Práve čítate

Paštrnákové hranolčeky

3923  
Zdieľať: 

Paštrnákové hranolčeky

Paštrnák je môj objav. Hoci nikdy presne neviem, ako sa správne volá, každopádne je to skvelá zelenina a nechápem, prečo som si ho nevšimla už skôr. Pripomína obrí petržlen. Je to vlastne taký jeho veľký brat. Mňa teda uchvátil práve svojou veľkosťou. Z jedného paštrnáku pripravíte jedlo pre dvoch.

11. 11. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Paštrnákové hranolčeky

Čo sa týka hranolčekov, tak tie budete milovať. Zabudnete na zemiakové a keď nezoženiete paštrnák, budete sa mordovať aj s petržlenom, len aby ste si na nich mohli pochutnať. Áno, paštrnák chutí skoro rovnako ako petržlen, preto má v kuchyni aj podobné využitie. Ja mám sladkastú chuť paštrnáku aj petržlenu veľmi rada a hranolčekom veľmi pristane. Hranolčeky sú pečené v rúre, len zľahka obalené olivovým olejom, a keď si počkáte a necháte ich trocha zapiecť, až budú mať tmavohnedé hrany, budete prekvapení, aké dobré jedlo sa dá z toho „prerasteného petržlenu“ pripraviť.

Mimochodom, paštrnák je vhodný pre začínajúcich záhradkárov, pretože je nenáročný na pôdu, nepotrebuje nijakú zvláštnu starostlivosť a úroda je (vďaka jeho veľkosti) zaručene väčšia ako pri petržlene Paštrnák je vhodný aj ako podporný prostriedok na zníženie vysokého tlaku a pomáha aj pri močových a obličkových kameňoch. Povzbudzuje aj chuť do jedla, ale to potrebovať nebudete, pretože paštrnákové hranolčeky zjete aj bez povzbudzovania.

pastrnakove hranolky 00463

Suroviny

4 stredne veľké paštrnáky
4 ‒ -6 lyžíc olivového oleja
šťava z ½ citróna
1 hrsť posekaného koriandra
1 hrsť posekaného hladkolistého petržlenu

Postup

Rúru predhrejeme na 200 °C. Paštrnák umyjeme a starostlivo olúpeme. Nakrájame ho na rovnako veľké hranolčeky, aby sa rovnomerne prepiekli. Vo veľkej mise premiešame olej s citrónovou šťavou a hranolčeky v ňom obalíme. Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme naň hranolčeky. Pečieme zhruba 15 minút do zlatista a chrumkava. Potom vyberieme, necháme trocha vychladnúť, posypeme koriandrom a petržlenovou vňaťou a podľa chuti pokvapkáme olivovým olejom.

 

pastrnakove hranolky _MG_6265

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články