Práve čítate

Tekvicové chili con carne

4287  
Zdieľať: 

Tekvicové chili con carne

Chili con carne by sa dalo preložiť ako jedlo z jedného hrnca s mäsom. Existuje však variant chilli sin carne, čo značí pokrm z jedného hrnca bez mäsa. To sa často nahrádza zemiakmi, tofu alebo tekvicou. A pretože ma fúzie bavia, keď už varím v jednom hrnci a okrem toho je zase jeseň, spojím tieto dva prístupy do jedného a pripravím tekvicové chilli con carne.

3. 11. 2017 2 min. čítania Kateřina Winterová
Tekvicové chili con carne

Na chilli môžete použiť rôzne druhy mäsa. S nimi potom súvisí ďalšia úprava. S bravčovým vareným v kuracom vývare a veľmi ostrými papričkami sa jedlo volá chilli verde. White chilli je zase variácia z bielych fazúľ a morčacieho mäsa, bez paradajkovej omáčky. Čo všetko sa môže dať do chilli, sa dozviete v recepte a nezabudnite: prílohy určite dotvárajú tento pokrm k dokonalosti. Ryža, cestoviny, tortilla, kukuričné chipsy, pokrájaná chilli paprička a strúhaný čedar dávajú spolu s chilli chuťovým pohárikom zabrať. Je to totiž nárez! Nedivím sa, že chilli con carne je národným jedlom v americkom Texase. U nás na dedine sa tiež uchytilo. Tak sa snáď uchytí aj vás!

Suroviny

1 cibuľa
1 červená paprika
2 mrkvy
1 chilli paprička
2 lyžice rastlinného oleja
2 strúčiky cesnaku
½ lyžičky mletého chilli korenia
1 lyžica mletej sladkej papriky
1 lyžica rímskej rasce
500 g mletého hovädzieho mäsa
150 ml suchého červeného vína
300 ml hovädzieho vývaru
400 g konzervovaných paradajok
2 lyžičky paradajkového pretlaku
400 g varených červených fazúľ (alebo z konzervy)
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
1 kocka horkej čokolády
400 g tekvicovej dužiny
za hrsť koriandra
150 g kyslej smotany

Postup

Cibuľu pokrájame nadrobno, papriku na kocky, mrkvu a chilli papričku na plátky. V hlbšej panvici rozohrejeme olej, vsypeme cibuľu, opekáme ju 1 minútu, prisypeme papriku a mrkvu, opekáme približne 3 minúty a pridáme chilli papričku a drvený cesnak. Okoreníme a restujeme ešte 2 minúty. Stlmíme na stredný plameň, vsypeme mäso, roztlačíme ho vidličkou a opekáme zo všetkých strán dohneda. Osolíme a okoreníme.

Vlejeme víno, necháme ho vyvariť, prilejeme vývar a paradajky, pridáme paradajkový pretlak, osolíme a okoreníme. Zvýšime teplotu, až kým sa zmes nezačne variť, potom priklopíme, stlmíme na nízky plameň a necháme bublať zhruba 20 minút. Tekvicu pokrájame na kocky a po 10 minútach vmiešame k mäsu. Dusíme, pridáme fazuľu a ešte 10 minút povaríme. Vmiešame čokoládu a necháme ešte 10 minút odpočinúť. Dochutíme soľou a korením. Rozdelíme do misiek a posypeme posekaným koriandrom. Podávame s kyslou smotanou.

Porcia pre 4 osoby, čas prípravy 1,5 hodiny

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články