Práve čítate

Prázdniny s maminou? Vyrážame na pirátsky týždeň!

1689  
Zdieľať: 

Prázdniny s maminou? Vyrážame na pirátsky týždeň!

Poriadne letné dobrodružstvo nemusí byť len výsadou tatinov, zažiť sa dá totiž aj s mamou. Hlavne keď sa mamička premení na neohrozenú pirátsku kapitánku Niam, dobrodružnej plavbe nestojí nič v ceste.

26. 5. 2020 8 min. čítania Denisa Charvátová
Prázdniny s maminou? Vyrážame na pirátsky týždeň!

Poďte trochu oprášiť svoju vlastnú detskú dobrodružnú dušu. Ako dieťa som milovala foglarovky a vždy si hovorila, že raz budem ako Rikitan v sukni z Chlapcov od Bobrej rieky. Dospelosť však priniesla množstvo povinností a na dávne „malé“ sny už veľakrát nezostáva čas a energia. Lenže leto má byť plné detských dobrodružstiev. Keď nie je po ruke tatino, a to už z akéhokoľvek dôvodu, je ideálny čas opäť v sebe zobudiť to malé dieťa, zahodiť dospelácke zábrany a chytiť sa poriadne kormidla. Tu je môj návod na týždeň plný pirátskych dobrodružstiev, na ktoré deti budú spomínať ešte dlho po prázdninách. A nebojte sa – naozaj sa na šíre more ani iné divoké vody nevydáte. :-)

Sama s deťmi aj spoločne s priateľmi

Na pirátsku cestu sa môžete vydať aj s priateľmi. Čím viac detí, tým väčšia zábava. My sme sa na plavbu vybrali s kamarátkou a jej deťmi. Keďže sa nie vždy podarí všetkým uvoľniť sa na celý týždeň (často práca dovolí len predĺžený víkend), alebo chcete v rámci celého prázdninového týždňa podnikať aj výlety a iné akcie, sú pirátske úlohy navrhnuté na 5 dní. Nesú sa v duchu pirátskych pravidiel a hier. Na pirátsku cestu sa vstupuje s pasom piráta, ktorý sa dá získať iba na chodníku odvahy. Ten môžete podniknúť buď spoločne niekedy dopredu, alebo práve ním otvoriť pirátsky týždeň. Potom si už stačí len obliecť kostýmy a ideme na to!

Pirátsky chodník odvahy

Pirátsky chodník odvahy

Kým vyrazíte na pirátsky týždeň, nechajte deti splniť skúšku odvahy!

Prečítať článok

Deň 1. – Večer pred vyplávaním

Prvý večer by mal byť zoznamovací. Kapitánka Niam (mamička v kostýme) sa deťom predstaví a prezradí, že nie je kapitánom z bojovky, ale prekvapením práve v podobe maminy. Vysvetlí im cieľ cesty, ktorou je samozrejme plavba na pirátskej lodi za pokladom, a pozve ich na palubu.

Čo budete potrebovať:

  • Kostým piráta
  • Mapu plavby
  • Zlaté mince
  • Desatoro správneho piráta

Je dobré si vopred pripraviť mapu, na ktorej budete značiť prejdené etapy plavby pomocou zlatých pirátskych mincí, a to tak, že ich budete klásť na nakreslené kolieska smerom k Ostrovu pokladov. Každá splnená úloha znamená menej voľných políčok na mape na ceste k ostrovu. Na zakrývanie cesty sme si zadovážili špeciálne pirátske zlaté mince s lebkou. Kapitánka musí takisto večer predstaviť desatoro správneho piráta, z ktorého budú vychádzať úlohy.

Mapu si môžete urobiť sami, najlepšie na vopred upravený papier s efektom starého papiera – návod naň nájdete tiež v článku o chodníku odvahy. Políčka vyrobíte jednoducho obkreslením euromince a následne ich spojíte prerušovanou čiarou.

Pirátske kostýmy a vstupný test

Kým deti dostanú svoje pirátske kostýmy, v ktorých budú plniť väčšinu úloh, musia prejsť vstupným testom piráta. Je to skôr pre zábavu a navodenie správnej atmosféry. Ak odpovedia na väčšinu otázok áno, sú pripravené. Vitajte na našej dobrodružnej plavbe!

Deň 2. – zoznámenie sa s loďou a vztýčenie vlajky

Prvý deň sa ponesie v znamení kreativity, pretože pirát si musí nápadito poradiť v každej situácii. Dopoludňajšia časť spočíva v tom, že si deti pripravia svoje pasy piráta, ktoré získali na chodníku odvahy. Ich prvou úlohou bude vymyslieť si pirátske meno a stanoviť si pirátsky vek. Následne si namaľujú vlastný pirátsky portrét.

Čo budete potrebovať:

  • Pas piráta získaný na chodníku odvahy
  • Malé vlajočky alebo kúsky látky, ktoré neskôr pripevníte na paličky
  • Výkres vo formáte min. A3 (my sme mali A2)
  • Fixky obyčajné
  • Akrylové fixky rôznych farieb
  • Veľkú pirátsku vlajku
  • Pirátske nástroje – ďalekohľad, šable
  • Mapu plavby

Vlajka pirátov

Keď majú deti hotové, rozdajte im vlajočky (prvá úloha, za ktorú môžu získať zlaté mince). My sme si zadovážili malé biele na plastovej tyčke (zoženiete napríklad v papiernictve). Ak ich nemáte k dispozícii, stačí nastrihať starú bielu plachtu alebo tričko na kúsky a tie potom pripevniť na paličku. Každý malý pirát má za úlohu vymyslieť si svoju vlastnú pirátsku vlajku, pod ktorou by sa chcel plaviť.

Namaľujte lode!

Poobede už bude tvorenie hromadné. Cieľom je spoločnými silami na väčší výkres namaľovať loď, na ktorej pirátska banda vypláva a ktorá vám môže celý týždeň visieť na stene. Samozrejme jej musíte vymyslieť aj poriadne pirátske meno! To potom vyplňte do pasu piráta, pretože všetci sa plavíme na jednej lodi.

Zložte pirátsku pieseň

Ďalšou dôležitou úlohou dňa je váš pirátsky popevok alebo hneď celá pieseň. Jej spev sprevádza vztýčenie hlavnej pirátskej vlajky, ktorú piráti musia celý týždeň dôkladne strážiť. My sme kúpili klasiku – lebku s prekríženými kosťami a zavesili ju na záhrade na strom.

Ako odmena za celodennú kreativitu bola deťom rozdaná pirátska výbava – kompas, ďalekohľad pre deti a pirátska sada. Po druhom dni sú na mape zakryté mincami 2 políčka, tj. za každú splnenú úlohu jedno políčko.

Deň 3. – Pirátska skúška zdatnosti

Deň tretí vychádza z desatora správneho piráta a nesie sa v duchu pirátskej olympiády. Urobte niekoľko stanovíšť, kde budú deti získavať ďalšie zlaté mince do mapy.

Čo budete potrebovať cez deň:

  • Šišky, terč, niekoľko paličiek
  • Farebnú lepenku, tyčku
  • Kriedu/špagátik/múku
  • Hlbšiu lyžicu, vodu, loptičku
  • Špagát

Čo budete potrebovať večer:

  • Baterky
  • Sviečky a poháre
  • Vopred ukradnutú vlajku

Stanovište prvé – traf morského tuláka

Keďže pirát čelí mnohým nepriateľom, musí mať dobrú mušku, aby sa ubránil. Prišpendlite na strom terčík, do ktorého deti budú strieľať šiškami (delovými guľami). Majú päť pokusov a pre získanie zlatej mince musia trafiť aspoň trikrát.

Stanovište druhé – pirátsky postreh

Malí piráti budú musieť čo najbližšie k zemi chytiť padajúcu palicu. Ako meradlo vám poslúži dlhšia palica, ktorú oblepíte v rôznej výške farebnou lepenkou a zabodnete do zeme. Stanovte si hranicu, v ktorej je úloha splnená. Zoberte ľahkú drevenú (alebo bambusovú) tyčku a nečakane ju pusťte. Malý pirát ju musí chytiť čo najnižšie. Za splnenie opäť pribúda zlatá minca.

Stanovište tretie – aby si nepadol do rúk nepriateľov, bež ako o život

„Piráti na svoje bárke vypili veľa pálenky a boli prepadnutí. Uteč!“ Zapichnite palicu do zeme a stanovte cieľovú rovinku. Deti sa musia sklonené 10-krát otočiť okolo palice a potom čo najrýchlejšie dobehnúť do cieľa.

Stanovište štvrté – krátka prechádzka do vodného hrobu!

Každému pirátovi sa môže stať, že ho zajmú a bude kŕmiť rybičky. Preto by mal dokázať chodiť po lane, aby sa mu lepšie skákalo do hlbín mora. Namaľujte ho na cestu deťom kriedou a ak nemáte takúto možnosť, natiahnite špagátik alebo len nasypte múku do rovnej čiary. Väčšie deti si zoberá do pusy lyžicu s vodou, menšie s loptičkou. Cieľom je samozrejme dôjsť na koniec bez toho, aby vodu vyliali či im spadla loptička.

Stanovište piate – pirát je dobrý šplhač

Zadanie je jasné, zvoľte vám najviac vyhovujúci variant. Deti môžu liezť na strom alebo šplhať po lane. Lano pripevnite na konár stromu a stanovte výšku, kam musí vyliezť.

Nemilé prekvapenie/Zrada

Ale čo sa počas dňa nestane. Niekto ukradol pirátsku vlajku. Musíte ju získať späť, ale nepadnúť pritom do zajatia nepriateľskej posádky. Počkajte na zotmenie a pustite sa do večernej hry.

Ak ste sama, ste len jedna nepriateľská hliadka, ak máte so sebou kamarátku, budete hliadky dve. Rozmiestnite okolo seba zapálené čajové sviečky v pohároch a zoberte do rúk baterky. Stojíte v čele a pomaly sa s baterkou otáčate. Deti musia sfúknuť všetky sviečky (nepriateľ ich teda neuvidí), aby mohli ukoristiť späť vlajku, ktorú máte za chrbtom. Keď sú ožiarení baterkou, musia sa vrátiť späť na štart, pretože ich chytila nepriateľská hliadka.

Po treťom dni je na mape mincami zakrytých 5 políčok za olympiádu.

Deň 4. – Výletná plavba

Aj pirát musí opustiť loď a poznať ostrov, kam sa doplavil. Ranná úloha znie – vydajte sa ulúpiť kus žvanca, ktorý vám pomôže prežiť deň na neznámom ostrove.

Čo budete potrebovať:

  • krabičky na potraviny
  • kostýmy, baterky, čelovky, ďalekohľad
  • papiere, ceruzky
  • stan, spacáky, karimatky
  • chladiacu tašku s jedlom…

Dajte deťom krabičky a menším kľudne pomôžte pripraviť do nich desiatu. A váš výlet? Ak máte v okolí rybník na kúpanie alebo inú vodnú plochu, cieľ je jasný. Ak tieto možnosti nemáte, vyrazte napríklad na kúpalisko alebo k bazénu, kde malí piráti musia zložiť skúšku z plávania a preplávať vami vopred danú vzdialenosť. Za zlatú mincu samozrejme. Potom sa poriadne posilnite pripravenou desiatou.

Ak máte nafukovací čln, môžete aj pirátskych kadetov učiť pádlovať po vode. Aj to patrí medzi schopnosti správneho piráta.

Dobrodružná prespávačka

Spoznávanie objaveného ostrova nekončí! Na jeho lepšie spoznanie na ňom musíte aj prespať. Ak ste trochu bojazliví (ako ja), zvoľte radšej záhradu, ak vo vás drieme neohrozený duch, zoberte stan a hor sa hľadať ideálne miesto na nocľah do lesa.

Nebojíte sa? Dajte si noc pod širákom. Vyzbrojte sa kostýmami, baterkami, čelovkou, dobrým jedlom a pálenkou (nám na to poslúžili detské šumivé nápoje). Jedlo môžete urobiť na ohni či v kotlíku, záleží na vašom zálesáckom vybavení a ume.

Večer by ste mali stráviť rozprávaním pirátskych príbehov (napr. o čiernom pasažierovi, ako sa pirát zamiloval do morskej panny, loď duchov apod.), vymýšľaním jazyka pirátov, pozorovaním hviezd a hliadkovaním v krajine, či vás nejdú prepadnúť domorodí obyvatelia ostrova. Správny pirát by kvôli orientácii na mori mal poznať hviezdy, môžete preto deťom vytlačiť na vypĺňanie našu spájačku súhvezdí.

Po štvrtom dni sú na mape zakryté mincami 3 políčka.

Rozbaliť

Zbaliť

Deň 5. – Čítanie v mapách a nájdenie pokladu

Z pirátskeho desatora nám na splnenie úloh zostáva už len posledný zlatý dublon, aby vaša loď doplávala na Ostrov pokladov. Dajte deťom mapu na poznávanie svetových strán a naučte ich ako správnych pirátov používať kompas. Tým získajú poslednú zlatú mincu.

Čo budete potrebovať:

Potom pripravte finálnu mapu k pokladu a skryte ju. Keď deti položia na palubnýdenník posledný zlaťák, povedzte im, že to, čo hľadajú, sa nachádza napr. na sever od stromu vo vzdialenosti desať krokov. S kompasom budú musieť na ono miesto dôjsť a tam na ne bude čakať posledná zrolovaná mapa k pokladu.

A vtedy nastane veľké finále! Hľadanie pokladu! V minulom článku ste sa dozvedeli, ako vyrobiť starý papier (o ktorom som písala už v úvode). Na jeden taký zakreslite loď, kúsok mora a legendu k pokladu.

Zakreslite napríklad len tri stromy, ktoré máte v rohu záhrady, ohnisko a krížik niekam do priestoru, kde skryjete poklad.

A čo dať do truhlice pokladov? Samozrejme odmenu pre pirátov, že odvážne plnili desatoro piráta. Zároveň by v ňom nemal chýbať pirátsky diplom. My sme napríklad deťom dali vyrobiť pamätné drevené medaile. Týmto sú malí piráti menovaní do hodnosti korzára a vaša dobrodružná plavba pre tento rok končí. Ktovie, kam korzárov zaveje budúci rok…

Zostáva vám počas plavby čas? Upečte si pirátske sušienky. Recept môžete použiť z nášho blogu. Kúpte alebo vyrobte deťom z bielkov, práškového cukru a potravinového farbiva polevu, ktorou môžu sušienky pomaľovať pirátskymi motívmi.

Maslové sušienky

Maslové sušienky

Recept na maslové sušienky, ktoré si zamilujú nielen deti

Prečítať článok

Pevne verím, že si letné dobrodružstvo spoločne s deťmi užijete. Či už to bude v kempe, na chate či pod stanom v prírode. Aj mamičky totiž vedia urobiť najlepšie pirátske dobrodružstvo na celom šírom mori.

Výbava na letné dobrodružstvo

Výbava na letné dobrodružstvo

Baterky, outdoorové oblečenie a ďalšie potrebné veci nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články