Práve čítate

Zo starého trička nový módny kúsok: Čo urobiť s tričkom, ktoré už nenosíte?

756  
Zdieľať: 

Zo starého trička nový módny kúsok: Čo urobiť s tričkom, ktoré už nenosíte?

Keď už nechcem svoje staré dobré oblečenie nosiť do práce a zo “sviatočného” trička sa tak stane tričko druhej kategórie, často si hovorím, že si ho nechám na doma. Lenže mať 15 takýchto tričiek nedáva zmysel. Preto som začala hľadať jednoduché spôsoby, ako si vyradené tričká veľmi jednoducho upraviť. Teraz vám ukážem, ako im dám nový, plnohodnotný život.

26. 4. 2024 4 min. čítania Adriana Šnajdrová
Zo starého trička nový módny kúsok: Čo urobiť s tričkom, ktoré už nenosíte?

Ľudia si často nepamätajú cenovku, ktorá kedysi na oblečení visela, preto je pre nich najjednoduchšia cesta tričko vyhodiť. Ja ale nemám rada plytvanie, veď sa na každý kúsok odevu spotrebovalo toľko surovín, vody a ľudskej práce! Najskôr sa preto vždy zamyslím, čo s odevom ešte môžem urobiť. Jeho vyhodenie je až posledná možnosť.

Čo môžeme robiť s vyradeným oblečením?

  1. Vymyslieť z neho nejaký iný odev, já mám pre vás hneď 2 tipy.
  2. Darovať: Existuje veľa charitatívnych zbierok, či už pre mamičky samoživiteľky, alebo pre ľudí bez domova.
  3. Swap, alebo výmena: Zorganizujte s kamarátkami milé popoludnie, kam každá prinesie oblečenie, ktoré už z nejakého dôvodu nenosí. Verte mi, že väčšina kúskov si nájde novú majiteľku, ktorá ich bude ešte nejaký čas milovať!
  4. Rozstrihať na upratovacie handričky, pretože tie sa vždy hodia!
  5. Charitatívne kontajnery, ktoré oblečenie ďalej posielajú núdznym alebo oblečenie pošlú na recykláciu.

A ak máte päť minút času, ihlu a niť, môžete si staré tričko prešiť a používať ho ešte veľa rokov!

Ako si z trička urobiť štýlovú nákupnú tašku

Túto jednoduchú úpravu zvládne naozaj každý. Potrebujete len nožničky, ihlu a niť a staršie tričko z klasického bavlneného úpletu.

  1. Tričko položte vodorovne na podložku a odstrihnite priekrčník a rukávy. Nestrihajte tesne pri švoch, ale strihnite trošku viac – potrebujete vytvoriť priestor, kadial budete do tašky vkladať veci. Tieto odstrihnuté okraje látok nemusíte nijako začisťovať, pretože úplet sa ďalej nepára.
  2. Tričko obráťte naruby a ihlou a niťou zošite spodok trička, alebo dno tašky. Aby bolo dno pevné, použite tzv. zadný alebo pre niekoho krížový steh. Pri tomto stehu sa vždy vraciame o jednu dĺžku stehu späť a ihlu vytiahneme nahor o jednu ďalšiu dĺžku dopredu.
  3. A to je všetko – plátenná taška je hotová! Je ideálna do kabelky ako záložná taška na nákup, odnesie toho naozaj veľa a skvelo vyzerá.

Kimono na chladné letné večery

Môže sa zdať, že výroba kimona je oveľa zložitejšia ako šitie nákupnej tašky, ale v tomto prípade ide len o máličko dlhšie švy – šitie je úplne rovnako jednoduché a rýchle!

Pripravte si väčšie vyradené tričko a ak chcete ozdobiť okraje, tak aj lemovaciu čipku, ktorú kúpite v galantérii. Okrem toho potrebujete opäť len nožničky, ihluniť.

  1. Rozstrihnite predný diel od stredu priekrčníka kolmo k spodnému lemu trička. Ak si nechcete kimono ozdobiť, máte hotovo a pekný kardigan na večerné posedenie pod pergolou je na svete.
  2. Ak si chcete vyrobiť pekné zdobené kimono, odstrihnite si dve čipky v rovnakej dĺžke, koľko merajú rozstrihnuté okraje predného dielu.
  3. Ak máte doma šijaci stroj, budete mať hotovo do piatich minút – použite klasický rovný steh a nezabudnite vždy na začiatku a na konci zapošiť.
  4. Ak šijete ručne, bude to trvať len asi dvadsať minút. Zadným stehom prišite čipku pozdĺž okrajov. Ja som si chcela kimono ozdobiť aj okolo spodného lemu a tak som si odmerala ešte jednu čipku podľa dĺžky lemu trička a prišila ju rovnakým spôsobom.
  5. A to je všetko! Pár metrov čipky a ja môžem počas leta nosiť krásny kúsok, navyše zo starého trička, ktoré by som už vôbec nenosila.

Ak vám napadajú iné spôsoby využitia starých odevov, dajte mi, prosím, vedieť na mojom instagrame. Z tipov by som rada pripravila ďalší článok, ktorý inšpiruje ostatných.

Hor sa do zelene

Hor sa do zelene

Oblečenie a vybavenie pre milovníkov záhrady

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články