Práve čítate

Moje recepty na 3 kávové koktaily, ktoré vás nakopnú a osviežia

11010  
Zdieľať: 

Moje recepty na 3 kávové koktaily, ktoré vás nakopnú a osviežia

K letu neodmysliteľne patria osviežujúce nápoje. Vyskúšajte moje kávové koktaily, ktoré si ľahko zvládnete pripraviť aj doma. Či už si ich vychutnáte sami, alebo ich naservírujete návšteve, určite budú mať úspech.

13. 6. 2020 3 min. čítania Martina Ivanová
Moje recepty na 3 kávové koktaily, ktoré vás nakopnú a osviežia

Či už ste fanúšikom sladkých kávičiek s príchuťou, alebo dlhodobým milovníkom kvalitnej filtrovanej kávy a stánky s ľadovým frappé obchádzate širokým oblúkom, určite sa vám tento rok v lete budú hodiť recepty na osviežujúce kávové nápoje, ktoré vás schladia, dodajú energiu a navyše vám po nich nebude ťažko.

V lete mením horúce za ľadové

Moja najobľúbenejšia káva je flat white – dvojité espresso s našľahaným mliekom. V lete ho ale rada vymením práve za niečo ľadové, ideálne za jeden z týchto troch koktailov. Všetky sú v základnej verzii bezlaktózové, dosladzované len letným ovocím alebo ochutené mojím obľúbeným korením. Najlepšie na nich je to, že je veľa variantov, ako ich obmeniť.

Základ môžete využiť na prípravu ďalších nápojov podľa vlastnej chuti. Kľudne si ich bez výčitiek oslaďte kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo javorovým sirupom. :-)

Banánovo – kávový shake

Ak patríte k tým, čo večne nestíhajú a raňajky riešia vždy niekde na cestách, tento shake vám vynahradí rannú kávu aj prvé jedlo dňa. Jediné, na čo nesmiete zabudnúť, je pripraviť si ho večer. Navyše môžete pridať aj svoje obľúbené lesné ovocie alebo nápoj jednoducho prispôsobte deťom. Stačí na záver vynechať kávu a kardamóm, ktorý drinku dodáva orientálny nádych.

Ingrediencie na 2 menšie shaky:

  • 200 ml kokosového mlieka
  • 200 ml ryžového mlieka
  • 1 banán
  • 2 lyžice kokosových vločiek
  • 2 lyžice orechového masla (ja mám najradšej mandľové alebo z lieskových orechov)
  • 1 lyžička mletého kardamómu
  • 1 lyžička pravej vanilky
  • Ľad
  • 1 – 2 šálky espressa Tchibo Barista

Postup:

  1. Rozmixujte všetky ingrediencie okrem kávy – konzistencia by mala pripomínať hladké smoothie.
  2. Nalejte nápoj do pohárov a až potom do nich pridajte kávu – množstvo je na vás, záleží iba na tom, akú silnú zvyknete piť. Mne obvykle stačí 1 espresso.
  3. Zamiešajte a podľa vkusu a chuti ozdobte domácou šľahačkou, orieškami alebo malinami.

Tip na zdobenie

Okraj pohára som najskôr namočila do roztopenej čokolády a potom do rozdrvených lieskových orieškov. Ak chcete nápoju dodať ešte rustikálnejší vzhľad, zvyškom čokolády polejte okraje pohára z vnútornej strany predtým, ako do neho nalejete koktail.

Cold brew s kokosovým krémom

Skúšali ste už domáce cold brew? Nie? Chyba! Tento letný nápoj nám počas horúcich dní nikdy nemôže chýbať v chladničke. A na jeho prípravu treba len 5 minút. Najčastejšie ho popíjam len s ľadom a limetkou, ale keď mám chuť ho niečím zjemniť, pridám kokosový krém alebo cold brew osladím kopčekom zmrzliny zo slaného karamelu.

Ingrediencie na 1/2 litra cold brew:

Postup:

  1. Kávové zrná rozmixujte – v tomto prípade je lepšie ich nemlieť, pretože potrebujete zachovať väčšie kusy, ktoré neskôr ľahko precedíte (alebo meľte naozaj nahrubo).
  2.  Do čistého zaváracieho pohára nalejte filtrovanú vodu a nasypte kávu. Môžete použiť aj kávový filter tak, ako som to urobila ja. Káva v ňom ale musí byť celý čas poriadne ponorená do vody.
  3. Nechajte v chladničke odpočívať 24 hodín a potom preceďte cez plátno (alebo vyberte filter s kávou). Takto pripravená káva vám v chladničke vydrží aj niekoľko dní.
  4. Odlejte asi 200 ml do menšieho pohára a podávajte s ľadom.

Akona ochutené cold brew?

Ak radi experimentujete a chcete dosiahnuť zaujímavejšiu chuť, kávové zrná môžete do vody namočiť spolu s kvetmi levandule, vanilkovým strukom alebo rôznymi bylinkami.

Dark and stormy

Na záver mám pre vás jeden koktail, ktorý sa hodí skôr na víkendovú oslavu alebo letný podvečer po dlhom dni. Je to kávový variant známeho večerného drinku Dark and stormy.

Ingrediencie na 1 drink:

Postup:

  1. Do pohára dajte ľad a nalejte naň zázvorové pivo a limetkovú šťavu.
  2. Zamiešajte a pridajte rum.
  3. Nakoniec dolejte espresso a podávajte s plátkom limetky poriadne vychladené.

Variant s Mazagrande

Ak si chcete uľahčiť prácu a máte radi svieže chute, podobný drink môžete vyrobiť spojením Mazagrande a tmavého rumu. Na rozdiel od zázvorového piva nebude taký horký.

Tak do ktorého z kávových koktailov sa pustíte? Ochutnáte postupne všetky, alebo máte jedného favorita?

Na kávový kokteil do Tchibo

Na kávový kokteil do Tchibo

Zastavte sa v Tchibo a nechajte si pripraviť Espresso Tonic čerešňa, Tiger Frappé alebo Ľadové Frappé s príchuťou černice, kokosu, slaného karamelu alebo bielej broskyne.

Nájsť pobočku
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články