Práve čítate

1 kardigán, 6 rôznych outfitov alebo Ako vyťažiť sveter do posledného gombíka

3381  
Zdieľať: 

1 kardigán, 6 rôznych outfitov alebo Ako vyťažiť sveter do posledného gombíka

Tiež nosíte stále ten istý kardigán, maximálne pod ním striedate tričká a blúzky a hovoríte si, že by to chcelo už niečo nové? Nechajte si ho. Ukážem vám, akú parádu s ním ešte môžete urobiť.

27. 2. 2024 4 min. čítania Helena Suchá
1 kardigán, 6 rôznych outfitov alebo Ako vyťažiť sveter do posledného gombíka

Raz som počas zúfalého vyberania vhodného oblečenia na stretnutie zistila, že ma vlastne kolegovia vidia stále v tom istom svetri. Nie že by som nemala nič iné na seba, ale bez niečoho prehodeného cez tričko alebo rolák sa v zime nezaobídem. V saku sa ale cítim našponovane, mikina je super iba ak na online meeting, sveter s rolákom si šetrím na naozaj chladné dni. Kardigán je jednoducho môj bezpečný kúsok oblečenia – nikoho nepohoršuje, zababuším sa do neho, kedykoľvek potrebujem „objať“, a keď mám práve v práci horúcu chvíľku, jednoducho si ho rozopnem. Dá sa kombinovať azda skoro so všetkým – so sukňou, džínsami, šatami a cez víkend pokojne aj s legínami. Ale stále to je len modrý sveter s gombíkmi… Ktokoľvek ma stretáva pravidelne, nespomenie si na to, čo mám pod ním, vidí len to, čo mám hore. (Nebojte sa, periem ho veľmi často a šetrne a v jeho údržbe mi pravidelne pomáha môj milovaný odžmolkovač, ktorý mi robí spoločnosť aj na cestách, ak mám svoj kardigán so sebou.)

Čo sa naučíte na internete, v skrini ako keď nájdete

Hovorila som si, že by som si mohla ten svoj šatník oživiť, kúpiť si nový sveter, možno dva, aj keď moja ruka nakoniec vždy siahne po klasike – som jednoducho konzerva. Počas hľadania svetrovej inšpirácie som narazila na skvelé riešenie, ktoré by môj modrý kardigán mohol vrátiť späť do hry. Existuje totiž veľa tipov a variantov, ako si ho obliekať, viazať a nosiť inak. Z obyčajného svetra môžem mať za chvíľu bolerko, bomberu, zavinovaciu blúzku alebo sveter s hlbokým výstrihom na chrbte a dokonca aj sukňu. Začala som to skúšať podľa video tutorialov, pri niečom som sa zamotala, pri niektorých tipoch som sa naozaj nasmiala a radšej na ne rýchlo zabudla – napríklad práve na tú svetrovú sukňu alebo pokrývku hlavy.

Ale 5 spôsobov som si obľúbila a zaradila ich do mojej obliekacej rutiny. Mám naraz pestrejšie outfity a ešte mi môj nový kreatívny prístup k jednoduchým kúskom oblečenia chvália aj ostatní. Pritom je to také jednoduché, pozrite…

1. Rozopnutá klasika je základ

Ale nebojte sa, toto je iba začiatok. Od niečoho sa predsa len musím odpichnúť a rolák pod rozopnutým svetrom bude u mňa aj naďalej v TOP 5 najobľúbenejšieho kombinovania. Je to rýchlovka – natiahnem tričko, prehodím sveter, kabát a idem (samozrejme aj s oblečenou spodnou časťou outfitu – k svetru sa hodí sukňa aj nohavice, čo mám práve po ruke).

2. Z voľného svetra vypasovaná blúzka

Najjednoduchší spôsob, ako kardigán využiť inak ako iba sveter. Zoberiem si pod neho len jednoduchú podprsenku alebo tielko, zapnem a strčím do nohavíc. Tento spôsob pekne podčiarkne krivky. Chvíľu som si musela zvykať, že si nemôžem sťahovať sveter cez boky. Ale ako sa hovorí – zvyk je železná košeľa a v mojom prípade dobre padnúci kardigán. :-)

3. Obrátená klasika

Nie nie, neopakujem sa ako v prvom tipe. Otočte hlavu o 180° a uvidíte, odkiaľ vietor fúka. Sveter som najskôr otočila, aby som límcový lem, ktorý mávam normálne pri krku, mala teraz okolo pásu a spodný lem tak mám namiesto límca. Ten si môžem rôzne prehnúť alebo nariasim rozšírený vrch, ako potrebujem. Kardigán je naraz viac „babušiaci“, na prvý pohľad vyzerá ako vrchný TOP – má naraz mohutnejší a hranatejší tvar ako bombera.

4. Bolerko bez chrbta v prievane

A ak skúsite tip číslo 3, k štvorke už nemáte ďaleko. Prvý horný gombík si za chrbtom pod svetrom zastrčím do prvej gombíkovej dierky a bolerko je na svete. Pomôže mi doslova odhaliť a zvýrazniť prednosti, kým chrbát a obličky mi neustále drží v teple. Táto vychytávka je fajn ako pléd cez košeľu alebo jednoduché tielko.

5. Zavinovací „crop top“

Tento spôsob je TOP. Nosím ho teraz najčastejšie, a to ako cez tričko, tak cez dlhú košeľu – spodné cípy košele potom priznane trčia spod svetra a vyzerá to perfektne – alebo sa tak aspoň cítim ja a to je hlavné. Chce to sa len zorientovať v gombíkoch a sveter máte za pár sekúnd ako nový.

  • Kým si kardigán oblečiem, otočím ho tak, aby bol spodný lem hore a „límec“ bude naopak dole. Takto si ho hodím na seba.
  • A teraz tie gombíky. Prvý gombík v rade strčím do poslednej dierky v rade – tým si sveter na sebe utiahnem.

  • Chytím sa prvej dierky v rade a pretiahnem cíp svetra cez telo tak, aby som sa dostala s tou dierkou k poslednému gombíku na leme svetra.

  • Hezky si svetr nařasím a případně zahrnu a otočím dovnitř, jak potřebuju. A je to – můžu jít do světa.

6. Vpredu za slušáčku, zozadu disko!

Toto som zo začiatku vnímala ako pekný úlet, ale dnes ma to baví. Kým si však oblečiete sveter opačne, odporúčam vám odpárať visačku, inak na ňu budete celý deň myslieť – tá potvora môže škriabať. V módnych kolekciách sa čoraz častejšie objavujú šaty aj blúzky so zapínaním na chrbte, takže sa nemusíte báť, že budete vyzerať čudne. Mám rada tričká s hlbokými výstrihmi na chrbte, tak prečo by som takto nemohla nosiť aj sveter?

Tak a je to. To experimentovanie vyzerá tak bláznivo ako znie, však? Okukanému oblečeniu, ktoré už nás možno nebaví, nemusíme dávať zbohom. Stačí ho len chytiť za opačný koniec a dobre ho nakombinovať s jednoduchými kúskami z vašej skrine. A ak máte tiež nejaké vlastné hinty, ako povýšiť obyčajný sveter na módny top, som jedno ucho a oko – podeľte sa o to s nami napríklad na Facebooku, alebo Instagrame.

Tak nech vám to pristane!

Vybehnite von vo veľkom štýle

Vybehnite von vo veľkom štýle

Vyberte si z funkčného oblečenia do každého počasia.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články