Čo sa týka hranolčekov, tak tie budete milovať. Zabudnete na zemiakové a keď nezoženiete paštrnák, budete sa mordovať aj s petržlenom, len aby ste si na nich mohli pochutnať. Áno, paštrnák chutí skoro rovnako ako petržlen, preto má v kuchyni aj podobné využitie. Ja mám sladkastú chuť paštrnáku aj petržlenu veľmi rada a hranolčekom veľmi pristane. Hranolčeky sú pečené v rúre, len zľahka obalené olivovým olejom, a keď si počkáte a necháte ich trocha zapiecť, až budú mať tmavohnedé hrany, budete prekvapení, aké dobré jedlo sa dá z toho „prerasteného petržlenu“ pripraviť.
Mimochodom, paštrnák je vhodný pre začínajúcich záhradkárov, pretože je nenáročný na pôdu, nepotrebuje nijakú zvláštnu starostlivosť a úroda je (vďaka jeho veľkosti) zaručene väčšia ako pri petržlene Paštrnák je vhodný aj ako podporný prostriedok na zníženie vysokého tlaku a pomáha aj pri močových a obličkových kameňoch. Povzbudzuje aj chuť do jedla, ale to potrebovať nebudete, pretože paštrnákové hranolčeky zjete aj bez povzbudzovania.
Suroviny
4 stredne veľké paštrnáky
4 ‒ -6 lyžíc olivového oleja
šťava z ½ citróna
1 hrsť posekaného koriandra
1 hrsť posekaného hladkolistého petržlenu
Postup
Rúru predhrejeme na 200 °C. Paštrnák umyjeme a starostlivo olúpeme. Nakrájame ho na rovnako veľké hranolčeky, aby sa rovnomerne prepiekli. Vo veľkej mise premiešame olej s citrónovou šťavou a hranolčeky v ňom obalíme. Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme naň hranolčeky. Pečieme zhruba 15 minút do zlatista a chrumkava. Potom vyberieme, necháme trocha vychladnúť, posypeme koriandrom a petržlenovou vňaťou a podľa chuti pokvapkáme olivovým olejom.