Práve čítate

O wakeboardingu s Mayou Veselou

1967  
Zdieľať: 

O wakeboardingu s Mayou Veselou

Chytať bronz a užívať si teplo nemusíte len poležiačky pri vode, ale aj pri pohybe vo vode. Jedným zo spôsobov letného aktívneho odpočinku je wakeboarding, ktorý patrí k najmladším športom. Wakeboarding, skrátene wake, je niečo medzi surfingom a snowboardingom na vode. Možno ho robiť za loďou alebo na špeciálnom vleku. Najlepšie na wakeboardingu je, že sa dá robiť na mori aj na slovenských priehradách.

25. 5. 2016 6 min. čítania Sexy Mamas
O wakeboardingu s Mayou Veselou

Wakeboarding je vhodný pre všetkých, nie je to šport, na ktorý treba svaly, fyzické predpoklady ani talent. Pri ňom ide hlavne o to, prísť na grif pri štarte, nájsť rovnováhu a mať guráž. Väčšinou sa štart vydarí skôr krehkým dievčatám ako svalnatým chlapom, ktorí majú pocit, že nad loďou musia zvíťaziť a na vec idú príliš zhurta.

O wakeboardingu nám viac povedala Maya Veselá, ktorá jazdí na wakeboarde, longboarde, surfe, skateboarde, snowboarde a čoskoro bude už druhýkrát „jazdiť“ s kočíkom. Maya Veselá sa wakeboardingu venuje vyše desať rokov a za ten čas získala niekoľko cien (je niekoľkonásobnou vicemajsterkou ČR) a nazbierala cenné skúsenosti, o ktoré sa rada podelí. Poďme sa s ňou teda pozrieť na tento báječný vodný šport, ktorému sa práve začína sezóna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ako teda na to? Na čo si dať ako začiatočník pozor?

Základom je mať natiahnuté ruky a pokrčené nohy: sadneš si do vody, nesie ťa vesta a doska pláva. Keď loď zaberie, je dôležité nepriťahovať sa rukami, tie musia zostať natiahnuté. Je to ako jazda na bicykli, stačí len pochopiť princíp a máš vyhrané. Ja hovorím, že základom je vlastne nič nerobiť. Nemá to nič spoločné so silou, skôr to musí človek pochopiť.

Vlek znamená, že vo vode je niekoľko stĺpov a ty ich obchádzaš okolo bójok. Tomu hovorím triatlon: spadneš, poriadne sa namočíš, musíš doplávať na breh a po kamienkoch ideš bosý späť na začiatok znova vystáť frontu. :) S tým sa musí počítať.

Podpíše sa wakeboarding nejako pozitívne na postave?

No napríklad sa dá pri ňom pekne opáli. :) Používaš svaly, o ktorých ani nevieš, skôr tie vnútorné stabilizačné. Dôležité je držanie tela, posilňuješ ruky, chrbát, celý stred tela.

Dá sa jazdiť len v plavkách alebo si treba obliecť neoprén?

Určite sa dá jazdiť v plavkách alebo v board šortkách, keď je krásna čistá teplá voda. Ja však z hygienických a bezpečnostných dôvodov odporúčam neoprén. Pre mňa je to príjemnejšie. Dokonca sa jazdí aj v neopréne, na ktorom sú pre efekt navlečené board šortky alebo plavky, človek potom nevyzerá ako tuleň. :) Vždy je však nutná záchranná vesta, či už na plavkách, board šortkách alebo na neopréne.

1 (3)

Čo všetko si začiatočník musí kúpiť, aby mohol robiť wakeboarding? Z čoho pozostáva základná výbava?

Ako začiatočník nemusíš mať vôbec nič. Keď prídeš do akéhokoľvek wake klubu, kde robia wakeboarding za loďou, tak si vybavenie väčšinou môžeš vypožičať zdarma. Pokiaľ viem, na vleku je to spoplatnené, ale nie sú to žiadne veľké sumy. Takže v klube dostaneš dosku, vestu, hrazdu a môžeš si požičať aj neoprén. U nás máme studenú vodu, preto sa neoprén tiež požičiava zdarma. Ten ale ako jediný odporúčam kúpiť, ak sa naozaj chcete venovať vodným športom. Predsa len je priamo na tele a okrem toho ho využijete pri viacerých aktivitách.

Ako teda začať?

Jednoducho zavoláš do klubu, opýtaš sa, či majú voľné kapacity a ideš. Všetko potrebné tam dostaneš. Je normálne, že ľudia v klube ti so všetkým poradia, nepotrebuješ si platiť ani žiadneho inštruktora. Komunita okolo wakeboardingu je veľmi žičlivá a priateľská. Keď sa darí, napríklad keď po niekoľkých neúspešných pokusoch niekto konečne vyjde, všetci okolo kričia od radosti, je to hromadná eufória. Keď ti to nejde, nemusíš sa báť posmechu, skôr ti každý poradí, ako na to.

Koľko tento šport teda stojí?

Wake za loďou v kluboch stojí v priemere 1,50 EUR za minútu. Vlek, čiže cabel, stojí okolo 25 EUR za permanentku na deň. Aj keď sa zdá, že tento variant je lacnejší, nie je to úplne pravda. Ak „trikujete“, tak za loďou máte po celý čas tvarovaný skok a s každým nájazdom môžete urobiť nejaký trik… Toto je fyzicky veľmi náročné a väčšinou bohato stačí 15 minút jazdy bez pádu. Na vleku sa dajú robiť triky ako z hladiny, aj na rôznych prekážkach, ale môžete si užívať aj rovnú jazdu alebo slidy na hladine. Odporúčam striedať loď a vlek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keď si ani ako začiatočník nechcete požičať vybavenie, ale chcete mať svoje, nová doska vás vyjde na 200 až1000 EUR, ale dá sa zohnať aj z druhej ruky, napríklad na FB som videla wake bazáre. Poznám aj prípady, keď si dve-tri kamarátky kúpili spoločnú dosku, čo sa hodí pre variant za loďou, ale na vleku už môže jazdiť viac ľudí naraz..

Kedy sa začína a končí sezóna?

Sezóna v podstate trvá od jari do jesene. Jazdili sme aj v októbri a bolo to super. Z vody už stúpala para, na stromoch boli žlté listy. Už mi bolo trochu zima na ruky a nohy, ale zase to potom tak príjemne brnelo…

Aké iné vodné športy sa ešte bežne robia na doske?

Vo väčšine klubov funguje wakesurfing, ktorý na rozdiel od wakingu vôbec nebolí (keď sa zadrhne predná hrana v rýchlosti 30 km za hodinu, tak je voda predsa len „tvrdšia“). Nemá pútka, nedržíš sa celý čas hrazdy… máš nekonečne dlhú vlnu. Je dobré vedieť vyjsť na wakeboarde, princíp je tu totiž rovnaký. Ďalej paddleboarding, na tom sa dá robiť aj joga, napríklad vo Wake and Fun je skvelá scenéria, obzvlášť pri západe slnka. Potom windsurfing s plachtou a kitesurfing s padákom… Brniaci vymysleli jetsurf, ktorý dnes fičí na celom svete.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ako si sa k tomu dostala ty?

Úplnou náhodou. Odjakživa som mala rada snowboard, kamaráti mi preto ponúkli skúsiť snowboard na vode. Išla som vtedy do jedného z najstarších klubov u nás a tam som sa do tohto športu úplne zamilovala. Potom som mu prispôsobila úplne všetko, napríklad aj prácu, len aby som mohla byť na vode.

Kto je vo wakeboardingu tvojím vzorom?

Mojím vzorom je určite môj manžel Miloš Veselý. Ten tomu obetoval veľa a v kuloároch ho nazývajú guru českého wakeboardingu. On si ten šport nielen užíval, ale preň aj veľa urobil a výrazne sa v ňom osobne angažoval. Z Anglicka k nám doviezol prvý wakeboardový čln, šíril povedomie, organizoval prvé preteky… A patrí medzi špičku wakeboardingu u nás.

Tvoj odkaz ľuďom, ktorí by to chceli skúsiť?

Nebáť sa toho! Aj keď ste napríklad nikdy žiadny šport neskúšali a keď si o vás alebo aj vy o sebe myslíte, že ste nešika, wakeboarding vám môže ísť dobre. Je to super v lete, keď sú horúčavy, a vy ste na lodi, kde fúka vietor, a vy sa pozeráte na ostatných, ako jazdia, veziete sa, osviežite sa… Je to jednoducho sexi! ;)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články