Práve čítate

Pol roka do svadby: čo je potrebné riešiť a na čo je ešte čas?

21179  
Zdieľať: 

Pol roka do svadby: čo je potrebné riešiť a na čo je ešte čas?

Na poslednú chvíľu kľudne plánujem letnú dovolenku, ale na last minute letnú svadbu by som si netrúfla. Samozrejme, zariadiť je možné skoro čokoľvek a kedykoľvek, ale väčšina neviest sa pred svojím veľkým dňom chce stresovať čo najmenej. Preto je dobré začať chystať svadbu s predstihom. Do príprav letnej veselice je ideálne vrhnúť sa ešte skôr, ako príde jar.

16. 2. 2018 7 min. čítania Eva Mchitarjan
Pol roka do svadby: čo je potrebné riešiť a na čo je ešte čas?

Pol roka pred svadbou je ideálne mať zariadené:

  • Počet hostí
  • Miesto
  • Termín
  • Tému („duch“) svadby
  • Približný rozpočet

Všetko to spolu súvisí: podľa počtu hostí možno budete vyberať miesto (hlavne ak chcete, aby mali kde prespať) a koľko ľudí môžete pozvať, to zase záleží na rozpočte. Duch svadby sa tiež prispôsobuje rozpočtu a podľa neho si najskôr budete chcieť vybrať aj miesto. V zásade miesto a termín je to prvé, čo musíte vyriešiť.

Čo na to hovorí nevesta?

Komentuje Maruška (svadbu plánuje na júl)

Súhlas s Ejvi – mala som pocit, že keď sme našli miesto a zarezervovali si termín, tak je polovica hotová. Aj keby sa čokoľvek ďalšie pokazilo, zničila som si šaty, nestihla sa namaľovať a torta by bola hnusná, aj tak sa zoberieme a o to predsa ide. :)

Ale úplne prvá vec, ktorú som urobila ja, bola, že som oslovila svojho svedka. Pre niekoho je to len formalita, pre mňa super parťák vo svadobných prípravách a tiež niekto, komu môžem donekonečna ukazovať všetky tie obrázky šiat a dekorácií.

Vyberáme miesto na svadbu

Miest, kde sa môžete zobrať, je veľa, ale tie obľúbené už môžu byť pre tohtoročnú sezónu obsadené.

V poslednom čase sú veľmi obľúbené prírodné miesta, farmy, lúky, záhrady, parky aj lesy. Čím je miesto jednoduchšie, tým viac práce je zvyčajne s výzdobou a zabezpečovaním potrebného zázemia. Ale existuje aj veľa miest s kompromisom, teda prírodné priestory s riadnym zázemím a servisom.

Vonkajšia svadba (ilustračné foto)

Máte na výber z troch kategórií:

  • Civilná svadba v sobášnej sieni
    Stačí, keď obidvaja zájdete na matriku. Niektoré mestá umožňujú aj rezerváciu termínu vopred online, ale osobne sa potom ukázať musíte.
  • Civilná svadba na inom mieste
    Aj mimo sobášnu sieň vás bude oddávať starosta alebo príslušný člen zastupiteľstva. Preto aj v tomto prípade musíte na matriku. Obyčajne si najskôr rezervujete miesto a až potom riešite matriku. Na matrike hlásite miesto, dátum a čas obradu.
  • Církevná svadba
    Oddáva vás duchovný, ale na matrike musíte svadbu vopred nahlásiť a po svadbe doručiť príslušné dokumenty.

Spolu s miestom obradu nezabudnite čo najskôr rezervovať aj miesto na oslavu a ubytovanie pre cezpoľných hostí, pokiaľ sa nebude všetko odohrávať na jednom mieste.

Pokiaľ plánujete svadbu alebo oslavu vonku, určite vám môžem odporučiť si zároveň hneď premyslieť, čo budete robiť, keby vám pršalo. Možno zistíte, že núdzový plán je na danom mieste neuskutočniteľný, a rozhodnete sa pre iné miesto. Do núdzových plánov môžete v zásade zahrnúť: náhradné miesto, pergolu, stan a dáždniky.

Maruška: So svadobným miestom je to celkom komplikované

Najväčší strašiak pre mňa bol, ako zladiť termín dohodnutého miesta a termín, ktorý potom ešte bude „voľný“ na matrike . Pretože s priateľom máme trochu neobvyklé požiadavky na miesto, riešili sme najskôr to a modlili sa, aby to vyšlo.

Zistila som, že keby na matrike už mali daný termín obsadený, mala by som smolu, pretože napr. oddávajúci z inej matriky síce obrad viesť môže, ale musí byť prítomná matrikárka z matriky, ktorá patrí k miestu. Riešením by bol duchovný (žiadna matrikárka vtedy byť nemusí). Prinajhoršom by sme sa mohli zobrať len so svedkami napríklad deň vopred alebo po oslave, ale som rada, že to tak robiť nemusím: len párty bez obradu pre mňa nie je ono a „falošný“ obrad by sa nám tiež nepáčil. Poznám ale páry, ktoré sa pred priateľmi zobrali len naoko a na úrad išli sami, a páčilo sa im to tak.

Keď máte miesto a termín, na všetko ostatné už je relatívne čas.

Pozvánky pošlite čo najskôr

Keď máte jasné, kde a kedy sa vezmete, môžete pozvať hostí a priebežne si s nimi potvrdiť účasť. Svojim najbližším budete chcieť termín možno zavolať a veľa párov v súčasnosti posiela pozvánky e-mailom. Všetkých ale určite poteší aj vytlačené svadobné oznámenie.

Populárne je pripraviť svadobný web s informáciami o svadbe, mapkou svadobného miesta, tipmi na svadobné dary a podobne.

Maruška: Pozor na pozvánkový karambol:)

S pozvánkami som si prirobila celkom dosť starostí. Samotný text pozvánky som mala hneď, ale už pár mesiacov sa nie a nie dokopať k tomu, aby som si dohodla niekoho, kto ju pripraví do tlače.

V tom by predpripravené oznámenia, ktoré ponúka azda každé copycentrum, boli určite lepšie. A kamaráti by sa nemuseli stále vypytovať, či teda svadba bude a kedy.

Už je čas riešiť tiež služby, ktoré závisia od ďalších ľudí

Pokiaľ plánujete zapojiť niektorých z týchto ľudí, je lepšie začať ich hľadať hneď. Tí najlepší sú totiž tiež zadaní ako prví. :)

  • Vizážistka, prípadne aj kaderníčka
    • Niektoré vizážistky zvládajú aj účes, ale nie je to pravidlom.
    • Pokiaľ sa chcú líčiť aj mamičky a svedkyne, zvážte vizážistiek viac.
    • Určite odporúčam urobiť si čas aj na skúšku, aby ste sa potom ako nevesta cítila v líčení a účese dobre.
  • Fotograf, prípadne aj kameraman
    • Osobný tip: nechajte si ukázať fotky alebo videá, ktoré už fotili, resp. točili. Nejedna nevesta bola z výsledku neprevereného fotografa sklamaná.
  • Kapela, DJ
  • Catering
    • Často ho pripravuje priamo podnik, kde máte oslavu; záleží na vašej dohode. Pokiaľ je svadobné miesto bez kuchyne a servisu, je potrebné si vybaviť catering samostatne.
    • Nezabudnite vyriešiť aj to, čo sa na svadbe bude piť, hlavne ak máte extra požiadavky.
  • Torta a zákusky (ak máte špeciálnu predstavu)

Pretože už dohadujete aj súčasť programu (hudba), určite je vhodné dať si dokopy približný harmonogram dňa a večera.

Svadobné prípravy (ilustračná fotka)

A ešte jedna dôležitá vec:

Ako vybrať šaty pre nevestu?

Šaty si môžete požičať, nechať si ich ušiť alebo si už kúpiť hotové.

Požičané tradičné šaty

V požičovni si ich rezervujte čo najskôr. Takže teraz.

Kľudne navštívte viac salónov. V niektorých vychytených salónoch je vhodné si skúšku vopred dohodnúť. Ponúknu vám voľné termíny a vy si vyberiete. Budete tak mať istotu, že sa vám v salóne budú mať čas venovať a nezíde sa vás tam naraz viac neviest ako personálu. Nebuďte ale prekvapené, ak si od vás vypýtajú poplatok za skúšku, môže to byť okolo 15 eur. Seriózne salóny ale poplatok za skúšku odpočítajú vo finále od ceny za požičanie šiat.

Zoberte si so sebou kamarátku alebo svedkyňu a užite si super babský deň plný šiat.

Ušité tradičné šaty

Šitie ponúkajú krajčírky, niektoré salóny alebo samozrejme módni návrhári.
Každému to trvá inak dlho, záleží na vyťaženosti krajčírky/návrhára a tiež náročnosti šiat. Vás bude čakať niekoľko skúšok šiat, takže určite už je na čase to začať riešiť.

Len pozor. To, čo sa vám páči na obrázku, sa k vám nemusí hodiť. Ušitie určite dopredu dobre zvážte a poraďte sa so strihom aj materiálom.

Zakoupené šaty online

Šaty kúpené na internete môžu vyzerať skvelo, ale aj hrozne. Kúpa šiat online môže byť totiž sklamaním, pretože fotka na internete skutočne nie je istotou, že tak budú šaty vyzerať aj v skutočnosti. Nájdite si overené e-shopy, ktorým môžete dôverovať, a čítajte recenzie.

Netradičné šaty (retro štýl, krátke šaty z konfekcie alebo čokoľvek iné)

Možností je toľko, že vám s termínmi nepomôžem, ale určite je lepšie si ich premyslieť už skôr, aby ste mali čas na prípadnú náhradu, keby vám retro šatočky vybraté na internete nesadli (podobne ako vyššie).

Maruška: Šaty som si vybrala s predstihom

Šaty! Tie som vlastne začala riešiť skôr ako tie prekliate pozvánky. :) Vybrala som si ich na internete a objednala radšej už teraz. Keby mi nesedeli alebo neboli pekné, stále bolo dosť času to nejako vyriešiť a prípadne si ešte nájsť salón.

Tieto ďalšie veci stačí riešiť až priebežne

  • Prstienky (Upravia vám ich na mieru, dajte si rezervu aspoň mesiac).
  • Oblek a topánky pre ženícha
    • Je možné voliť konfekciu, tá je k dispozícii celoročne.
    • Pokiaľ ženích nemá konfekčnú postavu, mal by si nechať oblek ušiť na mieru. Perfektne padnúci oblek totiž krásne doplní nevestu. Na ušitie obleku vrátane všetkých skúšok počítajte tak 3 týždne.
  • Autá
  • Kvetinová výzdoba
  • Šaty pre družičky
  • Torta a zákusky
  • Hudba
    • Na príchod nevesty
    • Na odchod novomanželov
    • Na prvý tanec
    • Na večernú oslavu

Svadobné prípravy (ilustračná fotka)

Ide vám z toho prasknúť hlava? Nezúfajte si.

Odporúčam si všetko zapisovať, či už to sú povinnosti, na ktoré by ste nemali zabudnúť, alebo nápady, ktoré budete mať, napríklad na to, akú zaujímavosť pripraviť pre hostí.

Svadobná téma je taká široká, že som ňou zaplnila celú knihu: Svatební přípravy podle Ejvi. A z vlastnej skúsenosti viem, že prípravou strávite desiatky hodín, ale svadobný deň za to určite stojí. Pokiaľ nemáte čas sa všetkým zaoberať alebo nie ste organizačne alebo kreatívne zdatní, určite si nechajte poradiť, pomôcť a svadbu nechať koordinovať.
Hlavne žiadny stres a svoj deň si užite na maximum. :)

PS: stiahnite si svadobného sprievodcu v PDF!

Aby sa vám lepšie plánovalo, stiahnite si PDF, vytlačte a použite na odškrtávanie splnených položiek a písanie poznámok. :)

Elegancia na každý deň

Elegancia na každý deň

Nakombinujte si outfity, v ktorých budete každý deň iná, ale stále očarujúca.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články