Práve čítate

Test 4 DIY návodov na koreničky: čo je super a čo prepadák?

7227  
Zdieľať: 

Test 4 DIY návodov na koreničky: čo je super a čo prepadák?

Dokonalý poriadok v koreninách tak, aby nezabrali miesto, boli po ruke, rýchlo sa v nich orientovalo a vyzerali pekne, ale zase to nestálo majland, to je snáď svätý grál.

13. 4. 2018 4 min. čítania Marie Háková
Test 4 DIY návodov na koreničky: čo je super a čo prepadák?

Na internete nájdete veľa DIY tipov na jednoduché koreničky. Vyskúšala som 4 také, kvôli ktorým nemusíte nič vŕtať, a hneď vám prezradím: nie všetko, čo je pekné na obrázku, chcete mať aj v kuchyni.

Praktický organizér s klasickými vrecúškami

Jednoduchý tip vlastne len vylepšuje systém, ktorý má doma azda každý. Aspoň ja mám vrecúška s korením v škatuli už pár rokov. :-) Korenie sa ale občas vysype a od určitého množstva vrecúšok sa už v ňom zle orientuje.

Zlepšovák sa ponúka sám od seba: 1) klipy na vrecúška a 2) zarážky, ktoré oddelia druhy korenia.

Cena:

Peknú škatuľku zoženiete od cca 5 Eur, táto stojí 9,99 Eur. Kartón nepočítam, dekoračné washi pásky stoja okolo 5 Eur za balenie viac kusov.

Hodnotenie:

Funguje to, je to lacné a priestorovo veľmi úsporné. Estetika tak na 70 %.

Potrebujete:

Zlepšovák: aby kartón na hrane škaredo nepúšťal vlákna, oblepila som ho dekoračnými lepiacimi páskami. Tie, ktoré som použila v návode, už bohužiaľ v ponuke Tchibo nie sú, ale pod odkazom nájdete jedny v zľave;-)

Zavesené vrecúška

Tento návod sa mi na Pintereste páčil najviac.

Systém je jednoduchý: buď si necháte aktuálne vrecúška s korením (tie ale nie sú veľmi pekné), alebo korenie presypete do jednoduchých uzatvárateľných vreciek a urobíte si na ne popisky. Následne dáte na každé vrecko klipsu, na ktorej môže aj visieť.

No a potom už len vešiate: na háčiky na stene, na stojanček na šperky alebo napríklad na drôtenú nástenku.

Cena:

Za klipy alebo žabičky na 10 vreciek zaplatíte okolo 2 – 5 Eur podľa toho, aké si vyberiete. Samolepiace háčiky stoja rôzne, od pár centov do 3 Eur. Použitá nástenka je za 19,99 Eur.

Hodnotenie:

Estetika 90 %, ale praktickosť 0 %.

Pokiaľ na jeden háčik zavesíte viac vrecúšok (čo urobíte, pokiaľ nemáte 20+ háčikov na každé korenie jeden), musíte ich všetky zložiť, keď nejaké korenie potrebujete. Z nástenky sa to dávalo dole oveľa pohodlnejšie, takže by som ju asi uprednostnila. Pozor, žabička na záclony, ktorá sa často odporúča, igelit trošku „prekusne“, takže by som sa radšej poobzerala po háčikoch bez zúbkov.

Potrebujete:

  • Uzatvárateľné igelitové vrecúška (zoženiete v papiernictve)
  • Štítky na popisky
  • Klipy na papier alebo záclonové žabičky
  • Háčiky na stenu alebo niečo iné, na čom môže korenie visieť (v tomto prípade drôtená nástenka)

Ako v laboratóriu

Skúmavkové koreničky teraz letia. Dajú sa kúpiť už hotové, ja som vyskúšala lacnejší odporúčaný variant s plastovými skúmavkami z lekárne.

Návody na internete odporúčajú skúmavky uložiť do priehradiek závesného organizéra. Ten som po ruke nemala. Keby som si ich chcela nechať, najskôr by som ich uložila do škatule.

Cena:

20 ks sterilných uzatvárateľných skúmaviek stojí 2-3 Eur podľa veľkosti.

Hodnotenie:

Jednoznačne chválim priestorovú úspornosť oproti bacuľatým koreničkám alebo skladovaniu korenia v menších pohárikoch napr. od výživ. Super tiež je, že bez problémov samy stoja.

Lekárenské skúmavky sú ale veľmi malé, vojde sa tam tak ¼ vrecka. Najviac bodov strhávam za popisky. Každú skúmavku je treba zobrať do ruky a hľadať, čo je na nej napísané. (Pokiaľ na prvý pohľad! rozoznáte vysypané oregano od majoránky, problém mať nebudete. :-))

Potrebujete:

  • Skúmavky
  • Papierovú pásku alebo štítok na popisky
  • Závesný organizér alebo čokoľvek iné, kam skúmavky uložíte

Vyskúšala som aj popísať priamo skúmavku permanentnou fixkou. Keď nápis prelepíte lepiacou páskou, ani sa nezotiera. Ale na podklade z korenia sa väčšinou ťažko číta.

Škatuľky od bonbónov

Vyzerá to ako ideálne riešenie: malé, prehľadné, za pár šupov.

Škatuľky od bonbónov, ktoré určite nemusím predstavovať, ľahko popíšete permanentnou fixkou. Pre lepšiu orientáciu si ešte môžete pomôcť farebnými rozlišovacími označeniami pre rôzne skupiny korenia.

Cena:

Škatuľky buď počítate ako zdarma, pokiaľ ste ich tak či tak mali, alebo za 0,5 Eur/ kus. Aršík rozlišovákov stojí okolo 1-2 Eur.

Hodnotenie:

Na cesty: výborné! Prehľadné, skladné a korenie sa zo škatuliek dobre dávkuje.

Do kuchyne: najskôr zbytočné. Do škatuľky sa vojde len časť vrecka, takže ten zvyšok musíte aj tak niekde skladovať. Pokiaľ ale máte veľmi malú linku a radi by ste mali korenie po ruke na veľmi malej ploche, je to fajn.

Potrebujete:

  • Škatuľky
  • Permanentnú fixku
  • Rozlišovacie štítky, pokiaľ chcete

Populárne návody, pri ktorých musíte niečo vŕtať, zložito lepiť apod. som tentokrát neskúšala. Budem ale veľmi rada za vaše tipy v komentároch!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články