Práve čítate

Pravá veľkonočná oblievačka

3086  
Zdieľať: 

Pravá veľkonočná oblievačka

Zdá sa, že staré tradície sú čoraz viac na ústupe a plné vedrá nahradilo zopár kvapiek vody z kohútika či kvapiek voňavky. Poriadna oblievačka, ako ju poznali naši predkovia, sa už tak často nevidí, poďme si teda prostredníctvom fotografií zo šesťdesiatych rokov pripomenúť, ako na veľkonočný pondelok chlapci chodili po dedine rozdávať „výskot“.

17. 4. 2017 3 min. čítania Redakce
Pravá veľkonočná oblievačka

Po chladnej zime sme konečne odložili teplé oblečenie naspodok skrine, sladké dobroty vymenili za jarnú očisťovaciu kúru a vybehli von do ulíc, z ktorých nás ľahký vánok šíriaci vôňu zobúdzajúcej sa prírody nechce pustiť domov. So svetlejšími večermi a tulipánmi či jahniatkami zdobiacimi stoly našich obľúbených kaviarní prišla aj Veľká noc, najvýznamnejší kresťanský sviatok, ktorý sa po celom svete spája s množstvom tradícií, u nás najmä s maľovanými vajíčkami, korbáčmi a vedrami studenej vody.

560472_013
Veľká noc vo Važci.  Fotené v roku 1957 (zdroj: TASR / M. Vojtek)

Už od skorého rána chodili chlapci po dedine, väčšinou v skupinkách, a okrem svojich korbáčov niesli aj jeden veľký, spoločný, na ktorý im dievčatá uväzovali stužky. V niektorých dedinách s týmto veľkým korbáčom a veselým spevom chodili chlapci už v nedeľu večer. Rodiny, kde mali dievčatá na vydaj, dávali šibačom aj peniaze, aby mali za čo večer zorganizovať zábavu, na ktorej sa spievali ľudové piesne a tancovalo sa až do neskorých hodín. Ak sa chlapcovi dievča páčilo, za stolom ostal o niečo dlhšie a spravil si tak „očko“ u svojej nádejnej partnerky a jej rodičov.

560472_002
Fotené v roku 1957 (zdroj: TASR / M. Vojtek)
560472_029
Fotené v roku 1957 (zdroj: TASR / M. Vojtek)

Dievčatá sa pre túto príležitosť radi parádili ‒ keďže v minulosti nemali toľko možností ani prostriedkov na módne výstrelky ako dnes, tento sviatok využili na zadováženie nového kúsku oblečenia, v ktorom vítali šibačov. Rozšírené bolo napríklad aj ranné umývanie v tečúcej vode, čo sa považovalo za ochranu pred kožnými chorobami ‒ dievčatá tak mali mať hladkú tvár, sviežosť a krásu po celý rok. Zvykom bolo aj strihanie vlasov, ktoré mali potom po celý rok rýchlo rásť.

Oblievalo sa ľadovou vodou z potoka, a to nekompromisne za každého počasia. Dievčatá sa napriek tomu šibačom a oblievačom vždy potešili, pretože verili, že práve vďaka nim budú po celý rok svieže a zdravé. Odmeňovali ich za to vlastnoručne maľovanými vajíčkami, koláčmi a peniazmi. Po šibaní a oblievaní, rovnako ako dnes, nasledovala hostina, na ktorej nesmelo chýbať mäso, zákusky a domáca pálenka, ktorá povzbudzuje aj dnešných šibačov k dodržiavaniu tradícií.

560472_023
Fotené v roku 1957 (zdroj: TASR / M. Vojtek)
560472_034
Fotené v roku 1957 (zdroj: TASR / M. Vojtek)

A čo vy? Utekáte pred šibačmi alebo sa potešíte poháru studenej vody a pár ranám korbáčom kvôli zdraviu, kráse a plodnosti? Nech je to tak či onak, dúfame, že si cez sviatky odpočiniete a strávite ich v dobrej nálade a podľa vašich predstáv!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články