Práve čítate

Tipnite svojmu mužovi správnu veľkosť oblečenia, aj keď ho práve so sebou nemáte

4180  
Zdieľať: 

Tipnite svojmu mužovi správnu veľkosť oblečenia, aj keď ho práve so sebou nemáte

Keď idem „len tak nakuknúť“ do obchodu, rada zájdem aj do pánskeho oddelenia. A keď tam na mňa žmurká ideálny sveter, košeľa alebo nohavice, vďaka nasledujúcim trikom ich môžem vyskúšať sama na sebe.

4. 4. 2018 3 min. čítania Andrea Krenková
Tipnite svojmu mužovi správnu veľkosť oblečenia, aj keď ho práve so sebou nemáte

Máme s manželom jednoduchú dohodu: ja mu rada nakupujem oblečenie, a on je rád, keď sa mu pekné vhodné kúsky objavujú v skrini bez toho, aby musel ísť do obchodu. Samozrejme viem, aká veľkosť v jeho šatníku dominuje, ale každý obchod má číslovanie trochu iné. Osvojila som si preto niekoľko jednoduchých fígľov, ktorými si v obchodoch pomáham.

Ako na košele

Kľúčové pre určenie správnej veľkosti je poznať obvod goliera a dĺžku rukáva. Pokiaľ sú košele číslované priamo týmto spôsobom, stačí si jednoducho zapamätať tieto dve čísla. Často sa ale stretnete s číslovaním S, M, L…

Obvod krku – golier Pokiaľ mužov krk objímete rukami (prstami), stačí si zapamätať, v ktorom mieste sa prekrývajú. Pokiaľ krk neobjímete, nezostáva vám nič oné, než si pomôcť inak a mať napr. v peňaženke šnúrku s patričnou odmeranou dĺžkou.
Dĺžka rukáva Tú ľahko vyskúšate sama na sebe. Primerajte si ju horizontálne alebo vertikálne, akokoľvek sa vám to meria dobre. Ja napríklad viem, že dĺžka rukáva dosahuje od podpazušia do polovice predných vreciek mojich obľúbených nohavíc.
Šírka Svoju rolu hrá aj strih: väčšinou stačí spoľahnúť sa, či mužovi sedí viac slim fit, regular… Prípadne ju môžete namerať podobne ako rukáv.

 

Ako na vršky (tričká/svetre/mikiny)

Vršky sa mi najlepšie kupujú s iným manželovým kúskom oblečenia, ktoré si požičiam zo skrine. Je to hlavne preto, že obvykle váham medzi dvoma veľkosťami, ktoré sa rozmerovo až tak nelíšia, preto nie je lepšia metóda ako vršky medzi sebou pomerať a porovnať.

Ďalšou možnosťou, ktorú tiež pri vrškoch používam, je vyskúšanie na sebe samej. Počas chladných letných večerov som si nie jedenkrát požičala manželov sveter alebo mikinu, preto viem, ako voľný by mi zhruba mal byť. Kľúčová je predovšetkým šírka hrudníka, celková dĺžka a prípadne zasadenie rukáva, ktoré určuje šírku ramien.

Dá sa do samozrejme namerať aj exaktne: šírku ramien si môžeme zapamätať na sebe, dĺžku trička tiež. Aby som ju neskreslila tým, že sa ohnem, tričko na sebe uhladím až dole a podržím dolný lem.

Ako na nohavice alebo spodnú bielizeň

Nohavice najlepšie trafíte, pokiaľ poznáte obvod či šírku pásu a dĺžku nohavíc.

Samozrejme je vždy najlepšie muža premerať a potom zmerať oblečenie v obchode, ale nie vždy sa to tak dá. :-) Aj tu pomôže primeriavanie sama na sebe.

Pás Najlepšie sa meria na „päste“ – stačí si zapamätať, koľkokrát pás nameriate päsťou (a ktoré kĺby už sa „nevojdú“ pri poslednom priložení).
Dĺžka Najľahšie je si ideálnu dĺžku nohavice primerať sama na sebe. Najlepšie tak, že sa lem nohavice dotýka zeme a vy sa pozriete, kam až siaha pás nohavíc vám. V prípade kraťasov platí, že niektorí páni trvajú na minimálnej dĺžke: tú si môžete namerať podobne ako pri košeli.

Spodná bielizeň funguje úplne rovnako, orientujem sa tiež podľa šírky pásu.

K online nákupom z domova stačí krajčírsky meter

Nakupujete radšej online? Nie je nič jednoduchšie, ako vybrať správnu veľkosť s pomocou tabuľky u daného kúska. Návod, ako na to, nájdete pri každom produkte. Pozrite sa na aktuálnu pánsku ponuku.

Podeľte sa o ďalšie tipy!

Máte ďalšie osvedčené tipy? Pokiaľ áno, určite ich s nami vyzdieľajte.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články