Práve čítate

Sladká prvá republika

4380  
Zdieľať: 

Sladká prvá republika

Pred sto rokmi totiž ľudia ctili nedeľu ako deň bez práce trávený s rodinou a nedeľný stôl vždy zdobila bábovka, torta alebo aspoň slané maškrty, ktoré sa, pre nás možno prekvapivo, vtedy podávali ku káve.

10. 11. 2017 3 min. čítania Kristina Zábrodská
Sladká prvá republika

Poznáte tie dni, keď ráno vyzerá ako večer a hrozí, že oceľovosivá obloha padne na zem? Čas sa zúfalo vlečie a do duše sa vkráda melanchólia. Ak sa tak stane práve vo voľnom čase, napríklad na štátny sviatok koncom novembra alebo v nedeľu, nezúfajte. Nedajte zlej nálade šancu a pustite sa do dlho odkladanej činnosti. Horšie to už byť aj tak nemôže a keď sa večer obzriete späť, činnosť bude vyzerať zvládnuteľnejšia a vaše sebavedomie poskočí. A ak ju dokončíte, budete si pripadať ako superman! Alebo superžena.

Usporiadajte s deťmi fotky z dovolenky alebo z minulého roka, začnite skladať puzzle alebo si spoločne zahrajte stolnú hru. A upečte si k tomu niečo dobré ‒ z kuchárky Sladká prvá republika.

Bezlepková oriešková snehová torta

Príprava 1 hodina, pečenie 35 minút

Ingrediencie

Cesto
12 bielkov
400 g krupicového cukru
400 g mletých orieškov
maslo na vymastenie formy
mleté oriešky na vysypanie formy

Krém
1 vrecúško vanilkového pudingu
250 ml mlieka
250 g masla
2 lyžice práškového cukru
3 ‒ 4 lyžice pikantnej ríbezľovej zaváraniny

Poleva
100 g horkej čokolády
125 ml smotany na šľahanie (33 %)
sezónne ovocie na ozdobenie

Postup

Rúru predhrejeme na 160 °C. Jednu väčšiu a jednu menšiu časť tortovej formy vymastíme maslom a vysypeme mletými orieškami. Tortu môžeme upiecť aj jednoposchodovú z polovičného množstva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Po lyžiciach do neho najprv zašľaháme polovicu cukru, zvyšný cukor premiešame s orechmi a zašľaháme do snehu. Cesto vlejeme do formy a v predhriatej rúre pečieme približne 35 minút do ružova, až sa bude ťahať od formy. Pozor, oriešky sa rady pripaľujú! Pudingový prášok rozmiešame v troche mlieka, zvyšné mlieko privedieme do varu, vlejeme doň rozmiešaný pudingový prášok a miešame, až kým nezhustne. Za občasného premiešania necháme vychladnúť.

Na polevu rozlámeme do smotany čokoládu a zahrievame, kým sa nerozpustí a poleva mierne nezhustne. Maslo, cukor a zaváraninu vymiešame dohladka. Po častiach vmiešame vychladnutý puding. Obe hmoty musia mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil. Každý upečený a vychladnutý korpus raz prerežeme, potrieme krémom a spojíme. Krémom potrieme aj povrch a boky oboch korpusov a menšie položíme na väčšie. Celú tortu polejeme čokoládovou polevou a podľa chuti ozdobíme sezónnym ovocím.

Rascové rožteky

Príprava 30 minút, kysnutie 30 minút, pečenie 10 minuút

Ingredience

Kvások
100 ml vlažného mlieka
1 lyžička krupicového cukru
21 g droždia (1/2 kocky)

Cesto
280 g hladkej múky
štipka soli
80 g masla
3 vajcia
1 ‒ 2 lyžice rasce
múka na pomúčenie

Postup

Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor a rozdrobené droždie a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások. Trvá to zhruba 10 až 15 minút. Preosiatu múku zľahka osolíme, vmiešame 30 g zmäknutého masla a 2 vajcia, vlejeme kvások a najprv vareškou a potom ručne vypracujeme hladké pružné cesto. Poprášime ho múkou, zakryjeme utierkou a necháme zhruba 30 minút kysnúť.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik s hrúbkou približne 5 mm, rozkrájame ho na štvorce a tie uhlopriečne prepolíme na trojuholníky. Na širšiu stranu každého trojuholníka dáme kúsok zvyšného masla a cesto stočíme do tvaru rožteka. Vyskladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme zvyšným rozšľahaným vajcom a posypeme rascou. Rožteky pečieme dozlatista zhruba 10 minút v rúre predhriatej na 180 °C.

TIP: Hebké kysnuté rožteky chutia najlepšie ešte teplé alebo vlažné. Do rožtekov môžete zabaliť aj kúsok tvrdého syra (typu ementál, gouda, Madeland) alebo oškvarky.

Viac receptov z obdobia prvej republiky nájdete v knihe Sladká prvá republika alebo na facebookovej stránke Retrovaření.

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články