Práve čítate

Prečo leziem v decembri do rybníka? Naučila som sa otužovať a je to super

2915  
Zdieľať: 

Prečo leziem v decembri do rybníka? Naučila som sa otužovať a je to super

Keby sa tento rok potopil Titanic, všetci by ešte boli radi, že sa budú môcť vykúpať v studenej vode. Tak takýchto vtipov sa v poslednom čase objavuje celý rad, pretože otužovanie zažíva obrovský boom.

19. 12. 2020 6 min. čítania Michala Zapalačová
Prečo leziem v decembri do rybníka? Naučila som sa otužovať a je to super

Mňa k otužovaniu priviedol môj manžel Dušan, ktorý sa otužuje, odkedy ho poznám. Pochádza z Jeseníka a otužovaním sa snažil hlavne pomôcť svojmu kolenu po operácii – chodil do Balneoparku Vincenze Priessnitze, čo je vlastne taká vodná záhrada s potôčikmi, bazénikmi a sprchami. Pekne studenými!

Ja musím povedať, že som sa na Duša väčšinu nášho spoločného života iba pozerala z tepla lavičky, a aj odtiaľ mi niekedy bola zima. Prvý deň roku 2020 som sa bola opäť iba prizerať, ako si manžel vysekával dieru do zamrznutého kúpaliska, ale myšlienka otužovania vo mne začala hlodať.

jak na otužování

Tak som sa postavila večer v sprche, zaťala zuby a pákovou batériou otočila na studeno. Že by to bolo príjemné, to povedať nemôžem, ale dalo sa to prežiť. (Neskôr som sa dočítala, že otužovanie večer nie je úplne dobrý nápad, ale ja som s tým nemala žiadny problém). Pokračovala som v tomto zvyku asi do marca, keď ma manžel vyhecoval, aby som to už skúsila aj vonku.

Moje otužovacie začiatky v ľadovej prírode

Prvý pocit? Aha, niekto mi vyrazil dych. A určite to neprežijem.

Po prvotnom šoku sa ale telo aj hlava spamätali, snažila som sa pomaly dýchať a vydržala som svoje prvé sekundy pod vodou. Potom už len zostávalo rýchlo sa usušiť, zahriať a tešiť sa nabudúce. Na pravidelnú otužovaciu vlnu sme nabehli v septembri a snažíme sa chodiť dvakrát až trikrát týždenne na päť minút. Ako sa čoraz viac ochladzuje, aj tých päť minút sa pocitovo predlžuje, ale už sa nevieme dočkať, kedy bude poriadne mrznúť. Pretože čím väčšia je zima pod vodou, tým lepšie sú sekundy po vylezení.

Prekonanie samého seba, regenerácia tela aj mysle, imunita…

No a prečo to vlastne robíme? Ja hlavne pre ten pocit horiaceho tela a tiež pre prekonanie samej seba.

sa túto silu mysle snažím použiť aj v každodenných situáciách. A tiež verím (a na vlastnej koži – ťuk ťuk – pozorujem), že pre imunitu je to veľmi veľké plus! Konečne mám tiež pocit, že som oveľa menej zimomrivá.

 „Pre mňa otužovanie znamená predovšetkým regeneráciu a to ako fyzickú (po športe je to fakt bomba, telo to dá krásne do poriadku), tak aj duševnú – vo vode je potrebné upokojiť dych aj hlavu celkovo, to sa naberajú sily do ďalších dní úplne inak. Zároveň to beriem ako krásnu príležitosť na ďalšie rande s mojou ženou, ktorých nie je nikdy dosť. Navyše je fajn tesne po ponore prežívať vzájomné pocity, niekomu to vyzvoniť jednoducho musím.“ – hovorí Dušan.

Ako teda začať s otužovaním?

Tak čo, nalákali sme vás? Chcete to skúsiť tiež? Odporúčam hlavne začať pomaly a opatrne, pokojne doma v sprche, ako som začínala ja.

Na internete nájdete veľa plánov a výziev pre začínajúcich otužilcov, väčšina z nich vychádza z postupného pridávania času stráveného pod sprchou. Nebojte sa tak začať napríklad na desiatich sekundách.

Keď už si na otužovanie zvyknete v sprche a chceli by ste vyskúšať kúpanie aj v nejakej prírodnej studenej vode, zoberte radšej niekoho so sebou. Nikdy neviete, čo vás môže vo vode stretnúť, a mať vedľa seba parťáka sa vždy hodí. Keď vás nebude musieť zachraňovať, aspoň vám urobí parádnu fotku! Ale určite to nerobte len kvôli nej, hlavne kvôli sebe a benefitom, ktoré vám môže otužovanie priniesť.

Ak sa rozhodnete začať sprchou, ale potom pokračovať v prírode, ponúkame vám pár našich tipov:

  • teplo sa obliecť aj na cestu k otužovaciemu miestu
  • ísť svižne a poriadne sa cestou zahriať
  • veľmi rýchlo sa vyzliecť a bez veľkého premýšľania sa čo najrýchlejšie ponoriť
  • čiapku si nechať na hlave
  • po potopení sa snažiť v pokoji dýchať a celkovo zostať pokojný
  • mať dlane nad vodou, ak nechcete plávať, mrznú tak menej
  • naopak ramená mať pod vodou, aby bolo celé telo vystavené rovnakej miere chladu
  • po vynorení sa rýchlo osušiť a obliecť
  • zahriať sa a snažiť sa neprechladnúť

Dušanov tip pre otužileckých fajnšmejkrov

Keď sa necháte chvíľu po vylezení z vody osušiť vetrom, bude vám rýchlejšie teplo.“ – ja tomu neverím, doteraz som nemala odvahu to vyskúšať, ale dajte mi potom keď tak vedieť, či je to pravda! :-)

Ak by ste si chceli naštudovať teóriu otužovania detailne, určite si zadajte do vyhľadávača meno Wim Hof, to je asi najznámejší ľadový muž na svete. Takzvaná Wim Hofova metóda sa rozšírila ako lavína a aj on iste významnou mierou prispel k súčasnej popularite otužovania.

Na záver by som rada dodala, že ak sa rozhodnete otužovať, nezabúdajte na jedno pravidlo – hlavne s mierou, s rozumom a s radosťou.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články