Práve čítate

Idem prvýkrát na vodu a neviem, čo mám čakať

1056  
Zdieľať: 

Idem prvýkrát na vodu a neviem, čo mám čakať

Chystáte sa prvýkrát na vodu a máte v hlave množstvo otázok a možno ste z toho aj trošku nervózni? Buďte v kľude, zvládne to naozaj každý a zážitky bývajú nezabudnuteľné

28. 7. 2020 5 min. čítania Tereza Prskavcová
Idem prvýkrát na vodu a neviem, čo mám čakať

Sparné dni, slniečko, táborák – a voda. Stavila by som sa, že každý máte aspoň jedného kamaráta alebo známeho, ktorý sa každoročne chystá na vodu. Celý rok básni o tom, aká je to pohoda, nádherná príroda a relax od bežného života.

Čo vám budem hovoriť, má pravdu. A ak ste ešte nikdy na vodu nevyrazili, tak tento rok by ste určite vyraziť mali. Minimálne na víkend. Kedy som bola na vode prvýkrát, si úplne nevybavujem. Ale asi od 17 chodím každý rok. Najskôr sme chodili so školou, potom s partiou kamarátov. A teším sa, až náš junior trošku vyrastie, aby sme ho tiež mohli zobrať. So správnymi ľuďmi je to totiž dovolenka lepšia ako pri mori.

Tak dobre, idem na vodu. Ale ako sa tam neutopiť?

Keď som prvýkrát držala pádlo, mala som to jednoduchšie. Tato aj bráško robili vodný slalom a ja som od nich z brehu kadečo odkukala. Keď sme ale išli s gymplom, kde mali do lodí nasadnúť aj úplní nešportovci, hovorila som si, či to všetci prežijeme. A hádajte čo, prežili sme a na zážitky z vody budeme spomínať celý život.

Ovládanie lode totiž nie je nijak zložité, väčšinou stačí pár záberov a zistíte, ako na to. A české rieky, a tiežniektoré slovenské,zvládnu aj začiatočníci. Má to ale jedno veľké ALE. Ak idete úplne prvýkrát, uistite sa, že vo vašej vodáckej skupine budú minimálne 2 skúsené posádky.

„Na čo pozor? No, dôležité je dobre si rozplánovať čas, aby vodáci nedorazili do kempov potme. Hlavne pereje a hate vždy skautovať. Prezrieť si ich, aby vedeli, čo môžu čakať. A či nebude lepšie v nejakom úseku loď preniesť,“ radí 2-násobný majster sveta vo vodnom slalome Jiří Prskavec.

Ostrieľaní vodáci budú mať určite zmapovanú celú cestu, budú kontrolovať množstvo vody, budú vedieť, ktoré hate sú zjazdné a kde je naopak bezpečnejšie lode preniesť. Jednoducho, budú mať trasu už niekoľkokrát prejdenú a včas rozpoznajú prípadné hroziace nebezpečenstvo. Vy sa na nich môžete spoľahnúť a smelo vyraziť.

Čím menej vecí, tým ľahšia loď…

Lode, pádla, vesty aj barely, ktoré chránia všetky vaše veci pred nechceným namočením, si pri zjazdných riekach požičiate takmer na každom rohu. Ale čo na seba?

Ak nespíte na jednom mieste a nemáte dohodnutého známeho, ktorý vám každý deň bude z kempu do kempu prevážať veci autom, poveziete si všetko so sebou na lodi. Vrátane stanu, karimatky, spacáku. Takže platí pravidlo: Čím menej vecí, tým ľahšia a ovládateľnejšia loď. A z toho plynie – s oblečením na to musíte rozumne, pretože okrem neho potrebujete spomínanú karimatku, spacák, navyše jedlo, varič atď.

Ako vybrať oblečenie?

Určite si nezabudnite plavky a dvoje topánky – do vody a na súš. Potom stačí pár tričiek (pár znamená tak maximálne 3, nie 10 :-), kraťasy, niečo teplejšie na večer a niečo na spanie.

Tiež si nezabudnite šiltovku, klobúk alebo niečo na hlavu, slnečné okuliare, opaľovací krém a repelent, pretože voda rovná sa komáre, a pršiplášť, keby pršalo.

Keď je pekne, je to jednoduché. V lodi môžete buď chytať bronz a pádlovať v plavkách, alebo cez seba hodiť tričko, aby ste si nespálili ramená, k tomu kraťasy a na nohy topánky, ktoré neodplávajú. Staré tenisky alebo neoprénové topánky do vody. A je to.

Ale keď je škaredo? Ideálne je termotričko, termonohavice a na to nepremokavé šusťáky a nepremokavú bundu – s kapucňou. Cez to si potom môžete pokojne hodiť ešte pršiplášť. Možno sa vám ráno do loď nebude chcieť, ale verte, že aj v nepeknom počasí to môže byť zábava. Jedny z najlepších dní na vode som zažila práve vtedy, keď pršalo.

Voda je totiž väčšinou teplá a keď sa dobre oblečiete, určite vám nebude zima. Dážď celému výletu pridá zase trochu inú atmosféru. A navyše – aj keď je škaredo, ste v tom všetci spolu.

Háčik, zadák, šlajsna, vracák…

Vodáckemu slovníky aby čert rozumel. Prvý deň sa určite začnete chytať, ale aby ste mali aspoň niečo na začiatok…

Najdôležitejšie je vedieť, kto je háčik a kto zadák. Hovorí sa tak posádke 2-miestnych kanoe, na ktorých sa vyráža najčastejšie. Zadák je kormidelníkom lode – spoznáte ho tak, že sedí vzadu a dáva rozkazy. Háčik je vpredu, je motorom lode a počúva.

Začiatočníci často zastávajú pozíciu háčika. Ten totiž „len“ pádluje dopredu a hlási kamene v rieke – predovšetkým tie, ktoré nie sú veľmi vidieť. Zadáci väčšinou veľmi nepádlujú, zato sa starajú, aby loď išla rovno a v poriadku dorazila do ďalšieho kempu.

Vodáci si často robia zo všetkého srandu, a tak niet divu, že aj z tohto vodáckeho vzťahu. Na vode totiž platí pravidlo, že háčik by sa mal starať o svojho zadáka, mal by plniť všetky jeho rozkazy a ak hrozí utopenie, mal by sa utopiť ako prvý. Len sa pozrite na „háčikovo desatoro“.

Háčikovo desatoro

Háčikovo desatoro berte s nadhľadom. :-) Jeho kompletné znenie nájdete na povoda.cz, odkiaľ ho tiež citujeme:

  • Háčik je na lodi v poradí dôležitosti na poslednom mieste, preto nikdy nehovorí do riadenia lode.
  • Háčik v prítomnosti kormidelníkov hovorí len vtedy, ak sa ho pýtajú.
  • Háčik sa správa úctivo k svojmu kormidelníkovi, pri previnení sa ospravedlňuje slovami: ,,Ráčia odpustiť“.
  • V dopravných prostriedkoch kormidelníkovi uvoľňuje miesto na sedenie.
  • Pri zakotvení sa háčik stará o všetko, nevyberá však miesto na táborenie…
  • …zato vyberá vodu z lode.
  • Pri pristávaní háčik vyskočí a kormidelníkovi podrží loď.
  • Ráno háčik vstáva ako prvý, aby pripravil raňajky. Správa sa pritom ticho, v nutných prípadoch budí kormidelníka nežným spôsobom.
  • Háčik sa nevzďaľuje od lode ani z tábora.
  • V prípade preťaženia pláva háčik za loďou.
  • Háčik môže za všetko nedobré, čo sa na lodi aj v okolí (hlavne kormidelníkovi) prihodí.

Ako niekoľkoročný háčik vám ale musím povedať, že toto je potrebné brať s nadhľadom a úsmevom. Keď si vyberiete správneho zadáka, nechá vás v pokojnejších častiach rieky aj odpočívať a opaľovať sa.

Podcast o vodáckom slovníku

Chcete sa pobaviť a lepšie porozumieť českémuvodáckemu slovníku? Vypočujte si 3. diel CzechCanoeSlalom Podcastu, ako je to u tých, ktorí pádlujú denne. Čo znamená lopnúť, vysmahnúť alebo cochcárna. A slovenský vodácky slovník si môžete pred cestou naštudovať TU.

Háčik aj zadák majú ale rovnaký cieľ– určite nechcú cvaknúť. Alebo prevrátiť sa. U nás napríklad platilo, že posádka, ktorá cvakla, platila všetkým ostatným večer v kempe pitie. No a stačí zle nabehnutá šlajsna (umelý prejazd hate), pár hatí alebo hlúpy vracák (protiprúd) a môže vás to vyjsť pekne draho.

Kam v Česku na vodu?

Prvýkrát sa nechajte viesť, nechajte si poradiť – len nasávajte vodácku atmosféru.

Inšpiráciu ale môžete nájsť na www.vodackanavigace.cz. Nájdete tam rieky, aktuálnu zjazdnosť, navolíte trasy, kde sú vyznačené kempy, požičovne, hate – všetko, čo by ste mohli na vode potrebovať.

Hlavne ak sa na vodu chystáte prvýkrát, vás možno prekvapí, že už existuje veľa kempov, kde nie je núdza o teplú vodu v sprchách, splachovacie záchody a občerstvenie, kde sa človek lusknutím prstu naje teplého jedla. Divokejšie kempy bez tohto „luxusného“ vybavenia majú podľa mňa ale tiež svoje čaro a hlavne v nich býva oveľa väčší pokoj.

Kam na vodu na Slovensku?

Aj u nás sa vodácke športy tešia rastúcej obľube. Potrénovať si prácu s pádlom môžete na riekach Orava, Dunajec, Malý Dunaj či Hron. Skúsených do svojich vôd zase zláka Váh, Laborec či Belá.

Tak ahóóój! Napríklad na Malom Dunaji či Vltave. :-)

Športová výbava

Športová výbava

Zadovážte si všetko, čo sa vám bude hodiť nielen na vode. Výbavu nájdete na Tchibo.sk.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články