Práve čítate

Kde hľadať svoje vysnívané svadobné šaty? Spýtali sme sa profíkov

2832  
Zdieľať: 

Kde hľadať svoje vysnívané svadobné šaty? Spýtali sme sa profíkov

Aj keď si to neuvedomujeme, k svojmu svadobnému dňu smerujeme odmalička. V piatich rokoch sme si zo záclony vyrábali závoj, neskôr milovali Svadby podľa Mary a teraz na Instagrame plačeme pri videách dojatých ženíchov pri prvom pohľade na nevestu. Čo ale robiť, keď sa váš skutočný deň s veľkým D blíži? Spýtala som sa tých najpovolanejších, ako správne vybrať TIE šaty.

18. 2. 2023 4 min. čítania Markéta Olšáková
Kde hľadať svoje vysnívané svadobné šaty? Spýtali sme sa profíkov

„Chcem, aby ľudia videli šaty, ale sústredili sa na ženu v nich,“ prezradila svoje tajomstvo legendárna návrhárka svadobných šiat Vera Wang. Túto vetu som mala na mysli, keď som sa počas septembrovej svadby na detskom tábora mala pred 90 hosťami vydať. Vedela som, že chcem, aby šaty sedeli k mojej povahe, neboli príliš odhaľujúce (nemám konfekčnú postavu) a nechcela som za ne zaplatiť majland. 

Po niekoľkých zúfalých pokusoch o nákup na e-shope, kde mi šaty vôbec nesedeli (čo by hrozilo aj pri šatách z druhej ruky), neboli z extra kvalitných materiálov a nepoznala som ich pôvod (aj keď mi imponovala cena), som do akcie povolala maminu. Tá ako bývalá krajčírka podľa návodu na Pintereste vytvorila domácu figurínu s mojimi mierami a na svete bol kúsok, ktorý som nemohla stretnúť na ďalších desiatich nevestách. Ak ale nemáte takú zručnú mamičku ako ja a nechcete so svojimi životne dôležitými šatami riskovať rande naslepo, máte niekoľko možností…

Vešiaky plné možností

„Asi 90 % klientok si u nás šaty požičia a 10 % kúpi,“ popisujú mi realitu Iva a Eliška, ktoré spolu v Prahe založili unikátny svadobný butik OUI boutique. Za požičané šaty podľa nich zaplatíte 2,5 až 3-krát menej ako za kúpené.

FOTO: ARCHIV OUI BOUTIQUE

„Požičanie je skvelá forma sustainable fashion, kedy šaty nájdu využitie hneď niekoľkokrát a nevesta presne vidí, čo skúša. Nemusí si niekoľko mesiacov iba predstavovať konečný výsledok, môže hneď doladiť topánky, šperky alebo závoj a šaty sa dajú aj mierne upraviť dočasným spôsobom. „Môžeme poslúžiť tým, že sme v každých šatách videli niekoľko neviest a na prvý pohľad vieme, či postave nevesty daný strih lichotí,“ vymenovávajú výhody svadobné ambasádorky.

„Keď som si ako dievča predstavovala svoje svadobné šaty, boli smotanové a s veľkou sukňou. Ale keď som prišla do svadobného salónu a vyskúšala si jedny presne podľa mojich predstáv, vôbec to nebolo ono a zrazu som nevedela, čo ďalej. Našťastie, slečny v butiku to mali v oku a vybrali mi šaty, ktoré keď som si obliekla, vedela som, že je zo mňa nevesta. Boli ľadovo biele, jednoduchý strih, úplný opak mojich predstáv, ale od dojatia, že som našla svoje ŠATY, som mala slzy v očiach.“ – Lenka, čitateľka

Po svojej skúsenosti so skúškou šiat večer pred svadbou však Lenka ostatným budúcim nevestám radí: overte si, kto mal šaty požičané pre vami a urobte si čas na final skúšku v salóne pri prevzatí. Lenka mala šaty po tehotnej neveste, ktorej ich museli rozšíriť, a keďže nemala čas prevziať si šaty osobne a vyskúšať si ich v salóne, pravdepodobne krajčírky upravili len dĺžku šiat podľa prvej skúšky a nadbytočná šírka šiat trochu komplikovala šnurovanie živôtika pri obliekaní v deň svadby.

  • Dajte na prvý dojem. Ako vyzerá, aká je v ňom atmosféra a servis?
  • Mrknite na web a Instagram, kde uvidíte aspoň ukážku aktuálnej ponuky. Chápete koncept butiku? Má od všetkého niečo, alebo je skôr minimalistický/boho apod.? Máte poňatie o cenových reláciách?
  • Výška poplatku za fitting by sa mala rovnať adekvátnemu servisu, strávenému času a súkromiu pri skúške.
  • Butik ponúka krajčírske úpravy a čistenie v cene.
  • Vopred v ňom s vami preberú dôležité dáta, lokalitu a štýl svadby.
  • Venujú vám plnú pozornosť a asistenciu pri obliekaní.

Keď vám šaty hovoria paní

Finančne najnáročnejšie riešenie s množstvom výhod. To je šitie na mieru. Podľa Ivy a Elišky by ste ale mali presne vedieť, čo chcete a len hľadať niekoho, kto vašu predstavu zrealizuje. „Neodporúčame šitie na mieru nevestám, ktoré sa dobre nepoznajú a nevedia, čo im pristane. Dizajnér bude vždy tlačiť svoju víziu a predstavu,“ varujú. Vlastné šaty „na telo“ majú podľa nich sentimentálnu hodnotu, sú otvorené akýmkoľvek úpravám a môžete ich prípadne predať.

FOTO: IV. SANTA

Svoje vie o šatoch na mieru návrhárka Veronika Kostková, ktorá vlastní wedding atelier v Bratislave: „Šitie na mieru je vhodné pre nevesty, ktoré nenájdu svoj vysnívaný model v salóne, nemajú konfekčnú veľkosť alebo hľadajú model vytvorený len pre ne. Môžu sa v nich napríklad fotiť aj mimo svadobný deň, aby nemuseli toľko odbiehať od hostí, nemusia sa báť, že šaty počas zábavy zničia, a zostanú im ako celoživotná spomienka na veľký den.“ Návrhárka ale sama priznáva, že sú typy žien, ktoré stresuje, keď šaty nevidia hneď a nemôžu si ich vyskúšať ako v požičovni.

FOTO: VIKTÓRIA AKBÁRIOVÁ (VLEVO), IV. SANTA (VPRAVO)

Čo nevestu čaká, keď sa rozhodne pre šaty na mieru? Celý proces začne rozhovorom, potom príde na rad spoločný výber materiálov, tvorba niekoľkých návrhov šiat aj s cenou a ich výber. Potom prichádza meranie a následná príprava šiat na skúšku (spravidla sú tri). Prvá skúška je zo skúšobného materiálu, riešia sa úpravy, tvar a hĺbka výstrihu a typ sukne a rukávov. Na druhej skúške sú šaty pripravené z finálneho materiálu a podľa úprav. Rieši sa ich dĺžka závisiaca od vybraných svadobných topánok. Finále je dva týždne pred svadbou, kedy sa ešte upravuje zapínanie, pretože nevesty veľakrát kvôli stresu schudnú. „Časový horizont šitia je 6 až 9 mesiacov pred svadbou,“ dodáva Veronika.

FOTO: VIKTÓRIA AKBÁRIOVÁ

Tip Veroniky: Čo s róbou po svadbe?

Šaty dajte profesionálne vyčistiť, uskladnite ich, ale určite nie v skrini na vešiaku. Zabaľte ich do bieleho hodvábneho alebo strihového papiera, zložte a uložte vo veľkej škatuli na suché tmavé miesto. Raz za rok ich vyvetrajte a skontrolujte, či nežltnú (hlavne ak na nich sú flitre alebo kamienky).


Ako vyzerajú svadobné šaty roku 2023?

Trendy hovoria jasne. Sú udržateľné. Myslia na prírodu a dobrý pocit nevesty. Spýtali sme sa na ne návrhárky Hanky Prchalovej, ktorá stojí za brnenskou značkou udržateľných svadobných šiat na mieru TO. GET.HER.

Čo si máme predstaviť pod pojmom „udržateľné svadobné šaty

Jednou z ciest k udržateľnosti je použitie organických certifikovaných materiálov, ktoré bývajú najdrahšie. Ale nie vždy. Napr. ľanové šaty, ktoré sa perfektne hodia na svadby v prírode alebo v obľúbených vidieckych usadlostiach a stodolách váš rozpočet určite nezruinujú. Ďalšou cestou je vybrať si taký outfit, aby sa dal využiť aj po svadbe. Často šijem nevestám farebné šaty alebo rozdeľujem svadobný outfit na niekoľko samostatných kusov, ktoré ľahko skombinujú so svojím oblečením. Posledným variantom je prešiť šaty po mamine, alebo vyradený model zo salóna. Takáto príležitosť ma stretla len párkrát a sama som sa čudovala, ako šikovne sa dajú pretvoriť „šľahačkové“ tylové maxi šaty na elegantný a súčasný look. Pri tejto možnosti ale musí nevesta prispôsobiť svoje představy obmedzenému množstvu materiálu a konkrétnemu strihu šiat.

Ktoré udržateľné materiály sú najviac trendy? A ktoré máte rada?

Ako aktuálny trend vnímam skôr zvýšený záujem poznať zákulisie značky a dôraz na väčšiu transparentnosť. Ja osobne milujem vyšívané hodvábne organzy od svojho nemeckého dodávateľa. Dodávajú šatám luxusný vzhľad. Keby som si ale mala vybrať látku na šaty pre seba, určite by to bol mierumilovný hodváb a úplne strohý minimalismus.

O koľko finančne nákladnejšie sú udržateľné šaty na mieru?

Nepovedala by som, že tvorba svadobných šiat na mieru musí byť výrazne drahšia ako požičovňa a salóny. Naopak, už spomínané ľanové šaty budú pravdepodobne aj lacnejšie. Ak sa šaty šijú z luxusnejších hodvábnych látok, samozrejme drahšie sú. Benefitom ale je, že máte jedinečný model na mieru presne podľa vašich predstáv. A pohodlie, ktoré prírodné látky prinášajú, je neporovnateľné. Priemerná cena šiat v mojom štúdiu vychádza cca na 25 000 korun, teda niečo cez 1 000 eur. Ale šila som šaty aj za 15, či za 40 tisíc.

„Aj ja som zrecyklovala svadobné šaty po mojej mamine, nie však na vlastnú svadbu, ale oveľa skôr, na stužkovú. Šaty mali krásny vrch, z bavlnenej čipky, možno aj ručne robenej, strihnutej pod prsiami, a k tomu saténová, mierne rozšírená sukňa. Sukňu sme strihli po kolená, šaty zafarbili na čierno a unikátny model na slávnosť na konci strednej školy bol na svete. Krajšie šaty som na stužkovej nevidela :-).“ Lenka – čitateľka

Oblečte do udržateľných materiálov seba i svoju domácnosť. Prelistujte si online katalóg s našimi jarnými udržateľnými kolekciami.

6 vecí, ktoré berte do úvahy

Ako vidíte, ohľadom výberu tých správnych šiat panuje niekoľko názorov. Univerzálna rada ale existuje: odpovedzte si na nasledujúce otázky:

  1. Uprednostňujete komfort, alebo ste ochotná sa ho čiastočne vzdať pre efektnejší vzhľad?
  2. Aké šaty sa hodia k miestu svadby? Napr. flitre vyzerajú lepšie na zámku ako na lúke.
  3. Čo na svojej postave chcete zakryť, alebo zvýrazniť? Aký máte typ postavy? Jablko, hrušku, presýpacie hodiny, obdĺžnik alebo obrátený trojuholník?
  4. Chcete prírodné, alebo umelé materiály? Prírodné bývajú drahšie, ale umelé už sú tiež na vysokej úrovni.
  5. Dokážete si v šatách predstaviť pohyb, sedenie, tanec, hodovanie?
  6. Sedia šaty k vašej povahe, alebo sa musíte pretvarovať? Ako sa cítite pri prvom pohľade na ne?

Jednoducho, každá nevesta je iná, každá má iné nároky a požiadavky. Je len na vás, ktorou cestou pôjdete. Na jej konci ale bude stáť jedna krásna manželka a dojatý manžel.

Foto: Archív OUI boutique, archív Veronika Kostková, archív TO.GET.HER a Halina Sikora (úvodní foto)

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články