Práve čítate

Jahodový šalát naslano

2573  
Zdieľať: 

Jahodový šalát naslano

Na jahody sa teším každý rok a neviem sa dočkať, kedy budú v obchodoch tie čerstvé, voňavé. Milujem ich natoľko, že s nimi vymýšľam nové a nové recepty. Môj tohtoročný favorit je naslano a musím sa priznať, že som s ním sama seba naozaj prekvapila!

25. 5. 2018 2 min. čítania Kateřina Kuranova
Jahodový šalát naslano

K jahodám mám ešte jednu poznámku: minulý rok, keď sa blížila jahodová sezóna, som mala chvíľku pred pôrodom a každý ma strašil, že tentokrát si jahody nedám, pretože by sa bábätko mohlo vyhádzať. Tak som sa zmierila s tým, že jednu sezónu vynechám a budem všetkým ticho (dobre nahlas) závidieť.

Našťastie v pôrodnici sme mali úžasný tím sestier a tie nám poradili, aby sme jedli všetko, ale postupne, aby sme vedeli, na čo má bábätko reakciu. Po chvíli odolávania som ich poslúchla a dala som si jednu jahodu. Keby ste ma videli. Nikdy predtým som si tak nevychutnala tú úžasnú šťavnatú chuť. Myslela som si, že bude pre ten rok naozaj posledná. Našťastie sa syn nevyhádzal a tak som si druhý deň dala už štyri jahody. A opäť bez reakcie. Nakoniec som ich zjedla aj pol kila denne.

Tento rok s chuťou a jahodami v miske spomínam, ako som to minulý rok riešila a prežívala.

Jahodový šalát s bazalkou a semienkami

Doba prípravy: 20 minút
Náročnosť: malá

Na 2 porcie potrebujete:

  • 300 g baby špenátu
  • 1 hrsť bazalky
  • 1 hrsť hráškových klíčkov
  • 10 jahôd
  • 1 malú červenú cibuľu
  • 1 avokádo
  • 3 lyžice opražených slnečnicových semienok
  • 100 g syru feta

Zálievka:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžice balzamika
  • 1 lyžička medu
  • soľ, korenie

Ja som šalát ešte dozdobila fialkami, páči sa mi, ako pekne kontrastujú s jahodami a šalátom. Šalát je ale samozrejme vynikajúci aj bez nich.

Postup alebo ako som postupovala ja:

V zaváraninovom pohári dôkladne premiešame (potrepeme) ingrediencie na zálievku: olivový olej, balzamiko, med, soľ a korenie.

Do misky vložíme listovú zeleninu a bazalku, pridáme na drobno pokrájanú cibuľku, na kocky pokrájané avokádo, na štvrtinky nakrájané jahody a hráškové klíčky.

Tip: Klíčky si môžete vypestovať sami. Ja dávam do papierového obalu od vajíčok vatu (môžete použiť aj hlinu), položím na ňu semienka hrachu a zalejem vodou. Zalievam ho každý deň a rýchlo začne klíčiť. Zhruba po 3 týždňoch sú klíčky takto vysoké. Klíčiť môžete skoro všetko, prečítajte si, ako na to.

Premiešame a rozdelíme na taniere. Zasypeme na suchej panvici opraženými semienkami, syrom feta a zalejeme zálievkou.

Tip pre farebnú kuchyňu

Katkinmu jahodovému šalátu to krásne pristane na farebnom tanieri z obľúbenej kuchynskej súpravy Tchibo. V e-shope bude k dispozícii do vypredania zásob.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články