Práve čítate

Nafarbila som oblečenie kôstkou od avokáda! Čím ďalším sa dá oživiť zájdená látka?

5859  
Zdieľať: 

Nafarbila som oblečenie kôstkou od avokáda! Čím ďalším sa dá oživiť zájdená látka?

Kurkuma, čučoriedky, čaj... dať nový vzhľad svojmu tričku, obrusu alebo plátennej taške nie je vôbec zložité. Farbiť sa dá aj bez chémie, chce to len poznať pár starých trikov. Niektoré z nich používali už naše babičky. :-)

28. 6. 2021 3 min. čítania Julie Havlická
Nafarbila som oblečenie kôstkou od avokáda! Čím ďalším sa dá oživiť zájdená látka?

Často sa u nás doma aj v mojom šatníku nájdu veci, ktorým by pomohla len malá zmena, aby boli ako nové. Mám rada, keď sa veci recyklujú a zmena farby často pomôže vdýchnuť nový vzhľad.

Čierny čaj, kurkuma aj avokádo ako farba na oblečenie

Existuje veľa prírodných surovín, ktorými môžete farbiť! Ja som vyskúšala tri, ktoré sú ľahko dostupné. Pri farbení myslite na to, že prírodne zafarbené textílie budú v jemných tónoch a po uschnutí ešte zosvetlia.

Béžová čipka vďaka čiernemu čaju

Našla som staré čipky, ktoré síce boli biele, ale fľakaté. Chcela som ich zjednotiť na peknú prírodnú farbu. Uvarila som v hrnci veľmi silný čierny čaj (ak nemáte sypaný, vysypte do hrnca obsah čajových vreciek), precedila hustým sitkom a na hodinu do teplého odvaru čipky ponorila. Potom som ich poriadne vyplákala a nechala chvíľu v octovom roztoku. Po vysušení som sa radovala z krásnych prírodných odtieňov béžovej farby. Podobné tóny môžete docieliť aj pri farbení kávou.

Kurkumové odtiene žltej

Kurkuma sa teraz teší veľkej obľube. Je zdraviu prospešná, ale aj sýto a intenzívne farbí – peknou teplou žltou farbou. Kurkumu som si kúpila mletú. Stačia približne 2 kávové lyžičky do 5 l farbiaceho kúpeľa. Nechajte ju variť asi 30 minút a potom vložte látku do hrnca, ponorte a nechajte ju tam niekoľko minút alebo dlhšie podľa toho, akú intenzívnu farbu chcete. Zafarbenú látku z roztoku vytiahnite a prepláchnite studenou vodou. Teraz už len stačí látku nechať uschnúť na sušiaku. :-)


Kurkuma je silné farbivo. Ak si nechcete zašpiniť ruky, odporúčam použiť rukavice.

barvení oblečení přírodně

Púdrovo ružová od avokáda

Púdrovo ružová je trendy, a tak som použila avokádo, ktoré prekvapivo dokáže túto farbu vykúzliť. Na raňajky si môžete dať obľúbený avokádový toast a zo zvyšných šupiek a kôstky potom zafarbíte napríklad tričko. Avokádové šupky aj kôstku je potrebné poriadne očistiť. Šupky od zelenej dužiny a z kôstky olúpte hnedé šupky. Očistené šupky a kôstku rozkrájajte na menšie kúsky a dajte do hrnca. Potom ich len zalejte vodou a priveďte k varu. Varte na miernom ohni niekoľko desiatok minút a vložte látku do odvaru. Namáčajte tak dlho, akú intenzívnu farbu si prajete – čím dlhšie, tým bude tmavšia. Nakoniec látku dôkladne prepláchnite studenou vodou a nechajte uschnúť.

Tip na ďalšie prírodné farbivá

  • zelená – špenát, listy bazy čiernej, zelený čaj
  • fialová – čučoriedky, červená kapusta, ruže
  • ružová – višne, jahody, maliny, čerešne
  • žltá až oranžová – cibuľa, kari, mrkva, šafran, harmanček
  • červená – sušený ibištek, červená repa, červená cibuľa
  • hnedá – káva, vlašský orech, cibuľové šupky
  • modrá – černice, čučoriedky

6 vecí, ktoré je dobré vedieť pred farbením

Kým sa do toho pustíte, mám pre vás niekoľko tipov, ktoré sa vám budú určite hodiť.

  1. Vyberte správny materiál: Najlepšie sa hodia prírodné materiály, ako je ľan, bavlna alebo hodváb.
  2. Nepodceňte prípravu: Prírodné farby naozaj farbia a upratovanie po farbení môže byť dlhšie ako samotné farbenie. Je potrebné si pripraviť starší hrniec a na farbenie použiť rukavice.
  3. Vytvorte si vzorkovník: Je dobré si skúšať intenzitu farby. Prírodnú látku nastrihajte na menšie kúsky a každý z nich na rôzny čas ponorte do zvoleného roztoku. Vysledujete si tak intenzitu farbeného odtieňa a nájdete si tú, čo sa vám najviac páči.
  4. Pozor na slniečko: Zafarbené textílie nesušte na priamom slnku, pretože prírodné farby sú citlivé na slnečné svetlo a mohli by rýchlo zmeniť odtieň.
  5. Fixácia na záver: Nakoniec je dobré farbu fixovať. Do octového kúpeľa (dávam asi 1 hrnček octu na 8 hrnčekov vody) vložte zafarbenú textíliu a nechajte ustáliť. Názory na dĺžku fixácie sa rôznia a pohybujú sa od jednej hodiny do celonočné namáčanie. Keď farbíte rastlinné vlákna ako je bavlna alebo ľan, pridajte do kúpeľa ešte trochu sódy.
  6. Pranie: Prírodne zafarbená látka pri prvom praní ešte trochu pustí. Preto odporúčam prať v rukách, alebo v práčke na jemný program a nízku teplotu.

Prírodne nafarbené oblečenie v Tchibo


novej kolekcii Tchibo nájdete oblečenie nafarbené prírodnou cestou. Pre naše prírodne farbené textílie používame výlučne farby z rastlinného odpadu, ktoré získavame procesom Upcycling – napríklad zo zvyškov červenej repy. To znižuje spotrebu vody a energií, šetrí zdroje a chráni klímu.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články