Práve čítate

Deti a horúčavy: Moje rady, ako to v pohode zvládnuť

3666  
Zdieľať: 

Deti a horúčavy: Moje rady, ako to v pohode zvládnuť

Keď začnú horúčavy, s deťmi to niekedy býva náročné. Toto sú moje tipy, ako to robíme my, aby sme si leto užili a vysoké teploty nám nekazili náladu.

8. 6. 2020 5 min. čítania Anna Březinová
Deti a horúčavy: Moje rady, ako to v pohode zvládnuť

Leto. Vonia ako seno a melóny a slnko. Pre niekoho najkrajšie ročné obdobie, pre niekoho utrpenie v (stále väčších) horúčavách. Priznám sa, že ja som niekde na pomedzí – horúčavy milujem pri mori, kde ich vďaka slanému vlhkému vzduchu dobre znášam, ale v Čechách ma zmáhajú o niečo viac. A s malými deťmi to niekedy môže byť špeciálna výzva, ako všetky tie sparné dni zvládnuť.

Malé deti – vetrať a chladiť

Prvé leto, kedy Adelka, moja dcéra, nemala ani pol roka, som sa hlavne snažila, aby bola čo najviac v tieni a čo najviac nahá. Koberce obložené prebaľovacími podložkami, ktoré sa dajú oprať, síce nie sú vrcholom estetiky, ale spokojnosť bola na oboch stranách.

Tiež som sa snažila, aby malá bola čo najčastejšie nadojčená. Keď bolo úplne najhoršie, chladila som ju handričkami namočenými vo vlažnejšej vode alebo sme si cez deň dali spoločný kúpeľ vo vani. Dosť som sa vyhýbala dlhým prechádzkam s kočíkom – v rozpálenej korbe sa musí bábätko cítiť ako v peci! O toľko diskutovaných plienkach prehodených ako tienidlo ani nehovorím. Nanoc som Adelku nechávala spať len v plienke, ale aj tak sme počítali s častejším budením.

Vo veľkých horúčavách je možné okolo postele rozvešať do studenej vody namočené plienky – odparovaná voda ochladí vzduch a lepšie sa v noci dýcha.

K vode sa vypravíme ráno alebo poobede

Od vlaňajška je už dcéra viac parťák ako bábätko a tiež má svoj názor. A v lete prevažuje ten, že voda a piesok sú dve najlepšie veci na svete. Na pláži pri mori alebo pri rybníku by mohla kľudne bývať a je veľmi ťažké ju dostať z jej kráľovstva domov.

Tu doma k vode chodíme pravidelne doobeda – občas sa nám podarilo byť pri rybníku už o ôsmej ráno, kedy tam nie je okrem kačiek nikto – a potom najskôr o 3 poobede. Čas medzitým, kedy slnko páli naozaj najviac, nám vyplní ideálne obed a poobedňajší spánok pre dieťa/popoludňajšia káva pre mamu.

Hydratácia je základ

Lekári mi vždy odporúčali, že batoľatá by na každé kilo váhy mali vypiť v lete asi deci vody.

Ja mám batoľa maličké (ani v 2 rokoch sa neprehupla cez 11 kíl), a to by znamenalo viac ako liter vody denne. Z vlastnej skúsenosti viem, že deti to niekedy majú ako na hojdačke – jeden deň by vypili celý rybník a na druhý deň sa ponúkaného hrnčeka sotva dotknú. Takže jej tekutiny dopĺňam ešte zeleninou a ovocím, ktoré v lete pridávam ku každému jedlu. Zelenina aj ovocie sú totiž ďalším skvelým zdrojom tekutín!

Ktorá zelenina a ovocie majú najviac vody?

  • Uhorka – 96 %
  • Ľadový šalát – 96 %
  • Reďkovky – 95 %
  • (Surová) cuketa – 95 %
  • Paradajky – 94 %
  • Melóny – 90-93 %

Limonádové osvieženie

Limonádové osvieženie

Pripravte si s deťmi domáce limonády bez pridaného cukru

Prečítať článok

Zaujímavé pitie lepšie chutí

Aby bolo pitie zaujímavejšie, snažím sa ho rôzne spestrovať – cinkáme si „na zdravie“, striedame rôzne fľaše a hrnčeky, pretože z neopozeraného sa predsa len pije lepšie. Pridávam do fľaše s vodou rôzne zmrazené ovocie – nápoj sa tak neohreje, a navyše zľahka nasiakne ovocnú chuť. (Na teplotu ale pozor – deti by určite nemali piť nič ľadové. Vhodnejšie je, aby bola voda v izbovej teplote.) Niekedy súťažíme, kto vypije svoje pitie rýchlejšie.

Vodné hmly, pištoľky a rozprašovače bojujú s horkom

Bývame v byte, takže bohužiaľ nedisponujeme terasou s bazénom. Zostáva nám teda iba balkón alebo kúpanie vonku – či už na kúpalisku, v neďalekých pieskovniach alebo na pláži pri miestnom rybníku. Prípadne nachádzame útočisko na záhradách kamarátok. Ale keby som záhradu mala aj ja, okrem bazéna by som si na ňu zadovážila ešte vodnú hmlu! Vlani sme ju vyskúšali na návšteve u priateľov a je to neuveriteľne osviežujúce. S kamarátmi sa dcéra samozrejme zabaví vodnými pištoľkami, alebo v našom prípade aj obyčajným rozprašovačom na kvetiny.

Natieranie je dôležité aj v tieni

Pri hrách s vodou by Adelka vydržala kľudne celý deň v kuse. Preto musím pomerne dôkladne dávať pozor na to, aby sa čo najviac hrala v tieni a bola natretá opaľovacím krémom.

Prvý „náter“ nanášam ešte doma, kým vyjdeme z dverí, a pravidelne ho opakujem. Používame prírodné opaľovacie prostriedky s minerálnymi filtrami, ktoré sa síce horšie roztierajú (raz sa ma dokonca jedna staršia pani spýtala, či jej nie je zle, keď je celá taká biela), ale zase neobsahujú všemožné chemické prísady. Keď práve nie je nálada a malá sa bráni, hráme sa na indiánov alebo maľujeme krémom obrázky– a to je potom hneď prístupnejšia.

Zároveň ale napríklad pri mori nechávam Adelke tričko, takže hornú časť tela slnku nevystavuje a radšej si so sebou beriem ich zásobu na prezliekanie, keď sa jej premočia. Sama si z detstva vybavujem ramená a krk spálené až do pľuzgierov a tomu sa chcem jednoznačne vyhnúť. Skvelými pomocníkmi sú tiež UV oblečky– tričká alebo celé komplety zo špeciálneho materiálu, ktorý chráni pokožku pred spálením. Sú do vody oveľa vhodnejšie ako obyčajné bavlnené tričká, pretože rýchlejšie schnú a toľko nechladia.

Bezpečnosť pri hraní

Bezpečnosť pri hraní

Zaujíma vás, na čo myslí pediater, kým pošle deti hrať sa?

Prečítať článok

Obliekame sa zásadne do prírodných materiálov

Čo sa týka oblečenia, nielen v lete, ale vlastne celý rok, používame iba prírodné materiály– okrem bavlny je do horúčav skvelý napríklad bambus alebo ľan, ktoré veľmi pekne chladia.

Nezabúdame ani na klobúk alebo šiltovku (dávam ale pozor, aby neboli úplne „na telo“ a hlava pod nimi mohla dýchať) a slnečné okuliare (o tých sa vedie diskusia, či vôbec deťom na oči patria, ale verím tomu, že od 2 rokov už neublížia – a aspoň si dcéra nepožičiava tie naše, keď má svoje).

Ľadové kráľovstvo – zmrzlinu milujú malí aj veľkí

Zmrzlina vraj nie je pre telo v lete vhodná – ako sme rozpálení, telo chce tú ľadovú pochúťku zahriať na telesnú teplotu a vyplytvá na to veľa energie. Toľko teória. V praxi ale mám dievčatko, ktoré keby si mohlo vybrať, aká sladkosť zostane na svete ako jediná, povie bez zaváhania „zmrzlina“.

Aj tak sa ale snažíme dodržiavať pár pravidiel – nedávam jej zmrzlinu, keď je rozpálená zo slnka, ale skôr v momente, kedy už je podvečer a nie je tak teplo. Odmala ju učím zmrzlinu lízať, nie odhrýzať, aby ju nezmastila na tri nádychy a nespôsobila tak telu úplný šok. A snažíme sa vyrábať domácu zmrzlinu a nanuky, hlavne z ovocia.

Domáca zmrzlina je ľahká!


Domácu zmrzlinu vyrábam s pomocou obyčajného mixéru. Kombinujem rôzne ovocie najčastejšie s jogurtom alebo kokosovým mliekom, niekedy pridávam kakao a inokedy zase jednotlivé porcie dozdobím napríklad celými kúskami jahôd. Rôzna štruktúra deti veľmi baví. Výhodou domácich zmrzlín je to, že ich vôbec nemusíte dosládzať, takže deti budú maškrtiť naozaj zdravo.

Cestovanie autom chce v horúčavách plánovanie

V lete môže byť jazda autom ešte väčšie utrpenie ako inokedy, hlavne ak máte ako ja dieťa, ktoré tento typ prepravy úplne nemiluje.

Klimatizácia navyše nie je úplne najvhodnejšie riešenie (a aj tak by teplotný rozdiel medzi klimatizovaným autom a vonkajšou teplotou nemal byť väčší ako 6 stupňov). Ak ideme niekam ďalej, snažíme sa naplánovať cestu na skoré ranné hodiny, kedy sú teploty ešte znesiteľné. Robíme veľa prestávok, kľudne každú hodinu, až kým Adelka neodpadne do blaženého spánku. A samozrejme vezieme zásobu pitia a ovocia a tiež už spomínaný rozprašovač s vodou na osvieženie. A na konci výletu by samozrejme mala čakať nejaká odmena – ideálne piesok s vodou. :-)


Niekedy do rozprašovača pridám kvapku vonného oleja, napríklad levanduľového. O to viac nás potom baví sa s ním „voňať“. Nesmie sa ho ale použiť veľa! A ak ste niekde na cestách a zabudnete si so sebou rozprašovač zabaliť, môžete úplne rovnako využiť termálnu vodu v spreji, ktorú zoženiete v každej lekárni a väčšej drogérii. Niekto ju pred použitím nechá ešte vychladiť, ale to je podľa mňa vo veľkých horúčavách skôr nepríjemné.

A čo vy? Ako zvládate horúčavy s deťmi?

Niečo pre našich najmenších

Niečo pre našich najmenších

Oblečenie, hračky a ďalšie potrebné vecičky pre deti nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články