Práve čítate

Vyskúšali sme za vás: káva Dalgona (Dalgona coffee)

17337  
Zdieľať: 

Vyskúšali sme za vás: káva Dalgona (Dalgona coffee)

Už som si pomaly začínala myslieť, že čo sa týka kávových nápojov, nejde vymyslieť nič nové. A tu ho máš! Internet náhle obletela úplne nová kávová špecialita menom Dalogna coffee. Ako obstála v našom testovaní?

22. 4. 2020 2 min. čítania Veronika Bednářová
Vyskúšali sme za vás: káva Dalgona (Dalgona coffee)

Dalgona coffee je vlastne cappuccino obrátené naruby. Nešľahá sa totiž mlieko, ale káva s cukrom a trochou horúcej vody.

Táto špecialita má svoje korene v Indii, Pakistane a Macau, ale svoju terajšiu slávu získala vďaka populárnej juhokórejskej televíznej show Pyunstorang – a zanedlho sa stala celosvetovým hitom. Čo si budeme hovoriť, môže za to aj fakt, že je to nesmierne fotogenický nápoj. Nielenže pohladí chuťové poháriky, ale ešte máte krásnu fotku napríklad na Instagram. :-) Práve teraz letí (celosvetový) hashtag #dalgonacoffeechallenge.

Čo znamená názov „Dalgona coffee“?


Podľa anglickej Wikipedie totiž chutí podobne ako kórejské bonbóny nazývané dalgona – sú to nadýchané karamelky. Pretože ide o hit starý doslova pár týždňov, ešte ani nemá svoj slovenský ani český názov.

Recept na kávu Dalgona

Na prípravu 2 nápojov s objemom cca 200 ml budete potrebovať:

Ingrediencie

  • 2 lyžice instantnej kávy podľa vašej chuti (ja som použila Tchibo FOR BLACK’N WHITE)
  • 2 lyžice horúcej vody
  • 2 lyžice kryštálového cukru (biely alebo trstinový, je to na vás)
  • 300 ml vášho obľúbeného mlieka

A ďalšie pomôcky

  • veľká misa, v ktorej budete šľahať kávu s cukrom a vodou (prípadne mixér s nástavcom na smoothie a príslušnú nádobou)
  • tyčový mixér so šľahacím nástavcom (prípadne ručný šľahač)

Postup je veľmi ľahký:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte cukor, instantnú kávu a horúcu vodu
  2. Vyšľahajte zmes dotuha pomocou tyčového mixéru so šľahacím nástavcom

Pozor na šľahanie

Aj keď použijete naozaj veľkú misu, narobí šľahanie kávy s cukrom a vodou celkom neporiadok – preto odporúčam šľahať penu na mieste, ktoré potom ľahko utriete. A zoberte si radšej aj zásteru. ;-)

  1. Pripravte si 2 poháre 200 ml, do každého dajte 3 kocky ľadu
  2. Do pohárov s ľadom nalejte studené mlieko, mlieko by malo dosiahnuť zhruba ⅔ objemu pohára
  3. Zoberte lyžicu a zvyšnú ⅓ pohára naplňte kávovou penou

Pár tipov na záver

  • Kávovú penu dokážete vyšľahať aj ručne šľahacou metličkou – síce je to prácnejšie, ale zase to môžete brať ako také domáce cvičenie.
  • Podľa rôznych zdrojov môžete ako kávový základ použiť aj espresso z kávovaru, alebo filtrovanú kávu (silne koncentrovanú – teda necháte vylúhovať mletú kávu v menšom množstve vody).
  • Mlieko nemusí byť nutne studené, ak máte radšej kávu teplú, kľudne použite ohriate mlieko.

Ako vidíte, fantázii a chutiam sa medze nekladú. Z môjho pohľadu je káva Dalgona skôr taký dezert ako káva, ako si ju klasicky vychutnávam. Pena samotná má naozaj intenzívnu chuť – mne osobne nápoj najviac chutí, keď ho trochu zamiešam a potom sa napijem mixu mlieka a peny.

A ako táto špecialita zachutila vám?

Všetko na prípravu kávy kúpite na Tchibo.sk

Všetko na prípravu kávy kúpite na Tchibo.sk

Kávu, šľahač, kanvičku, poháre… čokoľvek vám chýba, to vám radi privezieme.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články