neúspechu kvôli tomu, že na to nebudete mať financie.)
  • Kúpim si výbavu, ktorú na cvičenie budem potrebovať. Do kedy? 26/1. (Áno, v starých vyťahaných legínach sa cvičí blbo, a keď sa nebudete cítiť dobre, bude vás to od cvičenia akurát odrádzať. Našťastie novú výplatu už máte na účte.)
  • Stanovím si deň/dni v týždni, kedy budem stoj čo stoj chodiť cvičiť. Do kedy? 31/1. (Vyberiem si také dni, kedy viem, že nemáme babskú jazdu pri víne a dám si cvičenie aj do pracovného kalendára, aby kolegovia nemali tendenciu dávať mi stretnutia na pol 7.)

Tak a teraz už žiadne výhovorky a šup do telocvične, permanentka býva obmedzená časovo alebo počtom vstupov, takže vás čaká XY návštev, alebo návštevy v určitom počte v danom týždni tak, ako ste si stanovili.

Je dobré vedieť, ako na tom ste, ako sa vám darí úlohu plniť. Nie je od veci si v priebehu športovania skontrolovať váhu. Do kedy? 31/3. (To už budete na polceste do cieľa, pozitívny výsledok vás môže namotivovať na ďalšie mesiace, neúspechom sa nenechajte odradiť, ste predsa v polovici, nie?)

Takto môžete postupovať pri každom cieli, ktorý si stanovíte. Je dobré si ho tak nejako vizualizovať a stanoviť si jasné očakávania. Nič nie je nemožné, ale dať si ako predsavzatie cestu na Maledivy (na ktorú teraz nemáte a ani neviete, kde by ste na ňu zobrali), alebo nájsť si životného partnera je jednoducho naozaj ťažko splniteľné.

Ale ako vám znie – ušetriť aspoň 50 Eur každý mesiac, alebo chodiť pravidelne do spoločnosti? Ako niečo, čo je vám dobre známe a dokážete si to predstaviť? Tak presne takto by malo predsavzatie vyzerať.

Veľmi sa mi páčil tip pani Janky v diskusii na Facebooku:

Ja som si ako pomôcku urobila visual board – nakreslila som si veci, čo by som chcela v 2018 robiť, dosiahnuť, kam ísť, s kým, kedy, pod to som si napísala aj časové obmedzenia (napr. do konca júna) alebo častosť – k plávaniu napr. 1 x týždenne. Dala som si radšej nižšie ciele, aby som sa potom tešila, že sa mi podarilo ich splniť. K tomu plávaniu si na môj visual board chcem písať čiarky alebo dátumy, kedy som bola plávať.

Malý tip na záver

Aby vás predsavzatie nakoplo, a nie poslalo niekam do hlbín Bajkalu, urobte si ho pekné.

  1. Kúpte si pekný diár alebo zápisník, kam všetko zapíšete a budete mať z neho radosť.
  2. Odmeňujte sa – je vo fitku bazén? Paráda, po drine v telocvični si choďte zaplávať alebo do sauny. Deci vína samozrejme tiež poteší.

Veľa šťastia pri ich plnení v roku 2018, ja si do ďalšieho roku tiež jedno dám.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články