Práve čítate

Pustila som sa do batikovania a vrátila do skrine oblečenie, ktoré bolo na vyradenie

2690  
Zdieľať: 

Pustila som sa do batikovania a vrátila do skrine oblečenie, ktoré bolo na vyradenie

Skúšali ste niekedy batikovať? Ja naposledy ako dieťa, na tábore. Nabatikovala som si vtedy tielko červenou farbou a aj keď je to už takmer dvadsať rokov, doteraz si presne pamätám, ako vyzeralo. U babičky na Morave som v ňom vtedy behala skoro celé prázdniny a mamina s babičkou mali radosť, že na ňom nie sú veľmi vidieť fľaky od ovocia zo záhrady.

17. 7. 2022 4 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Pustila som sa do batikovania a vrátila do skrine oblečenie, ktoré bolo na vyradenie

Tento rok som sa do batikovania pustila znova, teraz už ako mama rok a pol starého chlapčeka. Ak máte malé deti, verím, že rovnako ako ja nájdete v ich šatníku nejeden svetlý kúsok oblečenia plný fľakov, ktoré nechcú pustiť. Vo svojej skrini zase možno máte nejaké to zaprané tričko, ktoré už sa vám veľmi nechce nosiť. A práve batikovanie je podľa mňa skvelý spôsob, ako takémuto zničenému oblečeniu vdýchnuť nový život. V batike sa to stratí a výsledok je super!

Čo sa hodí vedieť, kým budete batikovať

Techník batikovania existuje množstvo. Azda všetky ale majú spoločné nasledujúce body:

  • Potrebujete svetlý kus oblečenia z prírodných materiálov, ako je bavlna alebo hodváb.
  • Nezabudnite použiť gumové rukavice, aby ste nedopadli ako ja! Čierno-modré ruky som mala ešte 3 dni.
  • Pri farbení pracujte s vlhkým textilom.
  • Pred batikovaním (aj po) oblečenie vyperte bez aviváže. Vďaka tomu bude látka dobre prijímať farbu.
  • Po usušení čerstvo nabatikovaný kúsok vyžehlite.

Ako oblečenie viažem, aby malo pekné vzory?

Na fotkách môžete vidieť klasickú viazanú batiku, ktorá je asi najľahšia. Odporúčam ju skúsiť, ak s batikovaním iba začínate.

Robí sa to tak, že vypraný kus oblečenia na najrôznejších miestach pevne zviažete špagátikom. Na mieste viazania sa látka nezafarbí a vznikne vzor. Ja namiesto špagátika radšej používam gumičky, pretože pri záverečnom rozstrihávaní špagátika hrozí, že by som nechtiac prestrihla látku.

  • Ak chcete kruh, chyťte kus látky na mieste, kde má vzniknúť, a zagumičkujte.
  • Pre pruhy zagumičkujte oblečenie pozdĺž celého obvodu tam, kde majú byť pruhy.
  • Na tričku môžete vytvoriť aj špirálu – drevený kolík prichyťte do stredu trička a začnite ním točiť. Tým vytvoríte z trička špirálu. Tú zafixujte tromi gumičkami (vznikne 6 pruho).

Návod na batikovanie oblečenia

Metód batikovania je niekoľko. Táto je taká najklasickejšia a podľa mňa aj ľahká. Môžete sa do toho pustiť pokojne aj s deťmi, ak ich už máte o niečo staršie ako ja.

Budete potrebovať:

  • oblečenie, ktoré budete farbiť
  • farbu na textil
  • ocot (ak je tak uvedené v návode na farbe)
  • dostatočne veľký hrniec
  • lyžicu alebo starú varešku
  • gumičky (klasické z domácich potrieb) alebo špagátik

Postup:

  1. Vybrané oblečenie som si zagumičkovala podľa vzorov, ktoré som si vybrala.
  2. Keď bolo oblečenie obviazané, pripravila som si farbiaci kúpeľ podľa návodu na obale. Najskôr som ohriala vodu, rozmiešala v nej farbu a pridala soľ.
  3. Oblečenie som navlhčila, vložila do farby a nechala pôsobiť podľa návodu na obale.
  4. Po uplynutí doby pôsobenia som vyliala vodu a oblečenie dala do octového roztoku.
  5. Nakoniec som látku poriadne prepláchla čistou vodou, vyžmýkala, zavesila a suché vyžehlila.

Ďalšie spôsoby batikovania

Batikovať môžete ale aj za studena, savom a dokonca aj v mikrovlnke alebo s použitím batikovacieho vosku.

Za studena

Na túto metódu potrebujete farbu na textil s použitím za studena a gumičky alebo špagátik. Opäť začnite tým, že si oblečenie zaviažete, namočíte do studenej vody a ľahko vyžmýkate. Môžete farbiť celú látku, ale tiež sa dá nanášať farba štetcom alebo aplikátorom, takže textil môže byť pokojne aj dúhový. Potom daný kúsok dajte do fixátora, vyžmýkajte a nechajte uschnúť.

Batikovanie savom

Veľmi obľúbená metóda, ktorá má hneď od základu veľký rozdiel: budete potrebovať tmavú látku. Nebudete totiž farbiť, ale odfarbovať. Okrem textilu si pripravte savo, rozprašovač/štetec a podložku, aby ste nezničili povrch stola. Pripravte si roztok (buď čisto savo, alebo ak chcete motív menej sýty, môžete ho nariediť) a farbite pomocou štetca, alebo roztok nalejte do rozprašovača a striekajte na textil. Použiť môžete aj šablóny, ktorými časť látky zakryjete. Oblečenie potom dobre vyplákajte a vyperte.

Batikovanie v mikrovlnke

Oproti fixácii farieb v hrnci má batikovanie v mikrovlnnej rúre výhodu, že si môžete nakresliť takmer čokoľvek. Začnite tým, že v miske rozmiešate časť farby. Navlhčené oblečenie položte na podložku a začnite kresliť buď štetcami alebo injekčnými striekačkami. Keď budete so svojím dielom spokojní, oblečenie zložte a umiestnite do vrecúška s dierami. Ten dajte asi na 7 min. do mikrovlnnej rúry. Potom oblečenie poriadne prepláchnite, vyperte, usušte a vyžehlite.

Vosková batika

Vosková batika je podľa mňa pomerne náročná. Môžete sa umelecky vyšantiť, ale musím vás varovať – výsledok sa ťažko predvída. Časť textilu zakryjete voskom, na ktorý sa farba nechytá. Látku je potrebné poriadne natiahnuť (napríklad do kruhu na vyšívanie), potom môžete nanášať vosk štetcom alebo pečiatkou. Hlavne  odporúčam použiť podložku na pracovnú plochu, aby ste si nezničili stôl. Oblečenie vložte do farby na textil za studena a postupujte podľa návodu na obale. Nakoniec vosk odstráňte, alebo pokračujte vo farbení. Pre viacfarebný efekt môžete znovu naniesť vosk a textil opäť zafarbiť (postupne od svetlých farieb po tmavšie). Vosk odstránite vyvarením (nezabudnite ale oblečenie zaťažiť, pretože vosk vypláva na povrch) alebo pomocou žehličky (cez pijavý papier, noviny, alebo servítku, ktoré počas žehlenia niekoľkokrát vymeníte. Nezabudnite dať pijavú vrstvu na látku aj pod ňu, aby sa vám vosk nevsal na druhú stranu oblečenia alebo na podklad).

Myslím, že sa ešte niekoľkokrát do batikovania pustím. Nielenže je to nostalgická spomienka na detstvo a dokáže zachrániť aj zničené oblečenie, ale aj sa vracia do módy. Nakoniec – aj v kolekciách Tchibo sa často batikované kúsky objavujú.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články