Práve čítate

Vyskúšali sme babské rady na plný žalúdok. Čo skutočne pomáha?

10225  
Zdieľať: 

Vyskúšali sme babské rady na plný žalúdok. Čo skutočne pomáha?

“Ale no tak Anička, pridaj si. Kto to bude jesť!?” nakladá mi babička tretí kus kapra na tanier a verí, že stavila na správneho koňa. Pri stole nás na Vianoce býva cca 10 a jej misia je jasná: hlavne, nech nič nezostane! Poznáte to? Mňa ani nikto nútiť nemusí a aj tak sa každý rok ocitám v stave obrej bóje, ktorá ťažko prepláva sviatkami. Tak babi, poradíš tiež, ako z toho von?

25. 12. 2020 6 min. čítania Anna Hrábková
Vyskúšali sme babské rady na plný žalúdok. Čo skutočne pomáha?

Úprimne, Štedrý deň pre mňa osobne nič nie je. S dvomi drobcami som rada, keď sa najem. Problém sú večery, kedy deti zmiznú z dosahu a v kombinácii so sviatkami sa v chladničke náhle otvára veľa možností, ako si konečne tiež niečo dať. Za seba teda hľadám radu, čo robiť v taký večer. Keď moja sebakontrola totálne zlyhá a žalúdok potrebuje rýchlu nápravu, aby som vôbec mohla zaspať.

Bezprostredne po žranici

Hneď ako po výdatnom jedle cítite, že ste to prepískli, môže pomôcť kus jablka. Obsahuje pektín, vďaka ktorému sa tie tri rezne a hromada zemiakového šalátu síce nerozplynú, ale lepšie ich strávite.

Na “babskú radu” v tomto prípade nedajte – nepočúvajte, čo vám radí vaša babička! Alebo aspoň nie tá moja. Nedávajte si hneď to sladké, čo vám už nepozorovane prihrala na tanier! Jediná cesta, ako si užiť hlavné jedlo aj dezert a nemať potom pocit na prasknutie, je počkať pred presunom ku kávičke a vanilkovým rožtekom aspoň hodinku alebo dve. Voľné časové okno môžeme stráviť napríklad pohybom alebo rozjímaním o sviatosti pôstu.

Ako zafungovala rada č. 1: pauza medzi chodmi

  • 1 hviezdička z 5
  • Len čo mi bolo lepšie, zaplnila som sa ďalším chodom – vďaka pauze som toho bola schopná zjesť dokonca viac! Toto za mňa nepomohlo…

Ďalšou “osvedčenou” radou sú bylinky a čaje. Funguje vraj fenikel, harmanček, rasca, aníz, mäta, bazalka, zázvor, škorica, puškvorec, slez alebo medovka. Vlastne prvé tri menované sú klasickí pomocníci tráviaceho traktu bábätiek. Mäta sa ale neodporúča, ak trpíte na pálenie žáhy.

Ako zafungovala rada č. 2: bylinky

  • 3 hviezdičky z 5
  • Najlepšie mi býva po mätovom čaji. Skúšala som aj vetvičku bazalky, ale asi by to chcelo väčšie množstvo. Fenikel a rasca majú veľmi silnú chuť, ktorá niekomu môže vadiť sama o sebe, nie ešte s plným žalúdkom.

Ísť proti svojej prirodzenosti?

S plným bruchom by sme sa najradšej zvalili na gauč a hneď si schrupli. Tento medvedí reflex je ale presný opak toho, k čomu by ste sa v záujme odľahnutia žalúdka mali uchýliť (aká irónia v slove “odľahnutie”).

Rada znie teda jasne: vztyk a ideálne pohyb! V ľahu hrozí pálenie žáhy a neschopnosť jedlo poriadne stráviť. Rozhýbané telo naopak naštartuje metabolizmus a aj napriek možnej počiatočnej nevôli vám bude lepšie. Ak sa ale ako ja večer nechcete alebo nemôžete vybrať na prechádzku, postačí aj balkón. Schladiť sa, pretiahnuť postojačky, napríklad aj zavesiť bielizeň alebo inak popracovať – vážne mi po chvíli bolo oveľa lepšie!

Ako zafungovala rada č. 3: pohyb a čerstvý vzduch

  • 4 hviezdičky z 5
  • Chladný čerstvý vzduch a pohyb zahnal pocit prejedenia najrýchlejšie. Len neviem, či to nebolo skôr tým, že večer je taká zima a človek sa už potom ani na nič iné nedokáže sústrediť.

Pite vodu, pite pitnú vodu (alebo čaj)

Ďalšou zo základných babských rád je myslieť na hydratáciu, pretože voda údajne tráveniu napomáha. Aj s prejedeným bruchom je teda dobré mať poruke pohár vody, zeleného čaju alebo minerálky s citrónom.

Ako zafungovala rada č. 4: hydratácia

  • 2 hviezdičky z 5
  • Po vode s citrónom sa mi trochu uľavilo, ale zelený čaj aj obyčajná vodovoda mi po jedle úprimne skôr priťažili.
  • Dokonca som potom v iných zdrojoch našla informácie o tom, že pri a po jedle veľa ľudí naopak piť neodporúča – k žiadnej vedeckej štúdii som sa ale zatiaľ nedostala. Za mňa teda táto rada skôr nefunguje.

Keď chcete skúsiť niečo neobvyklé

Ak sa vám vyššie uvedené rady zdajú veľmi obvyklé, môžete skúsiť niektorú z nasledujúceho zoznamu:

  • Olivový olej – lyžičku s kvapkou citróna alebo octu.
  • Aloe vera – trochu gélu priamo z listov alebo prípravky, ktoré aloe obsahujú.
  • Jogurt – biely, stačí vraj troška.
  • Jedlá sóda – osvedčený typ slovenskej časti našej rodiny. U susedov je v mnohých rodinách bežné dať si po ťažšom jedle Bystrinku – šumivý nápoj z jedlej sódy.
  • Lyžica octu – vínneho alebo jablčného s vodou.
  • Banán – obsahuje draslík, ktorý vraj pomôže nielen s preplneným žalúdkom, ale aj po prehýrenej noci a alkohole.

Lepšie ako plánovať hasenie je prevencia

Či už vám na tanier nakladá niekto iný alebo si neviete povedať vy sami, stále je možné sa tak trochu predpripraviť. Naučiť sa nové zvyky.

Ak začnete trénovať teraz, na Vianoce už budete profíci. Ja sa skúsim vždy pred jedlom poriadne napiť – pokojne polliter vody. Keď už potom príde na rad hodovanie, skúsim to tento rok hlavne všetko spomaliť. Nabrať si menšie porcie a prípadne si až potom pridávať. Vnímať chuť každého sústa, v hlave si ju napríklad aj popisovať. Žuť pomaly. Občas položiť príbor nabok, napiť sa, konverzovať a potom zase znovu začať jesť. Moja babička z toho síce asi veľmi nadšená nebude, ale aspoň nebudem musieť ísť večer cvičiť na premrznutý balkón.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články