Práve čítate

Polievka z pečenej mrkvy

4769  
Zdieľať: 

Polievka z pečenej mrkvy

Vždy, keď sú večery už tmavé a počasie sa dostáva pod kožu, zachráni ma domáca polievka.

17. 11. 2017 2 min. čítania Monika Kóňová
Polievka z pečenej mrkvy

Uvariť horúcu polievku plnú rozmanitých chutí nie je žiadna veda ani námaha. A hlavne, polievka je jedlo, ktoré mi najviac chutí na druhý deň. Stačí ju iba zohriať a podávať. Na polievkach som vyrastala a nedám na ne dopustiť ani teraz. Vývar je u nás doma rutina a vždy ho robím do zásoby. Či už na omáčky pod mäso alebo ako zvýrazňovač chuti do polievky. S vývarom jednoducho chutí všetko lepšie. Ďalším trikom v mojej kuchyni je pečenie zeleniny. Či je to cvikla, tekvica, petržlen alebo mrkva. Pečením zelenina krásne skaramelizuje a jej chuť sa dostane na inú úroveň.

Ak nemáte doma poruke vývar, stačí ak použijete môj malý trik. Do vody, v ktorej budete variť polievku, pridajte jednu mrkvu, petržlen a kúsok zeleru. Zelenina polievku ochutí a vy zabijete dve muchy jednou ranou. A čo robí z polievky plnohodnotné jedlo, je posýpka. Veľmi rada používam oriešky, semiačka alebo kúsky restovanej zeleniny. Ako napríklad teraz. Polievke dodajú chuť, štruktúru aj sýtosť.

Ingrediencie

750 g mrkvy
100 g petržlenu
1 čajová lyžička kurkumy
1 polievková lyžica olivového oleja
soľ
čierne korenie
1 l vriacej vody

Na ozdobu
3 baby mrkvy
4 ružičky karfiolu
1 čajová lyžička olivového oleja
1 čajová lyžička korenia tikka masala
1 čajová lyžička čierneho sezamu

 

Postup

Mrkvu a petržlen očistite, pokrájajte na menšie kúsky a dajte na plech na pečenie. Posypte korením, soľou, kurkumou a pri 180 stupňoch Celzia pečte zhruba 50 minút, kým mrkva nezačne hnednúť. Keď je mrkva upečená, dajte ju do mixéra aj s výpekom, zalejte horúcou vodou a rozmixujte do hladka. Dajte do hrnca a ešte chvíľu povarte.

Medzitým, ako sa polievka ešte varí, si pripravte zeleninu na ozdobu. Zeleninu pokrájajte na väčšie kúsky, posypte korením tikka masala a orestujte na panvici na troche oleja, aby sa opiekla, ale ostala stále chrumkavá. Polievku naservírujte do misky alebo taniera, navrch položte restovanú zeleninu a nakoniec posypte čiernym sezamom.

4 porcie, čas prípravy 1 hodina

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články